Sosyal Medya

Ekonomi

Konkordato haberlerinde bugün: İlk kez ana pazarda işlem gören bir şirket başvurdu

Faizlerin yükselmesi ile başlayan ekonomik yavaşlama borçlu şirketleri zor duruma sokuyor.  İlk defa ana pazarda işlem gören Mega Polieti­len konkordato…

Konkordato haberlerinde bugün: İlk kez ana pazarda işlem gören bir şirket başvurdu

Faizlerin yükselmesi ile başlayan ekonomik yavaşlama borçlu şirketleri zor duruma sokuyor.  İlk defa ana pazarda işlem gören Mega Polieti­len konkordato ilan etti. Mega Po­lietilen, Kamuyu Aydınlatma Plat­formu’na (KAP) yaptığı açıklamaya göre, alacaklılar tarafından başlatı­lacak haciz işlemleri sebebiyle, üre­tim faaliyetlerinin aksamaması için cuma günü konkordato başvurusun­da bulundu.

Mahkeme kararıyla 3 ay süreli konkordato zamanı kazanan Şirket, konkordato döneminde ban­kalar başta olmak üzere alacaklılara olan borçlarının yeniden yapılandı­rılması için görüşmeler yürütecek. Şirket ayrıca sermaye artırım süreci­nin devam ettiğini ve Sermaye Piya­sası Kurulu’na (SPK) başvuruda bu­lunacağını belirtti.

Şirket konkordato dilekçesinde piyasada yaşanan satış yavaşlaması, karlılık düşüşü, tahsilat hızının düşüşü ve finansmana ulaşma zorlukları firmayı konkordato süreci ile firmayı nefes almaya ve yeniden borçlarını yapılandırma ihtiyacına ittiğini vurguladı. Firma konkordato ile borçların yüzde 100’ünü ödeyeceğini, kontrolsüz şekilde alacaklılar tarafından haciz ve/veya iflas yolu ile malvarlıklarının tasfiyesi halinde bu oranın yüzde 67 olacağını belirtti.

Mega Polietilen hisseleri 9 Ma­yıs’ta 10,84 lira ile tarihi zirveyi gör­dükten sonra ağustos ayına kadar kademeli geriledi. Şirketin hisseleri 2 Ağustos’tan 19 Ağustos’a kadar yüzde 38 değer kaybetti ve 4,67 liraya in­di. Şirket konkordato açıklamasının ardından yaptığı ikinci açıklamada da hakim ortak Eda Özhan tarafından 16 Mayıs’ta SPK’ya hisse satmak için başvuruda bulunduğu ve SPK’nın bu talebi reddettiği ortaya çıktı.

Şirket’in son çeyrekteki bilanço­sunda alacaklarının 2,3 milyar TL düzeyinde olduğu görülüyor. Uz­manlar bu rakamın görece fazla ol­duğunu ve yaşanan sorunun alacak­larını uzun vadeye yaymış olması ve tahsil etmekte zorlanmasından kay­naklandığı görüşünde. Şirket’in zor durma düşmesinin edeni nakit akışı yönetimindeki hatalar olarak görünüyor.

Şirket 2022 yılından 2020 yılına kadar 13 milyon lira sermaye ile ge­lirken, 2020’de sermayesini 38 milyon liraya çıkarıyor. 2021’de tahsisli sermaye artırım­ları ile birlikte sermayesi 49 milyon li­raya çıkarken, 2022 yılında iç kaynaklardan bir serma­ye artırımı daha yaparak sermayesi­ 125 milyon liraya ulaşıyor. 2024’te %100 bedelli sermaye artırımı ile sermayesi 250 milyon liraya çı­kıyor.

Hisseleri işleme kapatılan şirketin dün KAP’a yapı­lan bildirimde yakın izleme pazarı­na alındığı duyuruldu. Konkordatoya başvuran tek şirket Mega Polietilen değil. Konkordatotakip.com üzerin­den yapılan belirlemelere göre, bu yı­lın ilk 7 ayında geçici mühlet kararı verilen konkordato sayısı, 2023 yılı­nın tamamını sollayarak 788’e yük­seldi. Geçen yıl bu rakam 519’du.

334’ü reddedildi, 55’i iflasta

Mahkemelere yapılan başvuru­larda, 2024 yılının ilk 7 ayında 334 konkordato başvurusu reddedildi. Aynı dönemde başvuruların 55’i if­lasla sonuçlandı. Bu yıl aylık bazda incelendiğinde, geçici mühlet kara­rı verilen konkordato başvuruların­da en yüksek rakam temmuz ayın­da. Bu yıl ocakta 93 olan sayı, Kurban Bayramı’nın olduğu haziran­da 114’e, temmuzda 183’e çıktı. Bu da aylık yüzde 60,5, yıl başından bu ya­na yüzde 97 artışa işaret ediyor. Bu yıl temmuzda 183 konkordato için geçici mühlet kararı verilerken, ke­sin mühlet kararı verilenler 66 oldu. Geçtiğimiz ay yapılan başvuruların 7’si iflasla sonuçlanırken, 59 başvu­runun reddedildiği belirlendi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler