Döviz
Piyasa Bülteni: Çin’den ‘gevşeme’, FED’den hep destek: Hafta moralli başlıyor!
Çin, ivme kaybetmeye başlayan covid sonrası ekonomik toparlanmasını desteklemek adına zorunlu karşılık (ZK – reserve requirement ratio) oranlarında 50 baz…
Çin, ivme kaybetmeye başlayan covid sonrası ekonomik toparlanmasını desteklemek adına zorunlu karşılık (ZK – reserve requirement ratio) oranlarında 50 baz puan indirime gitti. 20 Nisan 2020’den bu yana ilk kez politika tepkisi veren Çin, bu hamle ile yaklaşık 1 trilyon yuan (154,2 milyar $) uzun vadeli likidite serbest bırakarak bankaların rezerv olarak tutması gereken nakit miktarını azaltacak.
Öte yandan, Japonya’nın çekirdek makine siparişleri, Mayıs ayında art arda üçüncü ayda da yükseliş kaydetti. Koronavirüs pandemisi ile mücadele eden bir ekonomi için sevindirici olarak görülen bu gelişme, Asya borsalarında yüzlerin gülmesine neden oldu.
Asya hisseleri, Wall Street’teki Cuma günü rekor kapanış ve Çin’deki politika gevşemesinin küresel büyümeye ilişkin son zamanlardaki tedirginliklerin bir kısmını sakinleştirmeye yardımcı olmasıyla Pazartesi günü güzel bir ralli ile haftaya adeta merhaba dediğini görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası %2,3 yükseliş kaydederken, Asya genelinde %1 civarında yükseliş görülüyor. Asya’daki heyecanın aksine, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde yatay bir seyir görüyoruz.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve OPEC+ olarak bilinen bir grup olan müttefiklerinin Ağustos ayından itibaren üretimi artırmak için bir anlaşmaya varamamasının ardından petrol fiyatları geçen Salı günü sert düşüş kaydetmişti. Bunun da arkasında, Birleşik Arap Emirlikleri’nin OPEC+ üretim kısıntılarına yönelik önerilen sekiz aylık bir uzatma teklifini reddetmesinin yattığını geçen hafta paylaşmıştık.
Önde gelen üreticiler arasında önümüzdeki aylarda üretimi artırmaya yönelik görüşmelerde yaşanan çıkmazın arzı sıkı tutması ve koronavirüsün küresel ekonomi üzerindeki etkisine ilişkin endişeleri dengelemesi nedeniyle petrol fiyatlarında düşüş eğiliminin de durduğunu not etmemiz gerekiyor. Geride bıraktığımız hafta 77,8 dolar ile 32 ayın yeni zirvesini test eden Brent petrolün varil fiyatı, hafta ortası 72,1 dolar seviyesine kadar sert gerilemiş, haftayı ise 75,6 dolardan tamamlamıştı.
Her ne kadar, Asya’da açıklanan güçlü veriler veya Çin’den gelen ZK adıma rahatlama rallisinin yaşanmasına neden olsa da, içinde bulunduğumuz hafta beraberinde pek çok riskleri de beraberinde taşıyor. Piyasaların merceğinde, ABD’de yarın açıklanacak TÜFE enflasyonu bulunuyor. TÜFE’nin Haziran ayında yıllık %4,9 artış kaydetmesi, çekirdek TÜFE’nin ise %4 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Beklentilerin üzerinde bir gerçekleşme, FED’in enflasyonda kereste, uçak biletleri gibi “geçici” faktörleri öne sürerek para politikasının çehresini sıkılaştırmadan kaçınmasının zorlaştırabilir.
Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin maliye bakanları Cumartesi günü yaptığı açıklamada, yeni koronavirüs varyantlarındaki artış ve gelişmekte olan ülkelerde aşılara zayıf erişimin küresel ekonomik toparlanmayı tehdit ettiği konusunda uyarıda bulundu.
Pandemi ile enflasyon riski arasında sıkışmış bir görünüm arz eden Merkez Bankalarının işi pek de kolay değil. Hatırlanacağı üzere, geçen haftalarda, aylık 120 milyar dolar piyasalara tahvil alımı ile likidite desteği veren FED’in, tahvil alımlarını azaltmayı gündeme taşıması sonrası, piyasalarda minik bir deprem yaşanmıştı. Akabinde, geri adım atmak zorunda kalan FED üyelerinden, bu sefer de, Delta varyantı ile ilgili temkinli açıklamalar geliyor.
San Francisco FED Başkanı Daly, Delta varyantının global ekonomi için tehdit unsuru olduğunun altını çizerek, ABD ekonomisine verilen yukarıdaki paragrafta söz ettiğim parasal desteği kaldırma konusunda temkinli olunması uyarısında bulundu! Daly’nin açıklamalarını önemsiyoruz. Diğer FED üyeleri de Daly’e eşlik ederse, piyasalarda var olan tedirgin havanın yumuşamaya başlayabileceğini söyleyebiliriz.
Geçen haftadan kalan veriler arasında, TCMB’nin piyasa katılımcı anketine göre, yıl sonu TÜFE enflasyon beklentisi %14,5 seviyesinden %15,6 seviyesine yükseldiğini görüyoruz. TCMB’nin yıl sonu hedefi %12,2! Yıl sonu USDTRY kuru beklentisi 8,95’ten 8,99 seviyesine yükselirken, 2021 yılı büyüme beklentisi de %4,9’dan %5,8’e yükseldi.
TCMB Mayıs ayı ödemeler dengesi rakamlarını da açıkladı. Buna göre, cari işlemler dengesi tahminlerin bir miktar üzerinde (3,1 milyar dolar) açık verirken, yılın ilk 5 ayda cari işlemler dengesi 12,7 milyar dolar açık vermiş oldu.
USDTRY kuru, (1) uzun bayram tatili öncesinde TL’nin sunmuş olduğu ağız sulandırıcı faiz, (2) delta varyantına karşı çift doz aşının etkili olduğu açıklamasını da yardımı ile yumuşayan küresel satış baskısı ve (3) FED cephesinde yükselen ‘acele etmeyelim’ minvalinde açıklamaların da yardımı ile, 3 haftadır devam ettirdiği yatay seyrini geçen haftaya da taşımayı başardı. Aşağı yönlü hareketin devam edebilmesi için, önümüzde 8,64-8,65 seviyesinde bulunan güçlü haftalık desteğin aşağı yönlü geçilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü geçilmesi durumunda, hava değişebilir! Özellikle, yaz aylarında, artacak turizm gelirlerinin de USDTRY kurunda geçici bir düşüşe neden olabileceğini göz ardı etmeyelim. USDTRY cephesinde var olan dolar lehine uzun pozisyonlarımızdan geçen haftalarda çıkmış olduğumuzu bir kez daha hatırlatalım.
Her ne kadar haftaya bayram tatiline girecek olsak da, önemli bir haftanın içinde bulunduğumuzun tekrar altını çizmek istiyoruz. Yarın ABD’de TÜFE enflasyonu, Çarşamba ÜFE enflasyonu, FED Başkanı Powell’in Senato’daki sunumu, içeride TCMB olağan PPK toplantısı (hiçbir değişiklik beklenmiyor); Cuma günü ise ABD’de perakende satışlar verisini takip edeceğiz.
Yukarıda da değindiğim üzere, delta varyantına karşı endişelerin azalması, Çin’den gelen gevşeme adımı ve FED’in bir müddet daha destekleyici duruşunu koruması ile hava iyimsere döndü. Hafta boyunca, yoğun veri akışını göz ardı etmeden, iyimserliğin bayram öncesi TL varlıklara da sirayet etmesini bekliyoruz. Bugün içeride istihdam verisi ile Kabine toplantısı takip edilecek.
Amiral gemi Bitcoin cephesinde kabaca 29bin-41bin dolar sıkışması devam ediyor. Ara bir direnç olarak 36,600 seviyesi ön plana çıkıyor. Kısa vadede, artan iyimserlik ve risk iştahı Bitcoin cephesinde yukarı yönlü ataklara neden olabileceğini göz ardı etmesek de, gürültüden kurtulunca, uzun bir süredir takip ettiğimiz dikdörtgen formasyonun ana hedefinin 21bin seviyesi olduğunu tekrar hatırlatalım.
DXY’nin 92,80 seviyesinin altında kalması, risk iştahı açısından olumlu olarak değerlendiriyoruz. Kıymetli madenler cephesinde, bu yıl için gözbebeğimiz konumunda olan gümüşten her ne kadar geçen ay ayrılarak enerji kulvarına adım atsak da, son günlerde, 200 günlük basit ortalamaların geçtiği 25,80 seviyesinin üzerinde tutunması dikkatimiz çekiyor. Gümüş’e kademeli olarak yeniden girmeyi (25,80 altında zarar kes koşulu ile) düşünüyoruz.
Kaynak: iktisatbank.com