Ekonomi
Türkiye ayakkabı sanayiinde kavga var algısı
Ayakkabı yan sanayicilerinin ithalatta referans fiyat uygulaması talebine ana sanayiciden itiraz geldi. İtiraz "kavga var" olarak algılandı.
Geçtiğimiz günlerde Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Sait Salıcı’nın saya ve tabanda ithalatın yükseldiğini ve bu ürünlerin ithalatında referans fiyat uygulaması gerektiği konusundaki talebine Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten’den gelen, “5,5-6 milyar dolarlık üretimin yanında 70-80 milyon dolarlık bir yan sanayi ithalatı var. Birçok yan sanayi ürününde de yüzde 100’ün üzerinde vergi uygulanıyor. Biz özellikle spor ayakkabıda dünyadan koptuk. Çin ile işçilikteki yüksek farkların yanı sıra sadece malzemede aynı reçetede bir çift ayakkabı için fiyat farkı 3,9 dolara çıktı. Bırakın yeni vergileri, hali hazırda uygulanan yüksek oranlı vergilerin de düşürülmesi gerekiyor” açıklaması; ‘ayakkabı sanayinde kavga var’ olarak algılandı.
Finansal açıdan doğru adımlar atılsa da reel sektörün göz ardı edildiğini dile getiren TASD Başkanı Berke İçten “Özellikle bizim gibi emek yoğun sektörlerin ciddi desteğe ihtiyacı var. Destek verilmezse çoğu firmamız 2025’in ortalarını göremeyecek. Yüzde 20’den fazla bir kayıp ile yola devam ediyoruz. Tedbir alınmazsa ihracat 800-900 milyon dolara gerilerken, üretimin ve istihdamda yüzde 30-40 kayıp olacak” açıklamasında bulundu.
“Ayakkabı da vergiye karşıyız” diyen İçten, aslında kendilerinin de son üründe vergi taraftarı olmadıklarını dile getirerek “Biz bakanlık ile 1-1,5 yıldır konuşuyoruz. Son üründe verginin artırılması değil markaların Türkiye’de üretim yapmasına yönelik düzenleme bekliyoruz. Çünkü verginin artması bizi dünyadan daha da ayırır. Şu an vergiyi de artırırsak ithalatın da gerileyeceğini düşünmüyoruz. İlk aşamada global markaların Türkiye’de üretim yapmasına yönelik uygun zemin oluşturulmalı. Tüm bunlar işe yaramıyorsa o zaman belki vergi devreye girebilir.” dedi.
Bu söylemler Türkiye ayakkabı sanayiinde kavga var algısı yarattı.