Genel
Şimşek: “Vergi yüzsüzleri ifşa edilecek”
"Vergide adaleti güçlendirmek için adımlar atmayı sürdürüyoruz. Vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve ceza borçları olan mükelleflerin listelerinin açıklanması yönünde talimat verdik. Her bir vergi dairesine 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin isimlerini kamuoyu ile paylaşacağız"
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, vergi borçlarını ödemeyenlere kötü haber Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. ‘Talimat verdik” diyen Bakan Şimşek, “Her bir vergi dairesine 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin isimlerini kamuoyu ile paylaşacağız” diye ekledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, kayıt dışılık ile mücadele, vergide adalet ve etkinliği sağlamanın yürüttükleri ekonomi programında en önemli bileşenlerden olduğuna dikkati çekti.
Hükümet olarak bu doğrultuda çeşitli düzenlemeler yaptıklarını dile getiren Şimşek, “Vergide adaleti güçlendirmek için adımlar atmayı sürdürüyoruz. Vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve ceza borçları olan mükelleflerin listelerinin açıklanması yönünde talimat verdik. Her bir vergi dairesine 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin isimlerini kamuoyu ile paylaşacağız.” ifadelerini kullandı.
Şimşek vergi kaçağının üstüne gitmekte kararlı
Bütçe açığının daraltılması, enflasyonla mücadeleye katkı ve vergide adaletin sağlanması için hazırladığı paket siyasi baskılarla törpülenen Şimşek, şimdi denetimleri sıklaştırarak vergi hasılatını artırma yöntemine gitti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kurul, yüksek tutarda harcaması olduğu hâlde herhangi bir gelir beyan etmeyen veya düşük tutarlı gelir beyanında bulunan kişileri mercek altına aldı. Bu inceleme sırasında ilk etapta tespit edilen 800 kişinin aylık 5 milyon liranın üzerinde harcama yaptığı, lüks araçlara bindiği, lüks tüketimde bulunduğu ancak hiç gelir beyan etmediği ve vergi mükellefi olmadığı görüldü. Bu kişilerden bazısının aylık harcamasının 10 milyon lirayı bulduğu belirlendi. Harcamaları incelenerek bu gelirin kaynağı tespit edilecek ve bu gelirlerin vergilendirilmesi sağlanacak.
Tütün ürünleri imalatıyla uğraşan bir firma için de randıman analizi ve kaydi envanter çalışması yapıldı. Sigara üretim bantlarının kapasite ve çalışma saatlerini dikkate alarak hesaplamalar yapılırken işletmenin doğal gaz, tütün ve sigara filtresi tüketimi verileri de kullanıldı.
İnceleme sonucu firmaya yaklaşık 6 milyar lira vergi cezası kesildi. Gecikme faiziyle bu rakamın yükselmesi bekleniyor. Yapılan incelemede, kurumlar, özel tüketim, katma değer vergileri ile geçici vergisinin de eksik ödendiği anlaşıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürüttüğü kapsamlı denetimler, birçok ev sahibinin kira gelirlerini beyan etmediğini ortaya koydu. Bu durum, devletin yaklaşık 700 bin ev sahibine ceza kesmeye hazırlandığını gösteriyor.
Türkiye genelinde, evlerini yakınlarına veya tanıdıklarına kiraya veren ve bu yolla kayıt dışı gelir elde eden ev sahipleri de Maliye’nin hedefinde. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı incelemelerde, yaklaşık 1,5 milyon kiralık konutun kayıt dışı olarak işletildiği tespit edildi. Nüfus ve ikamet bilgileri kullanılarak yapılan bu tespitler sonucunda, ilgili ev sahiplerine yönelik işlemlerin başlatılacağı duyuruldu.