Sosyal Medya

Borsa

Üç uzmandan Borsa yorumu:  İyimser hava sürebilir

Enflasyon ve beraberinde faizde düşüş sürecinin başlayacak olması, orta-uzun vadeli beklentiler için piyasada ‘yeni hikâye’nin tohumlarını atmaya başladı.

Üç uzmandan Borsa yorumu:  İyimser hava sürebilir

Pazar günü Borsa’yı konu alan 3 köşe yazarı  Ömer Faruk Bingöl, Zeynel Balcı ve Zeynep Aktaş’ın yorumlarından kritik paragrafları sizin için derledik. Uzmanlar Borsa için temkinli bir iyimserlik içinde.

 

Ömer Faruk Bingöl (Türkiye Gazetesi):  Borsa’da yeni hikayenin tohumları atılıyor

Borsa İstanbul’da BİST100 endeksi geçen hafta %1,91 prim yaptı. Pazartesi-salı işlemlerinde 10.250 desteği test edildi. Sonrasında haftalık kapanış 10.851’den gerçekleşti. Böylece dip seviyeye göre %5,85 yükseliş kaydedildi. Hisse senedi kazançlarına vergi haberi ile gerileyen endeks, haziran TÜFE verisinin aylıkta %1,64 gelmesiyle moral buldu.

 

Mart, nisan ve mayısta %3’ün üzerinde gelen aylık TÜFE’nin ciddi gerilemesi, faiz indirimi beklentilerini öne çekti. Böylece faize hassas Bankacılık, GYO, Çimento, Sınai gibi sektör hisselerinde hareketlilik gözlemlendi. Endekste kısa vadede 10.850-10.650 aralığının korunması hâlinde 11.088 zirvesine doğru hareketlilik isteği artabilir.

 

 

Enflasyon ve beraberinde faizde düşüş sürecinin başlayacak olması, orta-uzun vadeli beklentiler için piyasada ‘yeni hikâye’nin tohumlarını atmaya başladı. Şirket bilançolarında faiz yükünün hafiflemeye başlayacak olması ve hisselerde daha iyi performans beklentisi, bu hikâyenin ana unsurları…

 

Geçen hafta dikkat çeken 3 gelişme; birçok yabancı yatırım kuruluşundan TL lehine raporlar ve tavsiyeler devam etti. Fitch’in Türkiye Analisti, TL’nin kademeli değer kaybının dezenflasyon yolunda engel olmadığını söyledi. TCMB Başkanı da, TÜFE’de 1 aylık sonuca bakarak hareket etmeyeceklerini ve sıkı politikanın korunacağını vurguladı. Neticede görülmesi gereken şey şu; TÜFE ve faizde düşüşün başlayacak olması, bizi bir anda her ikisinde de tek hanelere getirmeyecek. Önce psikolojinin ve gelecek beklentilerinin düzelmesi anlamında önemli olacak.

 

Zeynel  Balcı (Hürriyet):  Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda olumlu etki sürebilir

 

Diğer yandan hazırlanan vergi paketi konusunda piyasaların bekleyişi sürüyor. Bu konuda çok fazla spekülasyon türedi. Bir an önce netlik kazanması yararlı olacak. Geçtiğimiz pazartesi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Bir sonraki pakette muhtemelen borsa kazançlarının da vergilendirilmesini çalışıyoruz” açıklaması borsada satışlara neden olsa da etkileri kısa sürdü. Gelen satışlar piyasaların vergi konusuna duyarlılığını göstermesi açısından kayda değer bir durum. Dezenflasyon sürecinin başlamış olmasının verdiği rahatlama, piyasa bozucu olumsuz bir haber akışı olmadığı taktirde Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda olumlu etkisini sürdürebilir.

 

BORSADA 11.090 ZİRVESİNE DİKKAT

 

– Borsada çıkış kanal desteğinden güç alan yükseliş hareketi devam ediyor. İlk direnç 11.090 zirvesinde. Bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. 11.090 zirvesinin geçilmesi durumunda ise 11.900-12.000 sonraki orta vadeli hedef olarak öne çıkabilir. Geri çekilmelerde ilk tutunma ve destek noktaları 10.800 ve 10.500-10.450 seviyelerinde bulunuyor. Endekste direnç seviyelerinde kâr satışları görülse de çıkış hareketi gücünü koruyabilir.

 

 

Zeynep Aktaş (Milliyet): Haftalık bazda öne çıkan 4 sektör

 

Borsada son bir haftada 4 sektör getirileri ile öne çıktı. İletişim, taş toprak, gayrimenkul ve gıda sektör endekslerine dahil hisseler ortalama yüzde 3’ün üzerinde yükseldi. İletişim sektörü yıllık yüzde 162,45 değer kazanırken taş toprak ve gayrimenkulde getiriler sırasıyla yüzde 76 ve 60 oldu. Gıda hisseleri ise yüzde 165 yükseldi.

 

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi haftayı 10.851’den tamamladı. Endeks bir haftada yüzde 1,91 oranında yükselirken aylık getiri yüzde 4,84 ve yıllık getiri de yüzde 77,70 oranında gerçekleşti.

 

Endeksteki haftalık getiri yüzde 1,91 ile sınırlı kalırken 4 sektörde haftalık getiriler yüzde 3’ün üzerinde gerçekleşti.

 

Performanslarıyla dikkat çeken hisseler

 

Borsa İstanbul’da yatırımcıların ilgisini çeken ve istikrarlı getirileriyle öne çıkan 13 hisse senedi, son dönemde kaydettikleri performansla dikkat çekiyor. Anadolu Efes (AEFES), Garanti Bankası (GARAN), ve Göltaş Çimento (GOLTS), haftalık, aylık ve yıllık değişim oranlarıyla yatırımcıların yüzünü güldürüyor. Özellikle Anadolu Efes, yıllık yüzde 283,28 gibi yüksek bir getiri ile listenin başında yer alıyor. Garanti Bankası yüzde 280,9 oranında bir yıllık değişimle onu yakından takip ediyor. Bu hisseler, yalnızca kısa vadeli değişimlerle değil, uzun vadede de yatırımcılara kazanç sağlama potansiyelleriyle öne çıkıyor.

 

 

Listede yer alan diğer dikkat çekici hisseler arasında Turkcell (TCELL), Türk Telekom (TTKOM), ve Sabancı Holding (SAHOL) bulunuyor. Turkcell, son 6 ayda yüzde 73,06’lık bir değişim gösterirken, Türk Telekom yüzde 93,36 ile güçlü bir performans sergiliyor.

 

Sabancı Holding ise yıllık yüzde 123,61’lik bir getiri oranına sahip. Bu şirketler, sektörlerinde öncü olmaları nedeniyle yatırımcıların portföylerinde yer tutmaya devam ediyor.

 

Listedeki şirketlerin tamamı ise şöyle: Anadolu Efes, Garanti Bankası, Göltaş Çimento, Anadolu Grubu Holding, Akbank, Turkcell, T.S.K.B., İş Y. Men. Değ., Türk Telekom, Sabancı Holding, Aselsan, Aksa, Çimsa.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler