Ekonomi
Tasarruf tedbirleri Saray’a uğramadı: Altı aylık harcamalarda yüzde 176.8 artış
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, “Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu”nu yayımladı. Saray’ın altı aylık harcamasının, geçen yıla göre…
Ekonomik kriz nedeniyle kamuda tasarruf tedbirleri uygulanırken, Cumhurbaşkanlığı’nın altı aylık harcaması geçen yıla göre yüzde 176.8 oranında artarak 2.1 milyar liradan 6.1 milyar liraya çıktı. Altı aylık bütçe verileri incelendiğinde, tüm harcamaların geçen yıla göre yüzde 93.7 oranında arttığı görüldü.
Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın “Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu”na dayanarak yapılan analizde, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri arasında Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile AFAD dışındaki tüm kurumların harcamaları arttı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın harcamasındaki artış ise yüzde 137.3 oldu. Diyanet’in altı aylık harcaması geçen yıla göre 19.6 milyar liradan 46.7 milyar liraya çıktı.
2.1 Trilyon Lira Açık Bekleniyor
Raporda, bu yılın temmuz-aralık dönemine ilişkin beklenti ve hedeflere de yer verildi. Buna göre, bütçenin bu yıl sonunda 2 trilyon 1 milyar 975 milyon TL açık vereceği tahmin ediliyor. Orta Vadeli Program’da öngörülen açık ise 2.6 trilyon liraydı. Tasarruf tedbirlerine rağmen açık yine 2 trilyon liranın üzerinde kalacak. Yüksek faiz politikasının da etkisiyle, faiz giderlerinin bu yılın sonunda 1.2 trilyon lira olması öngörülüyor.
Vergi Gelirleri Artıyor
Bu yılın ocak-haziran döneminde vergi gelirlerinde 3 trilyon 213 milyar 365 milyon TL tahsilat yapılmıştı. Temmuz-Aralık döneminde ise 4 trilyon 323 milyar 334 milyon TL vergi geliri tahsil edilmesi bekleniyor. Bütçede bu yılın tamamında beklenen vergi geliri 7.4 trilyon lirayken, yıl sonu beklentisi 7.5 trilyon liraya çıktı.