Sosyal Medya

Piyasa

BİST 100’e ne oluyor: Yen’de şiddetlenen ralli küresel piyasaları salladı

Japonya finans piyasalarındaki kargaşa Pazartesi günü, yenin dolar karşısında Temmuz ayının en düşük seviyesinden yaklaşık %13’e yükselmesi ve hisse senetlerinin…

BİST 100’e ne oluyor: Yen’de şiddetlenen ralli küresel piyasaları salladı

Japonya finans piyasalarındaki kargaşa Pazartesi günü, yenin dolar karşısında Temmuz ayının en düşük seviyesinden yaklaşık %13’e yükselmesi ve hisse senetlerinin ayı piyasasına girmesiyle daha da arttı. Gösterge Japon devlet tahvillerinin getirileri son yirmi yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Hızlanan hareketler yatırımcıları şaşırtmaya devam ederek, hisse senedi ve döviz alım satımı yapanlardan büyük hedge fonlarına ve kurumlara kadar herkese zarar verdi. Kredi verenlerin faiz gelirlerini tehdit eden tahvil getirilerindeki düşüş, Japonya’nın en büyük üç bankasının hisselerinde rekor düşüşlere yol açtı.

 

Mitsubishi UFJ Financial Group Inc, Mizuho Financial Group Inc. ve Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. son iki işlem gününde yaklaşık 12 trilyon yen (85 milyar dolar) piyasa değeri kaybetti. 31 Temmuz’da Japonya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmasından bu yana hız kazanan para birimindeki keskin değerlenme, yen cinsinden ucuz borçlanma üzerine inşa edilen sayısız yatırım stratejisini altüst ettiği için küresel piyasaları da sarsıyor.

Saxo Markets döviz stratejisi müdürü Charu Chanana, “Japon politika yapıcılar için ne kadar karmaşık bir durum – gevşek bir para politikası para biriminizi öldürüyor ve en ufak bir sıkılaştırma ipucu borsanızı bozuyor” dedi. Chanana, ABD’de resesyon riskine ilişkin endişelerin artmaya devam etmesi halinde yenin dolar karşısında er ya da geç 140 seviyesine ulaşabileceğini ve bunun da Japon hisse senetleri üzerinde daha fazla baskı yaratacağını söyledi.

Nikkei Hisse Senedi Ortalama Volatilite Endeksi, Bloomberg tarafından 2001 yılına kadar derlenen verilere göre şimdiye kadarki en yüksek seviyeye fırladı. Phillip Securities Japonya hisse senedi işlemleri başkanı Takehiko Masuzawa’ya göre bu sarsıntı, daha fazla satışa yol açan bir satış kartopunu yansıtıyor.

Topix endeksinde temsil edilen 33 endüstri grubunun tamamı Japonya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmasından bu yana düştü. Cuma günü Temmuz zirvesinden %10’un üzerinde bir düşüşle düzeltmeye giren gösterge, şu anda yaklaşık %24’lük düşüşle teknik bir ayı piyasasına girdi. SMBC Nikko Securities Inc. borç sendikasyonu başkanı Noritaka Oda, “Düşen hisse senedi fiyatları, şirketlerin iş performanslarının gelecekte kötüleşmesinin beklendiği anlamına geliyor ve ekonomi zayıflarsa, kredi spreadleri de genişleme baskısıyla karşı karşıya kalabilir” dedi.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, gösterge 10 yıllık Japon devlet tahvili getirisi 20,5 baz puan düşerek 1999’dan bu yana en yüksek seviye olan %0,75’e geriledi. Riskten kaçış hissiyatının tamamı Japonya’dan kaynaklanmıyor. Küresel tahvil getirilerini aşağı çeken ralli büyük ölçüde ABD’nin ekonomik görünümüne ilişkin endişeleri yansıtıyor.

Federal Rezerv’in politika desteği konusunda eğrinin gerisinde kaldığına dair endişeler artıyor ve küresel yatırımcılar risk varlıklarını terk ederek güvenli limanlara yöneliyor. Japon borsasındaki hızlı düşüş, muhtemelen perakende yatırımcılar arasında büyük bir zorunlu satış dalgasını tetikleyerek çöküşü derinleştirdi. Perakende yatırımcıların marj alım pozisyonu, Nikkei tarihi zirvesinden düşerken bile Temmuz ayı sonlarında 18 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

“Perakende yatırımcılardan zorunlu satış gibi görünen bir şey görüyoruz. Zarar görmüş gibi görünüyorlar,” diyor Pictet Asset Management stratejisti Takatoshi Itoshima. “Yakın vadede bir satış zirvesine ulaşıyor olmamız mümkün olsa da, emin olamıyorum.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler