Genel
Konkordatolar pıtırak gibi yağıyor, sıra ünlü halı fabrikasında
Gaziantep'de ünlü halı şirketi de konokordato kervanında. Ülke bu hafta 3 büyük konkordatoyla sarsıldı
Haftaya köklü yatak üreticilerinden Yıldız Yatak’ın, yaşadığı mali zorluklar nedeniyle konkordato ilan ettiği haberiyle başladık. 1989 yılından bu yana sektörde önemli payı olan üretici, mali zorlukları göğüsleyemedi. Hafta içinde, Borsa’da MEGAP Mega Polietilen şirketinin resmen konkordato ilan etmesi, halka açık ve Borsa İstanbul Ana Pazar’da işlem gören bir şirketin ilk kez bu duruma düşmesi nedeniyle gündemin en üst sırasına yerleşti.
Hafta sonunda, ülkenin çeşitli kentlerinden gelen KOBİ konkordato haberleri yanında, ekonomik krizden oldukça büyük ölçekli bir firmanın daha etkilendiğini öğrendik. Öyle ki bu firma tekstilde Türkiye’nin öncü ismiydi.
Gaziantep'te son dönemde konkordato ilan eden firmaların sayısında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Bu bağlamda, Türkiye'nin tanınmış halı üreticilerinden Arka Halı ve İplik Sanayi Anonim Şirketi de konkordato sürecine girdi. Bu gelişme, tekstil sektöründeki ekonomik durumu ve karşılaşılan zorlukları gözler önüne seriyor.
1996 yılında üretime başlayan Arka Halı, o günden bu yana 20.000 metrekarelik alanda yüksek kaliteli halılar üretmektedir. Firma, son teknoloji ile donatılmış tesisleri ve geniş üretim kapasitesi ile 50'den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Ayrıca, kendi polipropilen iplik fabrikası ile sektördeki rekabetçi fiyatlarıyla dikkat çekiyor.
Halk TV’nin haberine göre, Gaziantep 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 1 Şubat 2024 tarihli ara kararı ile Arka Halı'ya verilen 1 yıllık kesin mühlet süresi, 13 Nisan 2024'ten itibaren 6 ay uzatıldı. Konkordato projesinin değerlendirilmesi ve tasdik duruşması ise 12 Eylül 2024 tarihinde yapılacak. Bu süre zarfında, firmanın mali durumunu toparlaması ve sürdürülebilir bir yol haritası oluşturması bekleniyor.
Yılın ilk 7 aylık döneminde, bin 554 firma konkordato talep etti. Bunlardan 55’i için iflas kararı verildi. En fazla başvuru yapılan iller arasında İstanbul ilk sırada. Onu Ankara ve Bursa takip ediyor.
Konkordato Takip sitesinin Basın İlan Kurumu’ndan aldığı verilere göre, bu yılın ilk 7 ayında, en çok inşaat sektöründe olmak üzere toplam 1.554 konkordato talebi oldu.
Geçen yıl bu sayı toplam 1.516 olarak gerçekleşmişti.
Bu yıl görülen artış, 2018-2019 yıllarındaki konkordato patlamasıyla aynı seviyede seyrediyor.
Ocak ayından beri sürekli artan konkordato talebinin, yıl sonuna kadar 3 bini aşması bekleniyor.
BBC Türkçe’ye konuşan sektör temsilcilerine göre bu durum, ekonomide ciddi bir durgunluk yaşandığına ve şirketlerin mali darlık içinde olduğuna işaret ediyor.
Çeşitli basın kaynakları