Ekonomi
Konkordato ilanlarında endişe verici artış
Türkiye’de konkordato ilan eden şirket sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. 2023 yılının son aylarında başlayan yükseliş trendi, 2024’ün ilk yarısında…
Türkiye’de konkordato ilan eden şirket sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. 2023 yılının son aylarında başlayan yükseliş trendi, 2024’ün ilk yarısında hız kazanarak devam etti.
Ekonomi yazarı Erdal Sağlam’ın 10 Haber’deki yazısına göre 2024’ün Temmuz ayında konkordato başvurusunda bulunan şirket sayısı 122’ye ulaştı. Bu rakam, 2019 Ocak ayından bu yana görülen en yüksek aylık veri olarak dikkat çekti.
Yılın ilk yedi ayında toplam 503 şirket konkordato ilan etti ki bu, geçen yılın tamamında gerçekleşen 321 başvuruyu şimdiden geride bıraktı.
Ekonomim gazetesinden Merve Yiğitcan’ın Haziran tarihli haberine göre yılın ilk 5 ayında 491 şirket için konkordatoya karar verildi, başvurusu reddedilen dosya sayısı 233 oldu. İlk beş ayda 44 şirket için de iflas kararı verildi. 2023 yılının tamamında iflas kararı verilen dosya sayısı 65’ti.
Konkordato fırtınası yeniden mi başladı?
Bu artışın nedenlerinin başında uygulanan sıkı para politikası ve geçmiş yıllardaki ekonomik kararların etkileri gösteriliyor. Sağlam, 2018’deki krizin etkilerinin devam ettiğini belirtiyor.
Uzmanlar, 2024 yılı sonunda bu başvuruların 2019 yılındaki 897 rakamına yaklaşabileceği konusunda endişeli. Sağlam, “Açıkçası, yeniden bu fırtınanın başlamış olduğundan endişe ediliyor” ifadesini kullanıyor.
Konkordato, borçlu şirketlerin alacaklılarıyla anlaşarak borçlarını yeniden yapılandırması anlamına geliyor. Bu süreç, şirketlere iflas öncesi son bir şans tanıyor. Ancak 2018’deki aşırı artışın ardından yapılan düzenlemelerle konkordato başvuru süreci zorlaştırılmıştı.
Ekonomi çevrelerinde, artan konkordatoların piyasalarda yeni bir dalgalanmaya yol açıp açmayacağı merakla takip ediliyor.
Erdal Sağlam’ın yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz: 10Haber