Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

CNBC:  Trump enflasyon korkularını azdırdı

Trump yeniden seçilirse, Fed ve AMB faiz indirimleri gecikebilir

CNBC:  Trump enflasyon korkularını azdırdı

IMF bugün yayınlanan Temmuz 2024 Küresel Görünüm Raporunda hizmet enflasyonunda gözlenen katılığın Merkez Bankalarının enflasyon hedeflerine erişmesini güçleştirebileceği öngörüsünde bulunurken, uzmanlar Trump’ın yeniden seçilmesi halinde küresel enflasyonun yeniden ivmeleneceğinden korkuyor.

CNBC’de yayınlanan haber şöyle:

Analistler, eski Başkan Donald Trump’ın ikinci başkanlık döneminin, “Önce Amerika”  politikaları yoluyla dünya genelinde maliyetleri artırması; ve  küresel enflasyonu yeniden alevlendirmesi riski konusunda uyardı.

Analistler, Covid-19 pandemisi ardından toplumlara hakim olan “enflasyon zihniyeti” devam ettikçe, Trump’ın ilk dönemini belirleyen ve başlı başına enflasyonist olan yüksek gümrük vergisi ve düşük gelir vergisi politikalarının bu sefer daha da zararlı olacağını söyledi.

State Street Global Markets makro strateji başkanı Michael Metcalfe, Salı günü CNBC’nin “Squawk Box Europe” programına yaptığı açıklamada, “Trump’ın politikalarının ikinci dönemde ilk döneme göre daha enflasyonist olma riski daha büyük” dedi.

 

Enflasyonun sonsuza dek düşük kaldığı ve enflasyon beklentilerinin düşük olduğu 2016 ile karşılaştırıldığında… 2024, 2025 çok farklı olacak” diye devam etti. “Enflasyon seviyesi daha yüksek, enflasyon beklentileri daha yüksek ve biz artık bu enflasyon kalıcı  olur zihniyetindeyiz.”

Trump’ın seçim vaatlerini yerine getirmesi, hem yurt içinde hem de ABD sınırlarının ötesinde, Asya ve Avrupa’da fiyat artışlarını etkileyebilir.

 

Yüksek gümrük tarifesi başkanı

 

Yüksek  gümrük tarifeleri genellikle enflasyonist olarak görülüyor çünkü ithal malların maliyetini artırıyor ve yerli üreticilerin fiyatlarını artırmasına olanak tanıyor. Bu arada  Trump’ın vergi indirim vaatleri tüketici harcamalarını artırarak mal ve hizmetlerin maliyetini artırabilir. Hem Başkan Joe Biden hem de Trump, iki büyük ortak arasındaki jeopolitik gerilimler artarken Çin’e yönelik gümrük vergilerini artıracaklarının sinyalini verdi.

Ekonomistler arasında yakın zamanda yapılan bir anket, çoğunluğun Trump’ın katı korumacı duruşu nedeniyle enflasyonun daha da yükseleceğini düşündüğünü tespit etti.  Ankette, Biden’ın ikinci döneminde  de enflasyon yüksek seyredebilir, çünkü muhtemelen yeni harcama paketleri açıklayacak.

Nomura’dan Gareth Nicholson, CNBC’ye yazdığı notta, yüksek enflasyonun Asya’ya da sıçrayabileceğini söyledi. Kendisi, Trump’ın başkanlığının Asya hisse senetleri için genel bir “negatif risk faktörüne” işaret edeceğini söyledi. “Makro açıdan bakıldığında, küresel ekonomi için enflasyonist (hatta belki de stagflasyonist) olacak ve Asya’da daha fazla tedarik zinciri değişimini hızlandıracak” diye yazdı ve bazı şirketlerin etkiyi azaltmak için üretimlerini değişik ülkelere çeşitlendirdiğine dikkat çekti.

Goldman Sachs, Cuma günkü notunda, Avrupa’da yüksek tarifelerin küresel ticaret üzerinde baskı oluşturması nedeniyle Trump başkanlığının enflasyona yüzde 0,1 puanlık bir artış ekleyebileceğini öngördü.

Manulife’tan Marc Franklin de hafta sonu CNBC’ye yazdığı bir notta, Trump’ın daha fazla vergi indirimi yapma eğiliminin ve Çin gümrük vergilerinin yeniden gözden geçirilmesinin “biraz reflasyonist bir karışım” olabileceğini öne sürdü. Sonuç olarak, “yüksek uzun vadeli tahvil getirilerine yönelik bir eğilim” görmeyi beklediğini, bunun da artan enflasyon beklentilerinin ve dolayısıyla yüksek faiz oranlarının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Trump’ın başkanlık kampanyası, Pensilvanya’daki bir mitingde suikast girişiminden sağ kurtulduktan iki gün sonra Milwaukee’deki Cumhuriyetçi Ulusal Kongresi’ne meydan okurcasına ortaya çıkmasıyla Pazartesi günü hız kazanıyor gibi görünüyordu.

Yatırımcıların iş dünyası yanlısı Cumhuriyetçi başkan adayına yönelik artan beklentilere tepki vermesiyle ABD hisse senetleri Salı günü yükselirken, tahvil getirileri Powell’den gelen yumuşak açıklamaların etkisiyle aşağı yönde salınıyor. Ancak analistler, korumacı jeopolitik gündemine ilişkin endişeler göz önüne alındığında  Wall Street’te yükselişin muhtemelen kısa ömürlü olacağı konusunda uyardı.

 

Kaynak:  Trump 2.0 could be bad news for global inflation, analysts say

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler