Sosyal Medya

Borsa

Dört Aracı Kurum’dan Borsa İstanbul Yorumu:  Alıcılı seyre dönüş

Dış piyasalar biraz nefes alırken, Borsa İstanbul da güne alıcılı başlayacak. Ama gerisini getirebilecek mi?

Dört Aracı Kurum’dan Borsa İstanbul Yorumu:  Alıcılı seyre dönüş

Yapı  Kredi Yatırım: 12,000 seviyesinde bulunan kritik destek noktası aşağı geçildi …

Endeks 30 Yakın Vade Kontratında son dönemde oluşan aşağı hareketin, uzun vadeli kritik trend desteği olarak izlediğimiz 12,000 seviyesini aşağı geçtiğini gözlemliyoruz.

Haftanın ilk işlem gününü sert satış baskısının ardından – %5.62 oranında değer kaybıyla tamamlayan Kontratta, şu aşamada 22 Temmuz tarihinde başlayan satış baskısının tamamlandığı yönünde oluşmuş teknik bir sinyal bulunmuyor. Seans içi başarısız yükseliş denemelerinin yeniden aşağı baskı oluşturduğu piyasada, devam eden geri çekilme hareketi kapsamında 10,250 seviyesini kısa vadeli önemli bir destek noktası olarak alıyoruz. 10,250 desteğinin korunmasıyla birlikte piyasada son dönemdeki satış baskısının ardından tepki yükselişleri yaşanabileceğini düşünüyoruz. Bu durumda 11,500 seviyesi yukarıda ilk önemli direnç konumunda bulunacaktır.

Zayıf tepki alımlarının ardından 11,500 altındaki olası hareketlerin ise piyasada ilk etapta 10,000 olmak üzere 9,750 riskini sürdürebileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz.

 

Tacirler Yatırım: Güne başlarken

Günaydın. Küresel borsalarda dün yaşanan sert değer kayıpları ardından bu sabah tepki arayışları görüyoruz. Tokyo Borsası’nda üç haftada %25, sadece dün ise %10’un üzerinde değer kaybı sonrasında Japonya Maliye Bakanlığı, Finansal Hizmetler Ajansı ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) yetkililerinin bugün TSİ 09:00’da piyasaların durumunu görüşmek üzere bir araya geleceği bildirildi. Bununla beraber, Tokyo’da ve bazı bölge borsalarında %4 – 8 arası tepki alımları gelirken, ABD ve Avrupa vadelileri de %1 civarı pozitif bölgelerde işlem görüyor.

Borsa İstanbul’da da bugün 10 bin seviyesi üzerine tepki bekleriz. İlk direnç bandı 10100 / 10150 bölgesi. Bununla beraber, BIST’te dünkü satışlarla hem TL hem de USD bazında teknik görünümde çok ciddi bir bozulma olduğunu belirtelim. Para girişi ve hacim artışı ile desteklenmeyen tepki alımları, 10 bin üzerinde kalıcı olma konusunda yetersiz kalabilir. 9700 / 9750 bandı ise ilk destek alanı olarak izlenebilir. 12 aylık değerlemeler üzerinden hesaplanan BIST 100 endeks hedefleri 13500 / 14000 bölgesine işaret ettiğinden, mevcut çalkantılı dönem sona erdiğinde BIST’in yeniden yatırımcı iştahı çekeceğini düşünüyoruz.

Günün ajandası sakin. Türkiye 5 yıllık CDS primleri ise güne 299 baz puandan başlıyor.

 

Albatross Yatırım: Bugünün Hikayesi Tepki ve Volatilite

 

Küresel piyasalarda geçen hafta ortasında Boj’un sürpriz faiz artırımıyla sarsılan carry pozisyonlarıyla başlayan endişe, ABD’de açıklanan verilerin ekonominin öngörülünden daha sert yavaşladığına dair sinyaller vererek resesyon endişelerini artırması ve İsrail-İran arasından artan jeopolitik tansiyonun da eklenmesiyle riskli varlıklardan kaçışışı hızlandırırken tam bir kusursuz fırtına yaşandı.

 

Küresel çaptaki bu kusursuz fırtınaya kayıtsız kalamayan BIST 100 endeksi açılışta iki kez devre kestikten sonra günü yüzde 5,54 değer kaybederek 9893 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 5,58 ve holding endeksi yüzde 5,40 değer kaybetti. Sektör endekslerinin tümü kaybettirirken en çok gerileyen yüzde 8,67 ile finansal kiralama faktoring oldu.

 

19 Temmuz Moody’s not artırım kararından bu yana, zaman zaman kötümser olmakla bolca eleştirilsek de, endeksteki momentum kaybına işaret ederek temkinli hareket etmenin gerektiğinin altını çizerken, 10g HO’nın aşağı geçilmesiyle birlikte de “mümkünse no trade” diyerek duruşumuzu belirttik. 10g HO tekrar yukarı geçilmeden ya da Algoritmamız AL konumuna dönmeden ekstra risk almayalım noktasındaki görüşümüzü ısrarla sürdürüyoruz.

 

Dün açılışta yaşanan sert geri çekilme sonrasında zaman zaman tepki denemelerinin geleceğini bir görsel ile ifade etmeye çalışmıştık. Aşağı yukarı güniçi benzer bir görünüm oluştu. Benzer görünüm önümüzdeki günler için de geçerli olacak kanaatindeyiz. Bu sabah küresel çapta önemli bir tepki süreci yaşanırken BIST’in de buna katılacağını ama piyasa volatilitenin yüksek kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

 

Önceliğin bu dönemde portföyü büyütmekten ziyade korumak olduğunu unutmamak gerekiyor. Endeks yeni bir taban oluşturana ya da kısa vadeli ortalamalar yukarı geçilene kadar getiri arayışından çok risk kontrolü tarafında kalmak gerektiği kanaatindeyiz.

 

Sular durulduktan sonra endeks ve hisselerde oluşan ve oluşacak fırsatlara odaklanmaya devam edeceğiz.

 

 

Ünlü & Co: Küresel piyasalardaki satış baskısı Borsa İstanbul üzerinde de etkisini gösterdi

Küresel piyasalardaki satış baskısı Borsa İstanbul üzerinde de etkisini gösterirken sabah saatlerinde arka arkaya %5 ve %7’lik devre kesici uygulamasına takılan endeks sürekli işlemlere saat  10.55’te başlayabildi. Borsa İstanbul son olarak Ekim 2023’te %5 ve  %7’lik devre kesicilere aynı gün takılmıştı. Sürekli işleme geçilmesi ile  dip seviyelerden gelen alımların desteği 10.100 puanın üzerinin test  edilmesini sağlasa da endeks günü %5,5 kayıpla 9893 puandan  noktaladı.

Panik satışlarının ön plana çıktığı dönemlerde teknik açıdan değerlendirme yapmanın çok sağlıklı olduğunu düşünmüyoruz. Bu  nedenle kısa vadede endeksin denge bulma çabasını takip edeceğiz.

Küresel piyasalarda etkili olan satış baskısının yerini bugün tepki  alımlarına bıraktığını düşünürsek Borsa İstanbul’un da güne benzer bir görünümle başlayacağını tahmin ediyoruz.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler