Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ANALİZ: Altında yükseliş devam edecek mi?

Şangay Altın Gösterge PM (SHAUPM) ve LBMA Altın Fiyatı AM Temmuz ayında yükseldi. Temmuz ayında Şanghay Altın Borsası'ndan (SGE) 89 ton altın talebi oldu.

ANALİZ: Altında yükseliş devam edecek mi?

A. Farklı Parametrelerle Yorum

Şangay Altın Borsası

Şangay Altın Gösterge PM (SHAUPM) ve LBMA Altın Fiyatı AM Temmuz ayında yükseldi.

Temmuz ayında Şanghay Altın Borsası’ndan (SGE) 89 ton altın talebi oldu. Bu talep yıllık bazda 26 tonluk bir düşüşe işaret etti ve 2020’den bu yana en zayıf Temmuz ayı oldu. Altın takı tüketimindeki ve fiziksel yatırım talebindeki devam eden zayıflık, toptan altın talebini olumsuz etkiledi.

Grafik: Aylar itibarıyla 10 yıllık talep ortalaması

Çin, Temmuz ayında altın alımı gerçekleştirmediğini bildirdi ve bu durum üç aydır devam ediyor; bu nedenle toplam resmi altın rezervleri 2.264 ton olarak değişmeden kaldı ve toplam döviz rezervlerinin %4,9’unu oluşturuyor.

Merkez Bankaları alımları

Merkez Bankalatı nette altın alıcısı olmaya devam ediyor. Temmuz ayı içerisinde merkez bankaları 31 ton altın alımı, 18 ton altın satımı gerçekleştirdi.

Altın pozisyonları

COT raporlarına göre ‘smart money’ olarak isimlendirilebilecek non-commerical varlıkların altın pozisyonlanması aşağıdaki şekildedir:

Buna göre, 2014 yılından bu yana bakıldığında net altın pozisyonlanması tarihi yüksek seviyelere yakın seviyededir.

Bölgelere göre altın talebi – ETF Girişleri

2015 yılından bu yana bölgelere göre ETF girişleri aşağıdaki şekildedir:

Buna göre, ETF’lere en çok girişlerin 2015, 2019 ve 2020 yıllarında yapıldığı söylenebilir. 2022 ve 2023 yıllarında altın ETF’lerinde çıkışlar gözlemlense de günümüzde Kuzey Amerika ve Avrupa kaynaklı girişler yaşanmaktadır.

B. Teknik Analiz

Geçtiğimiz hafta altın fiyatları (XAUUSD) güçlü bir yükseliş trendi sergileyerek 2500$ civarında seyretti. Bu durum, küresel ekonomik belirsizlikler ve ABD dolarındaki zayıflama ile desteklendi.

 

XAUUSD, geçtiğimiz hafta boyunca güçlü bir yükseliş eğilimi gösterdi ve 2500$ seviyelerinde konsolide oldu. Bu, fiyatların yukarı yönlü bir “bayrak formasyonu” oluşturduğuna işaret edebilir, bu da trendin devamı için potansiyel bir sinyal olabilir. Eğer bu formasyon yukarı kırılırsa, fiyatların 2600$ ve üzerinde yeni zirveleri test etmesi mümkün olabilir.

Göreceli Güç Endeksi (RSI), hafta boyunca 70 seviyesine yakın seyretti. Bu, piyasanın aşırı alım bölgesinde olduğunu gösteriyor ve kısa vadede momentumun yavaşlayacağına dair sinyal olabilir.

 

Altın madencileri ETF fiyatına bakıldığında ise önemli bir direnç bölgesine geldiği görülmektedir.

 

C. Tahminleme

Fiyatın istikrar kazanması ve mevsimsellik – üreticiler genellikle Eylül ayında gerçekleşen büyük altın takı sergileri öncesinde Ağustos ayında stoklarını yenilemektedir – yakın gelecekte toptan talebi desteklemeye yardımcı olabilir. Ancak, altın takı talebindeki canlanmanın anahtarı, Çin’in ekonomik büyümesine olan tüketici güvenine bağlıdır ve şu anda bu güven, rekor düzeyde düşük seviyelerdedir.

Yerel varlıklardaki zayıflıklara rağmen altın ETF talebinin sürebileceği düşünülmektedir. Ancak külçe altın ve fiziki altın yatırımcıları, altın fiyatında daha net bir yükseliş trendi oluşana kadar “bekle ve gör” tutumunu sürdürebilir.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler