Sosyal Medya

Gündem

Venezuela’da muhalefet Maduro zaferine itiraz etti, Gelişen Piyasalar   yoluna devam etti

Venezuela'da seçime hile karıştığı iddialarıyla Eurobond'lar da satış yedi

Venezuela’da muhalefet Maduro zaferine itiraz etti, Gelişen Piyasalar   yoluna devam etti

Pazar günü yapılan seçimlerde Başkan Maduro bir kez daha zafer kazandığını ilan etti, fakat Batı’lı gözlemciler, sol tandanslı Latin Amerika ülkeleri ve muhalefet Yüksek Seçim Kurulu’nun hile yaptığı gerekçesiyle sonuçlara itiraz ediyor. Venezuela tahvilleri değer kaybederken, Gelişmekte Olan Ülke hisse senetleri Venezuela’da büyüyen gerginliğe kayıtsız kaldı. Fakat, Latin Amerika FX Pazartesi seanslarını değer kaybıyla kapattı.

Venezuela muhalefet lideri Maria Corina Machado Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkedeki muhalefetin Pazar günkü seçimlerde sandık sonuçlarının %73,2’sine sahip olduğunu ve bunların zaferin kendisine ait olduğunu  kanıtlayabileceğini beyan etti. Yüksek Seçim Kurulu, görevdeki Başkan Nicolas Maduro’yu oylamanın galibi ilan ederek ona görevde üçüncü dönem hakkı verdi. Ancak bağımsız anketörler bu sonucu mantıksız olarak nitelendirirken,  muhalefet liderleri ile yabancı gözlemciler seçim otoritesini tartışmalı seçim sonuçlarının ayrıntılarını açıklamaya çağırdı.

Bir muhalefet kaynağı günün erken saatlerinde Reuters’e, muhalefetin gün sonuna kadar kayda değer miktarda oy tutanağını ibraz edeceğini söylemişti. Oy sayımlarını gözlemlemekle görevlendirilen tanıkların Venezuela yasalarına göre her oylama makinesinin çetelesinin bir kopyasını alma hakkı var, ancak muhalefet bir gecede kayıtların yalnızca yaklaşık %40’ına sahip olduğunu, bazı tanıkların sayımları takip etmesinin engellendiğini ve diğer bazı durumlarda ise çetelelerin sandıklara müdahale ettiğini öne sürüyor.

Dertli Latin Amerika ülkesinde siyasal gerginlik hızla tırmanırken, bir muhalefet danışmanı sosyal medyada, güvenlik güçlerinin, kendisi ve diğer beş kişinin Mart ayında tutuklamadan kaçınmak için sığındığı Karakas’taki Arjantin büyükelçiliğine girmeye çalıştığını söyledi. Machado’nun kampanya şefi Magalli Meda, Karakas’ta gün batımında kaydedilen bir video mesajında, “Demokrasiye geçiyoruz, 25 yıl yeterli. Artık onların gitme zamanı geldi” dedi. O da Arjantin büyükelçiliğinde bulunanlar arasında.

Protestocular, Maduro’nun gergin hafta sonu seçimlerinde zafer ilan etmesinin ardından Pazartesi günü Venezuela genelindeki kasaba ve şehirlerde toplandı. Öğleden sonra şehrin sokaklarında ve seçim dairelerinin önünde kalabalıklar oluştu.

Seçim otoritesi gece yarısından hemen sonra Maduro’nun oyların yüzde 51’ini alarak üçüncü dönemi kazandığını ilan etti. İtirazlar sonuç vermezse,  çeyrek yüzyıllık sosyalist yönetim uzayacak.

Ancak Washington ve bazı Latin Amerika hükümetleri sonuçlara şüpheyle yaklaşıp, sandık sonuçlarının şeffaf biçimde halkla paylaşılması çağrısında bulundu. Bağımsız sandık çıkış anketleri, kampanya sürecinde başkan adayı Edmundo Gonzalez ve Machado’ya verilen coşkulu destek gösterilerinin ardından muhalefetin ezici bir galibiyete koştuğunu gösteriyor.

Başkan Nicolas Maduro’nun Pazar günkü seçimlerde ilan ettiği zafer, muhalefetin yolsuzluk iddialarıyla, hükümetin ise rakiplerinin seçimi sabote etmeye çalıştığını iddia etmesiyle artan bir çatışmaya yol açtı.

Sonuç, ABD’nin ekonomik yaptırımları yakın zamanda kaldıracağı beklentisi ve ülkenin yaklaşık 150 milyar dolarlık temerrüde düşmüş tahvil ve dış kredilerindeki ödeme gecikmesinin çözüme kavuşması olasılığına gölge düşürdü.

Yatırımcılar anlaşmazlığın nasıl sonuçlanacağını görmek için beklerken, kötümser görünüm, halihazırda “iflas edecek ülke” getirileriyle işlem gören Hazine ve devlet petrol şirketi tahvillerinin daha da düşmesine yol açtı.

 

Yatırımcılar bu haftaki önemli merkez bankası kararlarını, önde gelen ekonomik verileri ve kar açıklamaları beklerken Gelişmekte Olan Ülke hisse senetleri, son dört seansta  ilk kez yükseldi.

Gelişmekte olan hisse senetlerinin değerini ölçen MSCI endeksi, risk algısının iyileşmesiyle Pazartesi günü Asyalı teknoloji devlerinin öncülüğünde %0,5 kazançla kapandı. Gelişmekte olan para birimleri, doların güçlenmesiyle günü çok az değişiklikle kapatırken, Latin Amerika’da FX başta Kolombiya pesosu olmak üzere belirgin kayıplarla emsallerinden daha düşük bir performans sergiledi. Meksika pesosu bir aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerileyerek ABD doları başına 18,6 seviyesinde işlem gördü.

Natixis’in Latin Amerika baş ekonomisti Benito Berber, “Latam FX şu anda emtia fiyatlarındaki zayıflık ve zayıf ABD hisse senedi fiyatları nedeniyle baskı altında olabilir” dedi. Ancak, uzmanlar Venezuela’da seçim gerginliğinin tüm Latin Amerika menkul kıymetlerini baskı altına alması olasılığının yakından takip edilmesi gerektiğini öne sürüyor.

 

 

 

Reuters, Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler