Sosyal Medya

Para Politikasi

Bankalar TCMB faiz kararını yorumladı

Banka ve aracı kurumlar, TCMB faiz kararını yorumladı   Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasaların beklediği şekilde haftalık gösterge repo…

Bankalar TCMB faiz kararını yorumladı

Banka ve aracı kurumlar, TCMB faiz kararını yorumladı

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasaların beklediği şekilde haftalık gösterge repo faizinde değişikliğe gitmedi.

TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi %50,00 olarak kaldı. Foreks Haber anketine katılan 25 ekonomistin tamamı faizin değişmeyeceği yönünde görüş belirtmişti.

C:\Users\FOREKS\AppData\Local\Packages\5319275A.WhatsAppDesktop_cv1g1gvanyjgm\TempState\197817040893750FC9FC86A968DC8105\WhatsApp Görsel 2024-08-16 saat 09.47.47_15218298.jpg

Banka ve aracı kurumların cari işlemler verisine ilişkin yorumları şöyle: 

-TCMB Faiz Kararı(Ahlatcı Yatırım)

https://news-files.foreks.com/attachment/1724156173993_TCMBFaizKararAUSTOS2024.pdf

-TCMB Faiz Kararı(İnfo Yatırım)

https://news-files.foreks.com/attachment/1724154266572_TCMBFaizKararSonrasDeerlendirme.pdf

-TCMB Faiz Kararı (Allbatross Yatırım)

TCMB’den sürpriz yok…

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ağustos toplantısında politika faizini beklendiği gibi yüzde 50 seviyesinde bırakırken arka arkaya beşinci toplantıda da faiz sabit tutmuş oldu.

 

TCMB karar metninde Temmuz ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin sınırlı bir yükseliş kaydetse de üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığına işaret ettiğini belirtti. Banka, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılığın, enflasyon beklentileri ve jeopolitik gelişmelerin enflasyonist riskleri canlı tuttuğunu ifade ederken, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunun dezenflasyon süreci açısından göreli öneminin arttığını da vurguladı. Bu anlamda dezenflasyon sürecinin önündeki iki temel zorluğun hizmet fiyatlarındaki katılık ve enflasyon beklentileri olduğunun altı tekrar çizilmiş oldu.

 

İhtiyatlı duruşunu koruyan TCMB, Para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyon sürecini güçlendireceğini ifade ederken enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı durmaya devam ettiğini yineledi.

 

TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı ifadesini de metinde tekrarladı.

 

Bu bağlamda TCMB, özellikle beklentiler anlamında henüz enflasyonda istedikleri noktaya gelemediklerini yinelerken, olası bir faiz indirimi beklentisi yaratacak ifadelerden kaçınmış görünüyor. Ağustos ve Eylül ayı enflasyonlarını gördükten sonra bankanın bu konuda önünü daha rahat görebileceğini ve en erken Ekim ayı toplantısında bir faiz indirimi beklentisi doğuracak şekilde ifade ve söylemlerinde değişikliğe gidebileceğini düşünüyoruz. Olası bir faiz indiriminin ise, enflasyonda aksi bir sürpriz yaşanmadığı durumda Kasım ve Aralık aylarında gündeme gelebileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Piyasa etkisi açısından kararı ve metni nötr olarak yorumlarken, BIST’in kendi iç dinamikleri içerisinde dalgalı bir patikayla taban arayışına devam edeceğini düşünüyoruz.

-TCMB Faiz Kararı(İntegral Yatırım)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ağustos ayı toplantısında politika faizini %50 seviyesinde sabit tuttu. Böylelikle Merkez Bankası 5 aydır politika faizini değiştirmedi.

 

Karar metninde aylık enflasyon etkisini ifade ettiği ilk paragraf bir önceki metinle kıyaslandığında tamamen değişmiş. Temmuz aylık enflasyonun ana eğiliminin bir önceki aya kıyasla arttığı ancak ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığı belirtildi. Bu paragrafta en önemli mesajlardan biri üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talepteki zayıflamayla birlikte enflasyonist baskıların azalmaya başladığı oldu. 3. Enflasyon raporu sunumunda dezenflasyonist sürece atıfta bulunulmuştu. Karar metninde de enflasyon beklentilerinin ve iç talepteki daralma etkilerinin dezenflasyonist sürecin önemi arttırdığı vurgulandı. Özetle Merkez Bankası Temmuz ayında aylık enflasyon rakamında bozulma olmasına karşın bunu genel ana eğilimde bozulma şeklinde okumadı ve öngördüğü aşağı yönlü enflasyon patikası beklentisini sürdürüyor diyebiliriz.

 

İkinci paragrafta da önemli mesajlar var. Sıkılaşma yönündeki cümlelerini korudu. Bununla birlikte gerektiği takdirde ek sıkılaşma mesajını da korudu. Parasal aktarım mekanizmasının çalışmasıyla birlikte iç talep, tüketim, harcamaların kısılması dengelenmeyi, reel kur değerlenmesi ile kur riskini hafifletmeyi ve ileriye yönelik enflasyon beklenti yönetiminin sağlanması ile dezenflasyonist baskıların süreceği belirtilmiş. İlerleyen süreçte aylık enflasyonun beklenenle uyumlu geleceğine yönelik sinyal niteliğinde cümleler var diyebiliriz.

 

Özetle, karar metninde sözel yönlendirme şahin yapısını korumakla birlikte ileriye koşullu iyimserlik sağlamış görünüyor. Şayet enflasyonun ana eğiliminde beklentilere uyumlu bir eğilim gelmesi halinde sözel yönlendirmenin kontrollü ve kademeli bir şekilde gevşemesi beklenebilir. Karar metni sonrası piyasa reaksiyonunda önemli bir değişim olmadı.

-TCMB Faiz Kararı (Tacirler Yatırım)

https://news-files.foreks.com/attachment/1724154030513_tacirlerekonomi-notu-ppkkarariagustos-2024.pdf

-TCMB Faiz Kararı (IKON Menkul)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası “Sıkı Duruş” Kararlılığını Sürdürdü…

*PPK toplantısında politika faizini %50 seviyesinde sabit bıraktı.

Metinde Vurgulananlar;

*Açıklama metni, bir önceki aya göre neredeyse değişmedi. Önemli vurgular arasında gözümüze ilk çarpan para politikasındaki “sıkı duruşun” kararlılıkla devam edeceği oldu.

Enflasyon Mesajı

*Enflasyona bakış açısından aylık periyotlara vurgu yine ön plana çıktı. Temmuz ayı enflasyonun önceki aya kıyasla sınırlı yükseldiğini ancak ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığı belirtildi.

Sıkı para politikasının hizmet enflasyonundaki yüksek – katı duruşun sürmesi sebebiyle devam ettirildiği vurgulandı.

*Sıkı duruştaki kararlılığın, talepte dengelenme, TL’de reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme sağladığı düşünülüyor. Tüm bu sürecin aylık enflasyon trendini zayıflatacağı ve dezenflasyon sürecini destekleyeceği öngörülüyor.

USDTRY kuru karar sonrası 33.80 seviyesinde seyretti ve sabah saatlerinde yaşanan yükseliş yavaşladı.
TCMB Faiz Kararı(TSKB)

https://news-files.foreks.com/attachment/1724160320661_tcmb-faiz-karari-20agustos-2024-.pdf

-TCMB Faiz Kararı(Alnus Yatırım)

https://news-files.foreks.com/attachment/1724157905618_tcmb-ppk-kararlari-2957.pdf

 

 

 

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler