Gündem
TBMM’de utanç fotoğrafı: AKP’liler katliam yasasını tepkilere rağmen Meclis’ten geçirdi
Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda 224 hayır oyuna karşı 275…

Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda 224 hayır oyuna karşı 275 oyla kabul edildi.
Genel Kurul çıkışında bundan sonraki süreçte CHP’nin atacağı adımlara ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, şu ifadelere yer verdi:
“Öncelikle teklifin açıkça Anayasa’ya aykırı olduğu, yaşam hakkını savunmadığı çok ortada. O yüzden Anayasa Mahkemesi ile ilgili süreci hep birlikte değerlendireceğiz. Sağlıklı bir çevre hakkı insanlar için gerekli ve özellikle aşılı sokak köpeklerinin vahşi yaşamla kent yaşamı arasında özellikle kuduz gibi hastalıklara karşı bir bariyer olması da göz önünde bulundurularak halk sağlığı açısından çok büyük bir risk alındı. Hepsini değerlendirip Anayasa Mahkemesi’ne kanunu götüreceğiz. Bu bizim zaten görevimiz. En kısa zamanda yürütmeyi durdurma talebiyle bunu yapacağız.”
Yeni düzenleme nasıl olacak?
Kamuoyunun tepkisine neden olan sokak hayvanlarıyla ilgili yasa teklifi Meclis’te kabul edildi. Kanunun getirdiği düzenlemeler özetle şöyle:
‘Yakala-kısırlaştır-sal’ kaldırıldı
1- Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe gidilerek, Kanun’un amaçlarına “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ifadesi ekleniyor.
2 – Kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları açık şekilde tanımlanacak.
4 – Bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul edilecek. Kanun’un ilkeleri arasında yer alan “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesi yürürlükten kaldırılacak.
5 – Hiçbir maddi kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insani ve vicdani sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen ve Kanun’da öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eş güdüm sağlanması esas olacak.
6 – Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak.
7 – Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.
Ötanazi maddesi!
8 – Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesindeki “Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.” hükümleri uygulanacak.
Yerel yönetimler ne yapacak?
9 – Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.
10 – Düzenlemeyle başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara yapılacak desteğin kapsamı genişletilecek. Buna göre de insan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak.
Terk edene 60 bin lira ceza
11- Caydırıcılığın sağlanması amacıyla sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.
Veterinerler ne önermişti?
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), sokakta yaşayan hayvanların toplanarak katledilmesine yönelik ‘katliam yasası’ kararına karşı bir açıklama yayımlayarak, “Sağlıklı hayvanların ötenazisi veteriner hekimler açısından da etik, insani ve vicdani değildir” demişti.
Teklifin kendilerinin görüşü alınmadan hazırlandını belirten Birlik, Mayıs ayında yasanın çıkması halinde bile bunu uygulamayacaklarını duyurmuştu. Önerilen yöntemin sanıldığının aksine maliyet açısından da avantajlı olmadığını vurgulayan TVHB, sahipsiz hayvanların sayısının artmasında, yerel yönetimlerin gerekli adımları atmaması ve ve cezasızlık politikalarının etkili olduğunun vurgulandığı açıklamada şu ifadeler yer almıştı:
“Sahipsiz hayvan popülasyonunun artmasının en büyük nedenlerinden biri yerel yönetimlere Hayvanları Koruma Kanununun herhangi bir cezai yaptırım getirmemesi olmuştur. Kanunun 2021 yılındaki revizyonu da cezasızlığı devam ettirmiş, yerel yönetimlerce gereken adım atılmamıştır. Özet olarak; kanun çıkarılmış, sorumluluk verilmiş ama denetim yapılmamış, bütçe ayrılmamış, kanununun gereğini yapmayanlara yaptırım uygulanmamıştır.”
‘Sağlıklı hayvanlara ötenazi, katliamdır’
“Hipokrat’tan günümüze evrensel hekimliğin en önemli değerlerinden biri ‘önce zarar verme’ ilkesidir. Ülkemiz veteriner hekimleri veteriner fakültelerinden insanlara, hayvanlara ve içinde yaşadığı doğaya duyarlı, toplumsal refah için çaba harcayan, meslek ahlakına sahip kişiler olarak yemin ederek mezun olurlar. Tasarıda olduğu söylenen ötanazi işlemi, hayvanların tıbbi yöntemler yoluyla, hızlı, ağrısız ve acısız bir şekilde yaşamının sonlandırılması anlamına gelmektedir. Ötanazi, ölümle karşı karşıya kalınması halinde, acının ve ağrının kalıcı olduğu veya hafifletilemediği durumlarda tıbbi gerekçeler ile uygulanan bir yöntemdir.
Ötanazi sadece veteriner hekimler tarafından uygulanabilir ve sağlıklı bir hayvana uygulandığında katliamdan başka bir anlam taşımaz. Sağlıklı hayvanların ötanazisi ve itlafı veteriner hekimler açısından da etik, insani ve vicdani değildir, evrensel hekimlik değerleri ile de bağdaşmamaktadır. Veteriner hekimler olarak bizler bu yasa çıksa da ötanazi yapmayacağız.
Önerilen bu yöntem sanıldığının aksine maliyet açısından da avantajlı değildir. Hayvana ötanazi yapılmadan önce uygulanacak prosedürler ile birlikte kısırlaştırmadan daha maliyetli ve zorludur, sahipsiz hayvan popülasyonun kontrolüne yönelik aktif bir yöntem olarak da değerlendirilemez. Ayrıca iletişim çağında Türkiye Yüzyılında ülkemizin uluslararası kamuoyunda algısını olumsuz olarak etkileyecektir.”
Türk Veteriner Hekimleri Birliği, soruna ilişkin çözüm önerilerini de şöyle sıraladı:
- Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve diğer belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmalıdır.
- Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve Veteriner İşleri Müdürlükler’inde nitelikli ve yeterli sayıda personel istihdamı sağlanmalıdır.
- Geçici bakımevi kapasitesini karşılar sayıda veteriner hekim, hayvan sağlığı yardımcı personeli ve işçi personel bulunmalıdır.
- Bu konuda standartlar oluşturulmalıdır. Geçici hayvan bakımevinde çalışan yardımcı personeller hijyen, hayvan davranışları, hayvan refahı ve bakımı, hayvanların tutulması ve yakalanması konusunda eğitim almalıdır.
- İhtiyaç duyulan bölgelerde veteriner fakülteleri ve serbest veteriner hekimlerden kısırlaştırma çalışmalarında destek alınmalıdır.
- Sahipli hayvanlar da dahil olmak üzere kontrolsüz üreme ve denetimsiz ticari satışların önüne geçilmeli, üretim yapılacaksa ilgili bakanlığın denetimi ve mutlaka veteriner hekimlerin denetimi ve onayıyla yapılmalıdır.
- Sahipsiz kedi ve köpeklerin sokaktan sahiplenilmesi özendirilmeli, sahiplenilmesi halinde kimliklendirilmesi ile ilgili zorluklar ortadan kaldırılmalı, her yaştaki hayvan kimliklendirilebilmelidir.
- Çevreye uyum gösteremeyen, yaşlı, zayıf, engelli vb. köpekler ve kediler sahiplendirilinceye kadar veya hayatları boyunca bakımevlerinde kalmalıdır.
- Hayvan sahiplenme şartları yeniden düzenlenmelidir.
- Sokağa terkedilen hayvanlara ilişkin hayvan sahiplerine ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır.
- Önemli bir sokak hayvanı kaynağı olan kırsal yerleşim alanları ile tarım işletmelerindeki hayvanlar denetim altına alınmalıdır.
- Sahiplendirmenin özendirilmesi, devletin bu konuda destek vermesi, bireysel sahiplenmenin yanı sıra, ülkemizde bulunan çok sayıda şirketin ve kamu kurumlarının hayvanları sahiplenmesi sağlanmalıdır.
- Çözüm için başta meslek örgütleri olmak üzere sivil toplum örgütleri ve diğer gönüllülerden yardım alınmalı, destekleri istismar eden kişi ve kurumlar denetlenmelidir.
Halk, ‘katliam yasası’na hayır diyor
AKP’nin Meclis’e sunduğu ‘katliam yasası’ olarak nitelendirilen ve sahipsiz hayvanlara yönelik ‘ötanazi’yi de içeren “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin tartışmalar sürüyor.
Araştırma şirketi KONDA, temmuz ayı KONDA Barometresi’nde, 15 yaş üstündeki katılımcılara tartışmalı sokak hayvanları teklifini sordu.
KATILIMCILARIN YÜZDE 63’Ü YASAYA KARŞI
“Sokak hayvanlarına karşı hangi düzenlemenin daha doğru olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan katılımcıların yüzde 63’ü “uyutma” yönteminin doğru olmadığını söyledi.
(HABER MERKEZİ)
BAKMADAN GEÇME
-
Dünya Ekonomisi
/ 20 Nisan 2025Trump haftalar dedi uzmanlar yıllar diyor! Ticaret anlaşmalarında zaman krizi
ABD, Çin ile el sıkışmakta zorlanabilir. Başkan Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşmasının 3-4 hafta içinde sonuçlanabileceğini iddia etti. Ancak uzmanlara göre bu oldukça iyimser bir tahmin. Geçmiş ticaret anlaşmaları, müzakerelerin ortalama 18 ay, yürürlüğe girmesinin ise 4 yılı bulduğunu gösteriyor.
Kripto Para
/ 20 Nisan 2025Pi Coin için büyük fırsat! Mayıs sinyali geldi: Gözler Toronto’da
Consensus 2025’te sahne Pi Network’ün. Kripto dünyasında heyecan verici gelişmeler yaşanıyor ve bu kez odak noktası Pi Network. Mayıs ayının ortasında Toronto’da düzenlenecek Consensus 2025 etkinliği, Pi Coin için bir dönüm noktası olabilir. Etkinlikte Pi Network kurucusu Nicolas Kokkalis de sahne alacak ve ağın benimsenme süreci ile ilgili stratejilerini paylaşacak.
Dünya Ekonomisi
/ 20 Nisan 2025Kritik hafta başlıyor! Gözler dev şirketlerde ve Fed açıklamalarında
ABD borsaları, tatil sonrası kısalan haftanın ardından yatırımcılar için oldukça yoğun ve kritik bir döneme giriyor. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri, bu hafta açıklanacak dev şirketlerin finansal raporları ve Fed yetkililerinden gelecek para politikası sinyalleriyle yön arayacak.
Ekonomi
/ 20 Nisan 2025Elinizdeki para var ama yok gibi! Mert Başaran’dan yatırımcılara soğuk duş
Basılı paranın dramatik kaybı artık gözle görülür boyutta. Yatırım uzmanından kritik uyarı geldi. Yatırım ve Tasarruf Danışmanı Mert Başaran, Ekol TV’de yayınlanan Paranın Yönü programında yaptığı açıklamalarla dikkatleri üzerine çekti. Başaran, "Altın, gümüş gibi varlıklar tek gerçek güvence." dedi.
Dünya Ekonomisi
/ 20 Nisan 2025Altın Fiyatı Zirveye: Gümüşte Kıtlık Alarmı! Emtialar İçin Fırtına Öncesi Sessizlik
Emtia piyasalarında yön belli olmaya başladı. Altın ve gümüş güvenli liman olarak parladı, petrol yükseldi ama doğalgaz yere çakıldı. Bakır ve tarım ürünlerinde ise tablo karışık.
Ekonomi
/ 20 Nisan 2025Vergi Radarı 500 Bin Kişiyi Taradı! 40 Bin Kişi Listede: İşte Riskliler
Vergi Denetim Kurulu (VDK), kolları sıvadı. 2024 yılına damga vuracak bir denetim süreci başladı. Tam 500 bin mükellef mercek altına alındı, sonuç ise oldukça çarpıcı. 40 bin mükellef, riskli grupta yer aldı.
Ekonomi
/ 20 Nisan 2025Asgari Ücret Desteğinde Yeni Dönem: 2025 Kurallarında O Şartlara Dikkat
İşverenlerin yüzünü güldürecek asgari ücret desteği ile ilgili uygulama kuralları merak ediliyor. SGK, hem yeni açılan hem de önceki yıllarda tescil edilen işyerleri için farklı kriterler getirdi. İşverenler bu destekten SGK'nın çizdiği çerçeve ile yararlanıyor. İşte detaylar.
Ekonomi
/ 20 Nisan 2025Tüm Esnafları İlgilendiriyor: Kira Stopajı Kalkıyor mu?
Stopaj uygulaması yeniden gündemde. Kira artışlarıyla birlikte esnafın sırtına binen en büyük yüklerden biri olan stopaj için kritik bir çağrı geldi.
Ekonomi
/ 20 Nisan 2025Emekliler için 7 yıl oyunu bozuluyor! SSK ve Bağkurlular dikkat: Kritik değişiklik için geri sayım
Emekliler için kritik gelişmeler yaşanıyor. Milyonları ilgilendiren emeklilik sisteminde önemli bir değişiklik kapıda. Emeklilikten önce son 7 yıl içerisinde 1.260 günlük sigortası SSK’dan yatan bir Bağkurlu, erken emekli olabiliyordu. 7 yıl kuralı olarak bilinen uygulama değişiyor. SGK Uzmanı Emin Yılmaz, kritik açıklamalarda bulundu.
Borsa
/ 20 Nisan 2025Tarife Savaşları ve iPhone Fiyatları: Apple Ne Yapacak?
Apple’ın Üretim Stratejisi, Trump’ın Gümrük Tarifeleri ve ABD’de iPhone Üretme Zorlukları Apple, üretim tedarik zincirini yıllar içinde çeşitlendirmeyi hedeflemiş ve…
Borsa
/ 20 Nisan 2025Zeynel Balcı: Mevduat faizi ve altın yükselecek, ya Borsa?
Piyasalar geçen hafta TCMB faiz kararına odaklandı. Politika faizi 350 baz puanlık artışla yüzde 46, gecelik borç verme faizi 300 baz puanlık yükselişle yüzde 49 oldu. Böylece yerinde ve doğru bir hamle yapıldı. Faiz artışıyla döviz kurlarında henüz ciddi bir yavaşlama hissedilmedi. Borsa İstanbul, faiz kararına ilişkin fiyatlamalarla birlikte temkinli görünümünü sürdürüyor. Mevduat faizi ve altında yükseliş beklentisi güçlü
Dünya Ekonomisi
/ 20 Nisan 2025Bloomberg Yazı Kurulu’ndan sert uyarı: ABD Kaynaklı Bir Finansal Kriz Kapıda
Yatırımcıların son günlerde öğrendiği en önemli şey, Amerika'nın bir sonraki adımının tahmin edilemez olduğu gerçeği. Gündeme göre değişen gümrük tarifeleriyle, ABD yönetimi piyasaları sarsma konusunda sıra dışı ve sorumsuz bir istek sergiliyor. Bu denli radikal bir belirsizlik ortamında, küresel bir finansal kriz ihtimali göz ardı edilemez. Bu yüzden, karar alıcılar en kötü senaryoya hazırlıklı olmalı.
Piyasa
/ 20 Nisan 2025Bloomberg/Javier Blas: Petrol Fiyatları Yine Düşüyor: Alım Zamanı mı, Yoksa Daha Fazlası mı Gelecek?
Pandemi döneminde petrol fiyatları o kadar düşmüştü ki, iki, üç hatta beş yıl sonrası teslimatlar için vadeli kontratlar tam anlamıyla "al ve unut" fırsatları sunuyordu. Anlık fiyat dalgalanmalarını takip etmeye gerek yoktu. Bugüne gelirsek, benzer bir fırsatın kapıda olup olmadığını sorgulamak gerekiyor. Cevap: Henüz değil.
Benzer Haberler