Sosyal Medya

Ekonomi

30 milyon kişiyi ilgilendiriyor: İş kanunu değişiyor

İş kanunu değiştirilecek. Çalışma saatleri 40 saate düşürülecek. ‘Uzaktan’, ‘kısmi’, ‘platform’ gibi yeni nesil esnek çalışma modelleri getirilecek. 30 milyonu…

30 milyon kişiyi ilgilendiriyor: İş kanunu değişiyor
İş kanunu değiştirilecek. Çalışma saatleri 40 saate düşürülecek. ‘Uzaktan’, ‘kısmi’, ‘platform’ gibi yeni nesil esnek çalışma modelleri getirilecek.

30 milyonu aşkın çalışanı doğrudan ilgilendiren Türk İş Kanunu’nda değişiklik çalışmaları sürüyor. Türkiye Gazetesi’nin haberine göre hükümet, ücretlerden çalışma saatlerine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya, haftalık izinden yıllık izne kadar birçok başlıkta yeni düzenlemeler yapmak için çalışmalarını hızlandırdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Başkanlığında geçtiğimiz hafta düzenlenen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulunda (YOİKK) da konu masaya yatırıldı.

Ücretlerden çalışma saatlerine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya, haftalık izinden yıllık izne kadar birçok başlıkta yeni düzenleme yapılacak. Buna göre iş kanunu komple değiştirilecek.

Çalışma saatleri 40 saate düşürülecek. ‘Uzaktan’, ‘kısmi’, ‘platform’ gibi yeni nesil esnek çalışma modelleri getirilecek.

Eleştri konusu model

Öte yandan esnek çalışma ve kısmi çalışmayı yaygınlaştırarak, iş güvencesini ortadan kaldıracak, aylık 30 gün yerine 15-20 gün sigorta yatırmayı getirecek olan düzenlemeye ilişkin çalışma, ‘müjde’ gibi lanse edilerek, haftalık çalışma süresinin 45-48 saatten 40 saate düşürüleceği öne sürülüyor. Haftalık resmi çalışma süresi olan bu saatlere dahi büyük oranda uyulmazken, ‘çalışma süresi kısalıyor’ aldatmacasıyla, yürütülen çalışmaya kamuoyu desteği sağlanmaya çalışılıyor.

Sinyalini vermişti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, haziran ayında Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketinde yer alan esnek çalışma modeliyle ilgili çalışmalara başlanacağını, konu ile ilgili tüm kesimlerle bir araya geleceklerinin müjdesini vermiş, konunun Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) toplantısında da gündeme getirileceğini kaydetmişti.

Bakan Işıkhan “Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası şartlarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hâle getireceğiz” diyerek değişikliğin sinyalini vermişti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler