Sosyal Medya

Para-banka-finans

Piyasa Profesyonelleri Anketi: ‘Belirsizlik fiyatlaması devam ediyor…’

Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin (PPA) Temmuz sonuçlarına göre geçtiğimiz ay 9 varlık sınıfından 7’sinde nötr kal tavsiyesi verilirken bu ay da bu sayı korundu...

Piyasa Profesyonelleri Anketi: ‘Belirsizlik fiyatlaması devam ediyor…’

Spinn Danışmanlık tarafından düzenlenen ve Temmuz ayında 101 piyasa profesyonelinin katıldığı Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin (PPA) Temmuz sonuçlarına göre geçtiğimiz ay 9 varlık sınıfından 7’sinde nötr kal tavsiyesi verilirken bu ay da bu sayı korundu. Ancak enstrümanlardan Haziran’da ağırlığı artır tavsiyesinin önde olduğu mevduat ve kısa vadeli yurtiçi borçlanma araçları Temmuz’da nötr kala dönerken altın ve uzun vadeli yurtiçi borçlanma araçları için öne çıkan tavsiye nötr kaldan ağırlığı artıra döndü.

Yurtiçi hisse senedi piyasasında, BIST’te 11,000 seviyesinin yeniden denenmesi sonrası kar satışları, ABD başkanlık seçimlerinin yurtdışında yarattığı belirsizlik, jeopolitik gerginliklerin zaman zaman ön plana çıkması ve TCMB para politikası ile ilgili ayrışan beklentiler Temmuz’da nötr kal tavsiyesinin korunmasına neden olmuş gibi görünüyor. Nötr kal tavsiyesinde bulunanların oranı geçen aydan bu aya %40.91’den %43.56’ya yükselirken ağırlığı artır tavsiyesi geriledi; ağırlığı düşür ve çok düşür tavsiyeleri artış gösterdi. Ayrıca bonus sorumuz olan önümüzdeki 3 ayda bankacılık hisselerinin portföylerdeki yeri ile ilgili olarak, ankete katılan piyasa profesyonellerinin %41.0’i nötr kal, %30.0’u ağırlığı düşür tavsiyesinde bulundu.

Yurtiçi hisse senedi dışında, piyasa profesyonellerinin çoğu geçen ay olduğu gibi bu ay da USDTRY, DTH, yurtdışı hisse senetleri, ve eurobond’da nötr kal tavsiyesinde bulundu. Ayrıca 5 aydır ağırlığı artır tavsiyesinin ön planda olduğu mevduatla ilgili tercihler, getirilerin tasarruf sahiplerini tatmin etmemesi ve de 6 aya kadar vadeli mevduatlarda stopaj oranının %5.0’ten %7.5’e yükseltilmesi nedeniyle nötr kala döndü. Temmuz’da mevduatla ilgili ağırlığı artır tavsiyesinde bulunanların oranı %43.6’dan %35.9’a gerilerken nötr kal diyenlerin oranı %39.1’den %45.5’e yükseldi. Bunların yanı sıra geçen ay %53.6’sı kısa vadeli yurtiçi borçlanma araçlarında ağırlığı artır tavsiyesinde bulunan piyasa profesyonellerinin bu ay %42.6’sı bu varlık sınıfında ağırlığı artır tavsiyesinde bulundu. %45.5’i ise nötr kalmaktan yana tercihte bulundu.

Geçtiğimiz ay ağırlığı düşürden nötr kala dönen USDTRY ve DTH ile ilgili tavsiyeler bu ay da nötr kal olarak devam ederken bu iki varlık sınıfında nötr kal tavsiyesinde bulunanların oranı sırayla %46.4’ten %56.4’e ve %44.5’ten %54.5’e yükseldi. Geçtiğimiz ay ağırlığı düşürden nötr kala geçtikten sonra bu ay da dövizde ve en çok tercih edilen döviz bazlı enstrümanda kalınması ile ilgili tavsiyelerin çok artması dolarizasyon eğiliminin yeniden baş gösterdiğine işaret ediyor olabilir.

Diğer bir döviz bazlı enstrümanlardan nötr kal tavsiyesinin ağır bastığı yurtdışı hisse senetleri ile ilgili olarak bir önceki ay piyasa profesyonellerinin %45.45’i nötr kal derken Fed belirsizliğinin azalması nötr kal tavsiyesinin %38.61’e gerilemesine neden oldu. Yine Fed politikasına ve ABD enflasyonunda düşüşe bağlı olarak, altının portföylerdeki yeri ile ilgili, piyasa profesyonelleri nötr kaldan ağırlığı artıra döndü. Son 3 aydır çoğunluğu nötr kal diyen piyasa profesyonellerinin Temmuz’da %45.5’i altında ağırlığı artır tavsiyesinde bulundu.

Son iki aydır ağırlığı artır tavsiyesinin ön planda olduğu kısa vadeli tahvillerde TCMB’den faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi nötr kal tavsiyesinin ağır basmasına neden olmuş gibi görünüyor. Önceki ay kısa vadeli tahvillerde %53.6 olan ağırlığı artır tavsiyesi bu ay %42.6’ya gerilerken nötr kal tavsiyesi %33.6’dan %45.5’e yükseldi. Uzun vadeli yurtiçi tahvillerde ise geçen ay %38.2 oranındaki ağırlığı artır tavsiyesi Temmuz’da %45.5 ile en yüksek paya sahip tavsiye oldu.

Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin portföy dağılımı sorusuna verilen yanıtlara göre piyasanın çoğunun portföy tercihlerinde hisse senedi yine en çok paya sahip varlık sınıfı olurken portföydeki ağırlığı %30.45’ten %27.5’e geriledi. Mevduatın ve uzun vadeli yurtiçi borçlanma araçlarının payları da sırayla 2.3 ve 0.2 puan düşüşle %23.8 ve %5.4’e gerilerken diğer varlık sınıflarının payı arttı. Payı en çok artan varlık sınıfları ise payları sırayla 1.6 ve 1.7 puan artarak %8.3 ve %4.9’a yükselen USDTRY ve DTH oldu.

Piyasa Profesyonelleri Anketi Portföy Dağılımı: Temmuz 2024 (%)

Anket Haziran ayının son haftasında whatsapp ve e-mail üzerinden link paylaşımı ile gerçekleştirilmiştir. Ankete 110 piyasa profesyoneli katılmıştır. Ankete
katılım kişisel bilgiler alınmadan yapılmakta, yanıtlar kimlere ait olduğu görülmeden toplanmaktadır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler