Sosyal Medya

Ekonomi

TÜSİAD Toplantısında Enflasyon “Mesajı”

Mehmet Şimşek, enflasyon hakkında gündem yaratan mesajlarına bir yenisini daha ekledi ve "en zoru geride kaldı" dedi.

TÜSİAD Toplantısında Enflasyon “Mesajı”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında bugün dikkat çeken açıklamalarda bulundu Bakan Şimşek, enflasyona ilişkin her zamanki “en zoru geride kaldı” mesajını tekrarladı. Şimşek, “Enflasyon gelecek ay yüzde 60 civarına inecek” dedi.

Mehmet Şimşek’in toplantıda diğer değindiği konular şöyle yer aldı:

  • Programın en önemli hedeflerinden birisi sürdürülebilir büyümedir. İyi bir büyüme patikasıyla karşı karşıyayız. Bugün net ihracat katkısı pozitife döndüğü, iç talep makul düzeyde devam etti.
  • Önemli hedeflerden biri sürdürülebilir cari açık. Cari açığı endişe kaynağı olmaktan çıkartacağız. Finansmanının kalıcı olabilmesi için yapısal dönüşüme ihtiyaç var.
  • Diğer bir konu mali disiplinin yeniden tesis edilmesi. Deprem hariç bütçe açığının milli gelire oranı sadece yüzde 1,6. Depremin gerektirdiği harcamaları bir kenara bırakırsanız mali disiplinde bir sorun yok. Bütçe açığını aşağı çektiğimiz takdirde enflasyonla mücadelede Merkez Bankası’nın elini güçlendirmiş olacağız.
  • Uluslararası rezervlerde tarihi bir düzeltmeyle karşı karşıyayız. Bankalarla swapı neredeyse kapattık.
  • Swap hariç net rezerv eksi 61 milyar dolardan artı 18 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Net rezervlerdeki düzelme 80 milyar dolar civarına ulaştı. Bu iyileşme bir yılda sağlandı, daha önce bu türden iyileşmeyi 11 yılda sağlamışız.

Şimşek, toplantıda vergide adalet konusuna da değinerek, vergi yükünün hiçbir şekilde dar gelirlilere yüklenmeyeceğini belirtti.

Ekonomistler, ısrarla olumlu baz etkisi nedenli enflasyon düşüşünün anlamsız olduğunu ve kalıcı bir fiyat istikrarı sağlanması gerektiğini belirtiyorlar. Bu bağlamda Mehmet Şimşek’in son açıklamaları yine eleştirilere mahal verecektir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler