Sosyal Medya

Borsa

Üç uzmandan piyasa yorumu:  Borsa, yatırım fonları  ve EUR/USD paritesi

Borsa'da ralli için erken

Üç uzmandan piyasa yorumu:  Borsa, yatırım fonları  ve EUR/USD paritesi

Zeynel Balcı/Hürriyet:  Yabancı yine bonoya koştu

TCMB verilerine göre yapılan kabaca bir hesapla yılbaşından bu yana tahvil bonoya yabancı girişleri 25 milyar dolar civarında. Bu ilgi artarak devam ediyor. Tahvil bonoyu tercih etmelerinin arkasında halen yüksek olan faizde sonbahar veya yıl sonu gibi enflasyondaki düşüşle birlikte indirim beklentisi var. Talep yetersizliği ve beklenti ihtiyacına bağlı olarak Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor. Umutlar eylül ayına kalmış görülüyor.

Bilançolar bağlamında bir dipnot eklemek gerekirse, geçen hafta bir şirketin konkordatoya gitmesiyle bir anda borçlanma analizleri öne çıktı. Son dönemde sıkça vurguladığımız üzere, ekonomideki yavaşlamanın borç ödeme kapasitelerini zayıflatması olağan bir gelişme ve sonuç. Bu açıdan borçluluk rasyoları bir süre daha gündemde yer tutacak gibi görünüyor.

Ağustos ile biten haftada yabancılar; hisse senetlerinde 297 milyon dolarlık satış, tahvil bonoda 1.4 milyar doların biraz üzerinde alım yaptılar.

 

Tahvil bonoyu yoğun şekilde tercih etmelerinin sebepleri arasında; küresel ekonomide en yüksek faize sahip ülkeler içinde Türkiye’nin ilk sıralarda yer alması ve yıl sonu gibi enflasyondaki düşüşle birlikte TCMB’den olası bir faiz indiriminin gelebileceği öngörüsü olabilir.

 

Zeynep Aktaş/Milliyet:  Yatırım fonları ‘güvenli liman’

 

Piyasalar gerek yurt içi gerekse yurtdışı gelişmelerle hareketli. Yurt içerisinde TCMB’nin faiz kararı hafta içerisinde tartışılan ana gündem maddesi oldu. Karar metninde faiz indiriminin ne zaman başlayacağına dair ipuçları bulunmaya çalışıldı. Merkez Bankası faiz yüzde 50’de sabit kaldı. Bu durum yatırımda mevduat ve para piyasası fonlarının öne çıkmaya devam edeceğini gösteriyor. Öte yandan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, para politikası için ayarlama zamanı geldiğine işaret etti. Powell açıklamasında, “Önümüzdeki veriler faiz indirimin hızını ve miktarını belirleyecek” dedi. Bu da emtialara ve riskli varlıklara yeşil ışık yakıyor. Ekonomiye dair kararlar yatırım araçlarını doğrudan etkiliyor. Yılbaşından bu yana piyasalarda gözlenen dalgalanmalara rağmen, yatırım fonları istikrarlı performanslarıyla dikkat çekti. Yatırım fonlarında yüzde 33,31 oranındaki getiri, yatırımcılara güvenli bir liman sundu. Bu süreçte yatırım fonları, düşük risk profili ve çeşitli varlıklara yatırım yapma imkanıyla dikkat çekti.

 

Ömer Faruk Bingöl/Türkiye Gazetesi:  Pariteden al haberi!

 

Temel anlamda cari açıkta daralma, rezervlerde toparlanma, KKM’den çıkış, bütçe dengesinin iyileştirilmesi, enflasyonda zirveden dönüş gibi ilerlemeler yaşanıyor. Uygulanan reçetenin talep, sanayi üretimi, işsizlik üzerinde bazı yan etkileri gözlemleniyor. Borsa tarafında da bunlara bağlı olarak beklentilerin düşmesinin yansımaları takip ediliyor.

 

EUR/USD paritesi iki ayda 1,07’den 1,12’ye kadar yükseldi. 1 yılın zirvesi görüldü. 2025 sonuna kadar ABD’de 2,25 ve Avrupa’da 1,25 puan faiz indirimi öngörülüyor. Paritede 1,15 beklentileri mevcut. Her 0,1 puanlık yukarı hareketin, Türkiye’nin ihracatına 100 milyon dolar civarında pozitif etki yaptığı ölçülüyor. Çünkü ihracatçı dolarla alıp, avro ile satıyor. Ve ihracat pazarlarında Avro Bölgesi’nin payı %55 civarında… Temeli ve finansalları sağlam, ihracatçı sektörler bu senaryoda avantaj yakalayabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler