Piyasa
Brent neden düşüyor?
Yatırımcılar, Çin'de devam eden ekonomik sıkıntıların küresel petrol piyasalarındaki zayıflığın ana nedeni olduğunu belirtiyor. Ancak bu aynı zamanda diğer hammadde fiyatlarında daha geniş bir düşüşe de denk geliyor ve bu genellikle küresel ekonominin soğuduğunun bir işareti.
Ham petrol fiyatları, Orta Doğu’da hızla tırmanan gerginlikler ve ABD’nin azalan stoklarına rağmen Salı günü de düşmeye devam ederken, düzeltme birinci ayını geride bıraktı. Küresel gösterge Brent ham petrolü, art arda üç hafta boyunca düşüş yaşadıktan sonra bu hafta yüzde 2 daha gerileyerek varil başına 78 dolara kadar düştü. 4 Temmuz’dan bu yana Eylül vadeli Brent %10 düştü. Petroldeki düşüş eğilimi, OPEC+’nın üst düzey bakanlarının Perşembe günü yapılacak çevrimiçi toplantısına da etki edebilir.
Çoğu analist kartelin mevcut kotalarında herhangi bir değişiklik beklemiyordu. Ancak bu ayki sert gerileme, OPEC+’nın Ekim ayında mevcut üretim limitlerini kaldırmaya başlayacağını resmi olarak açıklamasından sadece iki ay sonra yeni bir tur üretim kesintisi olasılığını artırdı.
Bu haftaki düşüş, Cumartesi akşamı İsrail’e düzenlenen roket saldırısı ve ardından gelen misillemenin ardından, zaten istikrarsız olan bölgede meydan gelebilecek üretim ve tedarik kesintilerini dikkate almadı. Düşen petrol fiyatları azalan ABD ham petrol stoklarına da meydan okuyor.
ABD Enerji Bilgi İdaresi 19 Temmuz haftalık durum raporunda “436,5 milyon varil olan ABD ham petrol stokları yılın bu döneminde beş yıllık ortalamanın yaklaşık %5 altında” dedi.
Yatırımcılar, Çin’de devam eden ekonomik sıkıntıların küresel petrol piyasalarındaki zayıflığın ana nedeni olduğunu belirtiyor. Ancak bu aynı zamanda diğer hammadde fiyatlarında daha geniş bir düşüşe de denk geliyor ve bu genellikle küresel ekonominin soğuduğunun bir işareti.
24 emtianın fiyatlarını kapsayan S&P GSCI Endeksi, 3 Temmuz’dan bu yana yılın ilk yarısında çok az değişiklik gösterdikten sonra yaklaşık %8 düştü.
Brent’te sert gerileme Türkiye’de cari açık ve pompa fiyatlarına olumlu etki yapacak. Petrol fiyatlarında gerilemenin sürmesi ve doğal gaza da sıçraması halinde, Borsa’da yabancı fon alımları artabilir, çünkü bu iki ham madde finans dışı kote şirketler için en kritik maliyet unsurlarını teşkil ediyor.