Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Financial Times: Ukrayna için en zor kış başlıyor

Ukrayna halkı önümüzdeki dönemde İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en zorlu koşullarla karşı karşıya kalacak gibi görünüyor. Rusya'nın Şubat 2022'deki tam ölçekli işgalinin ardından, Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik büyük hava saldırıları artarak devam etti. Enerji santralleri, ısıtma tesisleri ve elektrik iletim hatları hedef alındı ve büyük ölçüde tahrip edildi.

Financial Times: Ukrayna için en zor kış başlıyor

Ukrayna halkı önümüzdeki dönemde İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en zorlu koşullarla karşı karşıya kalabilir. Rusya’nın Şubat 2022’deki tam ölçekli işgalinin ardından, Ukrayna’nın enerji altyapısına yönelik büyük hava saldırıları artarak devam etti. Enerji santralleri, ısıtma tesisleri ve elektrik iletim hatları hedef alındı ve büyük ölçüde tahrip edildi.

Ukrayna’nın enerji işçileri, bu saldırılara rağmen hasarı onarıp hatları yeniden etkinleştirmeye çalışıyor. Ancak birçok tesis, yeniden hedef alınarak yıkılıyor. Bu da durumu neredeyse Sisyphos’un sonsuz mücadelesine benzetiyor. Rusya, bugüne kadar Ukrayna’nın elektrik üretiminin yaklaşık 9GW’ını ya yok etti ya da ele geçirdi. Bu, Ukrayna’nın kış aylarında ihtiyaç duyduğu elektriğin yarısı ve 10 milyonun üzerinde nüfusa sahip olan Portekiz’in en yüksek elektrik tüketimine eşdeğer.

Elektrik üretimindeki bu açık, Ukrayna hükümetini ülke genelinde elektrik kesintileri uygulamaya zorladı. Bazı şehirlerde haneler günde sadece birkaç saat elektrik erişimine sahip, bu da günlük yaşamı büyük ölçüde aksatıyor.

Temel hizmetlere erişim olmayabilir

Soğuk kış aylarında, elektriksizlik, temel hizmetlere erişimin olmayacağı anlamına geliyor: Su pompaları ve kanalizasyon şebekeleri çalışmayacak ve ısıtma sistemleri devre dışı kalacak. Dondurucu sıcaklıklarda bazı bölgeler yaşanamaz hale gelebilir. Bu durumdan en çok yaşlılar, çocuklar ve savunmasız kesimler etkilenecek. Elektrik yükünün zaten kırılma noktasına geldiği bazı bölgeler, yerinden edilmiş insanlardan kaynaklanan ek talep altında çökebilir. Ekonomik faaliyetlerdeki düşüşle birlikte, Ukrayna’nın bütçe açığı genişleyecek ve ulusal özgürlük mücadelesini sürdürme kabiliyeti azalacak. Bu durum, insani bir felaket riskini artırıyor.

AB yardımları yetersiz kalıyor

Ukrayna yönetimi, bu zorlu durumu cesaretle göğüslüyor. Avrupa Birliği ve uluslararası toplum, enerji sektörünün onarımı ve yeniden inşasında Ukrayna’ya her şekilde destek oluyor. G7 bu çabaların koordinasyonunda önemli bir rol oynuyor. Düzenli olarak gerçekleştirilen Ukrayna yeniden inşa konferansları, konunun önemini gündeme taşıdı. AB, enerji sektörüne yönelik yardım için enerji topluluğu ile iş birliği içinde 500 milyon euro yardım organize etti. AB Sivil Koruma Mekanizması, 8.000’den fazla jeneratör ve 3.300’den fazla transformatör gibi ayni yardımları ulaştırdı. Avrupa’daki operatörler Ukrayna’ya elektrik sağlıyor.

Ancak, insani bir felaketi önlemek için uluslararası toplumun çok daha fazlasını yapması gerekiyor. Enerji üretim tesisleri onarılmalı ve yeniden etkinleştirilmeli. Hızla faaliyete geçebilecek küçük ölçekli merkezi olmayan jeneratörler Ukrayna’ya aktarılmalı. Hastaneler, okullar ve kamu binaları için güneş enerjisi sistemleri hızla kurulmalı. Avrupa’dan Ukrayna’ya ihraç edilebilecek elektrik miktarı kademeli olarak artırılmalı ve sınırdaki bağlantı kapasitesi genişletilmeli. Enerji altyapısının savunması güçlendirilmelidir.

Ukrayna’nın en zorlu kışına hazırlanırken, dayanışma ve cömertlikte benzeri görülmemiş bir çaba gerekli. Avrupa Komisyonu, bu desteği ulaştırmak için elinden geleni yapacak. Ukrayna’nın yalnız bırakılmaması gerekiyor.

 

Financial Times

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler