Sosyal Medya

Ekonomi

EM Tahvil Piyasalarında En Büyük Getiriyi Hükümet Reformu Sağlıyor

Tahvil yatırımcıları, gelişmekte olan piyasalarda iyi yönetimin para politikasından daha önemli olduğu sinyalini veriyor. Nisan ayının başından bu yana yatırımcılar,…

EM Tahvil Piyasalarında En Büyük Getiriyi Hükümet Reformu Sağlıyor

Tahvil yatırımcıları, gelişmekte olan piyasalarda iyi yönetimin para politikasından daha önemli olduğu sinyalini veriyor. Nisan ayının başından bu yana yatırımcılar, hükümetlerin mali politikalarını gevşettikleri yüksek getirili ülkelerin tahvillerini daha agresif bir şekilde satmaya başladı. Ayrıca, ülkeler mali ihtiyatı zorladığı sürece, düşük hatta negatif getirili borçları satın almaya da istekliler. Bu durum ikinci çeyrek performans trendinde de kendini gösteriyor.

Arjantin, Türkiye ve Mısır gibi en iyi performans gösteren ülkelerin hepsi mali reformlar gerçekleştiriyor. Ölçeğin diğer ucunda ise Meksika ve Brezilya gibi büyüyen açıklara sahip ülkeler yer alıyor. AllianceBernstein’da gelişmekte olan piyasa kredi araştırmaları direktörü Adriaan du Toit, “Mali dinamikler yatırımcıların radarının merkezine yerleşiyor,” diyor. “Bu kısmen sürpriz seçim sonuçlarından ve siyaset ile mali dinamiklerin iç içe geçmiş olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca parasal genişlemenin daha uzun süre daha yüksek olması durumunda o kadar derin ya da yararlı olmayabileceği hissi de olabilir.”

Mart ayına kadar iki yıl boyunca, gelişmekte olan piyasa tahvil yatırımcıları yüksek getiri peşinde koştu ve en şahin merkez bankalarına sahip ülkeler en iyi getirileri sağladı. Meksika bu dönemde yerel tahvil yatırımcılarına %37 kazandırırken, Brezilya %22, Polonya ve Kolombiya ise %18 getiri sağladı. Türkiye, Arjantin ve Güney Afrika gibi en kötü performans gösteren ülkeler, para politikaları çok güvercin olarak değerlendirildiği için cezalandırıldı. O zamandan bu yana, para birimi oynaklığının yeniden ortaya çıkması para yöneticilerinin tutumunu değiştirmesine neden oldu. Risk primleri, carry stratejileri çözüldükçe bir kez daha önemli görüldü ve dolar cinsinden devlet borçlarının Hazine tahvillerine göre ekstra getirisi 2022’den bu yana en büyük çeyreklik sıçramayı kaydetti. Şimdi, zor mali politika seçimleri yapan hükümetler en çok ödüllendiriliyor.

Örneğin Arjantin, Başkan Javier Milei’nin ülkenin mali hedeflere ulaşmasına ve aşırı enflasyonu kontrol altına almasına yardımcı olacak vergi önlemlerine onay almak için aksiliklerin üstesinden gelmesinin ardından Haziran ayına kadar olan çeyrekte en iyi yerel para birimi tahvil performansı gösteren ülke oldu. Benzer şekilde Mısır tahvilleri de Başkan Abdel-Fattah El-Sisi’nin ekonomik revizyon hazırlıklarının faydasını görüyor. Yatırımcılar Türkiye’yi de mali ortodoksiye geri döndüğü için ödüllendiriyor.

William Blair Investment Management’ta portföy yöneticisi olan Yvette Babb, “Gelişmekte olan piyasalarda mali reformlara odaklanma kesinlikle mevcut,” dedi. “Piyasa katılımcılarının makro-ekonomik politikaların güvenilirliğine odaklanmaya devam edeceğini düşünüyoruz.” Brezilya, Maliye Bakanı Fernando Haddad’ın ülkenin mali durumunu desteklemek için harcama kesintilerini açıklamasının ardından bu hafta tahvil kayıplarını azalttı.

Ülke tahvilleri geçtiğimiz çeyrekte gelişmekte olan piyasalar arasında en kötü performans gösteren tahvil oldu. Endonezya tahvilleri de yeni yönetimin borç seviyelerini yükselteceğine dair haberlerin ardından ilk başta satıldı, ancak o zamandan beri bu konuda geri adım attı. Başka bir yerde, Nijerya tahvilleri, Başkan Bola Tinubu hükümetinin döviz kuru reformlarını mali cepheye genişletmemesinin ardından düştü.

Pinebridge Investments’ın gelişmekte olan piyasalar ülke analisti Joseph Cuthbertson, “Yatırımcılar hem mali kısıtlama hem de parasal sıkılaştırma görmeyi bekleyecektir” dedi. Yine de Kenya’da geçtiğimiz haftalarda yaşanan ayaklanmalar, mali reformların uygulanmasının ne kadar zor olabileceğini gösteriyor; Devlet Başkanı William Ruto yönetiminin önerdiği vergi artışlarına karşı düzenlenen protestolarda en az 41 kişi hayatını kaybetti. Hükümet o zamandan beri vergi planından vazgeçmesini telafi etmek için ek borçlanma ilan etti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler