Genel
Prof. Dr. Akdeniz: Instagram sansürü Çin ve Kuzey Kore’ye yakışır
Dijital çağda, bilgiye ve dijital araçlara erişim, modern toplumların ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu bağlamda, erişim engellemeleri, Türkiye gibi bu yola başvuran ülkelerin teknolojik ve sosyal açıdan geri kaldığı izlenimini verecektir
İfade Özgürlüğü Derneği kurucularından Prof. Dr. Yaman Akdeniz, sosyal medya yasaklarının çözüm olmadığını belirterek, ‘X de engellenirse Cumhurbaşkanı Erdoğan veya İletişim Başkanı Altun, açıklamalarını nereden geniş kitlelere duyuracak, TRT’den mi yapacaklar?’ diye sordu.
Pazar günü Instagram’a erişim yasağı kalkarken, otoriteler tersini iddia etse de, TikTok’un da yasaklanması için muhafazakar tabandan Saray’a ciddi baskı var.
Türkiye’de on milyonlarca vatandaşın aktif kullandığı sosyal medya uygulaması Instagram’a ve özellikle çocuk ve gençler arasında popüler olan oyun platformu Roblox’a getirilen son yasaklar geniş kesimlerin tepkisini çekerken, bu erişim engellerini eleştiren çok sayıda kişi, Türkiye’nin gittikçe otoriterleştiğini ve internete uygulanan sansürler konusunda Çin ve Kuzey Kore’ye benzemeye başladığını öne sürdü. Çin’de Batı menşeli tüm sosyal medya platformları ve arama motoru Google erişime kapalı durumda, Kuzey Kore’de ise internet tamamiyle yasak. “Münzevi krallık”ta sadece ülke içinden erişilebilen ve rejimin onayladığı içeriklerin bulunduğu bir “intranet” ağı kullanılıyor.
İfade Özgürlüğü Derneği’nin (İFÖD) kurucularından olan, internet hukuku uzmanı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi akademisyeni Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Türkiye’nin son dönemde uygulamaya koyduğu Instagram ve Roblox yasaklarını Euronews Türkçe’ye değerlendirdi.
“Dijital çağda, bilgiye ve dijital araçlara erişim, modern toplumların ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu bağlamda, erişim engellemeleri, Türkiye gibi bu yola başvuran ülkelerin teknolojik ve sosyal açıdan geri kaldığı izlenimini verecektir. Bizim de örnek alacağımız ülkeler de asla Çin veya Kuzey Kore olmamalıdır,” diyen Akdeniz, “Türkiye’nin üyesi olduğu Avrupa Konseyi ve hala üyesi olmaya çalıştığı Avrupa Birliği üye ülkelerine baktığımız zaman Instagram, Roblox ve hatta Wattpad platformlarının engellenmediğini görüyoruz ve asla da engellenmeyeceğini biliyoruz,” ifadelerini kullandı.
‘Yediden yetmişe herkesi sansürle tanıştırdık’
“Sansür çok kötü bir şey. Son haftalarda, Wattpad, Instagram ve Roblox engellemeleri ile yediden 70’e herkesi sansürle tanıştırdık,” diyen Akdeniz, Instagram’a uygulanan erişim engelinin arka planını da anlattı.
“Aslında ortada ciddi bir bilgi kirliliği ve hatta dezenformasyon olduğu da söylenebilir. Bir taraftan koskoca Instagram platformu BTK Başkanı tarafından alınan bir idari tedbir kararı ile Türkiye’den erişime engellendi. Bu tek kişiye verilen yetki, 5651 sayılı yasanın 8. maddesindeki, katalog suçlar bakımından verilmiş bir yetki. Bu katalog suçlar arasında müstehcenlik, çocukların cinsel istismarı ve Atatürk’e hakaret gibi suçlarda yer almakla birlikte 10 farklı suç tipi var,” diyen Akdeniz, “Fakat, bu suçlar arasında ne terör propagandası var ne de Meta gibi bir platformun kendi iç politikalarını uygulayarak bazı içerikleri kaldırmasını engelleyecek bir hüküm var. Dolayısıyla, siyasi nitelikli taleplerle kağıt üstünde alınan kararın çakışmadığını görüyoruz,” ifadelerini kullandı.
Akademisyen ayrıca, “Kaldı ki BTK Başkanı tarafından alınmış olan idari tedbir kararı da kamuoyu ile paylaşılmamış ve hatta bildiğim kadarıyla bu karar Meta’ya da gönderilmemiştir. Biz bu konuyu (İFÖD’ün kurucularından, hukuk profesörü) Kerem Altıparmak ile birlikte ‘kullanıcı sıfatı’ ile Ankara 13. İdare Mahkemesine taşıdık,” dedi.
‘Hukuk devletiysek, yasaların keyfi uygulanmaması gerek’
Prof. Dr. Akdeniz, yasaların “keyfi şekilde uygulanmaması gerektiğini” de belirterek, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunun altını çizdi.
“Sonuçta, sürekli ‘hukuk devleti’ olduğumuz hatırlatılırken, mevcut yasaların da bu şekilde keyfi uygulanamaması gerekir. Dolayısıyla, Türkiye’nin siyasi nitelikli hassasiyeti ve talepleri ile BTK Başkanı tarafından alınan keyfi karar çakışmıyor” diyen Akdeniz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Devlet otoriteleri asla vatandaşların hangi platformu kullanmak istemelerine, tepeden ve babacan bir yaklaşımla müdahale etmemelidir.”
“Kaldı ki, evet halkın bir kısmının platformun yasaklanmasını desteklediği söylenebilir fakat bir diğer kısım da bunu talep etmemektedir.”
‘Engellemek, sansürlemek, yasaklamak çözüm değil’
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı, iktidar Adalet ve Kalkınma Partili (AK Parti) Hüseyin Yayman’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı “halkımız bizden TikTok’u yasaklamamızı istiyor,” ifadelerini de değerlendiren Akdeniz, “Hüseyin Yayman’ın hangi halktan bahsettiği de açık olmamakla birlikte, hangi platformu kullanıp, kullanmayacağına vatandaş karar vermelidir. Kimseye zorla Netflix dizilerinin izletilmediği veya zorla TikTok’a sokulmadığı bir ülkede yaşıyoruz,” dedi.
‘Roblox, çocukların zihinsel gelişimi için önemli’
Prof. Dr. Akdeniz ayrıca, geçtiğimiz günlerde yasaklanan Roblox’un çocukların zihinsel gelişimlerinde önemli rolü olduğunu belirtti.
“Öncelikle, Roblox, çocuklar ve gençler arasında oldukça popülerdir ve onlara programlama, tasarım ve takım çalışması gibi beceriler kazandırmada önemli bir rol oynar. Roblox platformu engellenene kadar bu platformun varlığından haberdar olmayan birçok kişi vardı. Eğitim ve yaratıcılık için bu kadar değerli bir platformun engellenmesi, kullanıcıların kişisel ve mesleki gelişim fırsatlarını sınırlayabilir” ifadelerini kullanan Akdeniz, “İkincisi, sosyal etkileşim açısından Roblox, kullanıcıların dünya genelindeki diğer oyuncularla iletişim kurmasını ve iş birliği yapmasını sağlar,” dedi.
Akdeniz, getirilen erişim engellerinin “meşru gösterilmesi için kullanılan argümanlara” da değindi: “Sosyal medya platformlarına yönelik yasakların savunulmasında sıkça kullanılan ‘zararlı içerik’ ve ‘çocukların korunması’ gibi argümanlar, toplumda geniş bir kabul görmekte ve bu argümanlar genellikle yasakları meşrulaştırmak için kullanılmaktadır.”
Kaynak: Euronews, Prof. Dr. Akdeniz, Instagram sansürünü değerlendirdi: Türkiye, Çin ve Kuzey Kore’yi örnek almamalı