Dünya Ekonomisi
Global İmalat PMI beş aydır toparlanma bölgesinde, imalat girdi maliyetleri son 16 ayın en yüksek hızında
J.P.Morgan ve S&P Global Market Intelligence tarafından ISM ve IFPSM ile birlikte üretilen bir bileşik endeks olan J.P.Morgan Global İmalat…
J.P.Morgan ve S&P Global Market Intelligence tarafından ISM ve IFPSM ile birlikte üretilen bir bileşik endeks olan J.P.Morgan Global İmalat PMI™ Haziran ayında, Mayıs ayındaki 51.0 seviyesine kıyasla hafif bir düşüşle 50.9 olarak gerçekleşti.
PMI üst üste beş ay boyunca faaliyet koşullarının iyileştiğine işaret eden nötr 50.0 seviyesinin üzerinde kaldı. PMI’ın beş alt endeksinden dördü Haziran ayında genişleme ile uyumlu seviyelerde gerçekleşirken, üretim, yeni siparişler ve istihdam artmış ve tedarikçilerin teslimat süreleri uzadı.
Buna karşılık, satın alma stoklarında üst üste dördüncü ay hafif bir düşüş yaşandı. Küresel imalat üretimindeki büyüme oranı Haziran ayında Mayıs ayındaki yaklaşık iki buçuk yılın en yüksek seviyesine yakın seyretti. Üretim son altı ayın her birinde artış gösterdi. Hem tüketim hem de ara malları sektörlerinde yükseliş devam ederken, yatırım malları kategorisinde üretim son üç ayda ikinci kez düştü.
Haziran PMI verilerinin mevcut olduğu 30 ülkeden 18’inde Haziran ayında üretim artışı kaydedildi. Asya nispeten daha iyi bir performans sergilerken, kıtada 10 ülke büyüme kaydetti. Bu ülkeler arasında Hindistan, Vietnam ve Tayland gibi yüksek büyüme oranlarına sahip ülkelerin yanı sıra Çin ve Japonya gibi daha düşük büyüme oranlarına sahip ülkeler de yer aldı.
Euro bölgesi zayıf bir nokta olarak kalmaya devam etti ve üretim (ortalama olarak) art arda on beşinci ayda da düştü. İspanya, Hollanda ve Yunanistan’daki büyüme, (Almanya, Fransa ve İtalya’dan oluşan 3 büyük Euro bölgesi ülkesi de dahil olmak üzere) diğer ülkelerdeki daralmalarla fazlasıyla dengelendi. ABD, İngiltere ve Brezilya’daki yükselişler Haziran ayında da devam etti. Küresel imalat üretimindeki son artış, yeni iş alımlarındaki yükselişle desteklendi. Gelen yeni işler art arda beşinci ayda da artmış, ancak genişleme hızı mütevazı kalmış ve bir önceki anket ayından bu yana biraz yavaşladı.
Uluslararası ticaret akışlarındaki eğilim kötüleşti ve yeni ihracat siparişlerinin hacmi son üç ayda ilk kez düştü. Durgun piyasa koşulları, imalatçıların iş iyimserliğinin son sekiz ayın en düşük seviyesine gerilemesinin altında yatan temel faktör oldu. Haziran ayında imalat istihdamı son dört ayda üçüncü kez ve Ağustos 2023’ten bu yana en yüksek hızda artış gösterdi. ABD, Japonya, Hindistan ve Brezilya istihdam artışı kaydeden büyük sanayi ülkeleri arasında yer aldı. Girdi satın alma faaliyeti hafifçe artarken, hem satın alınan hem de mamul mal stokları düştü. Tedarik zinciri baskıları ikinci çeyreğin sonunda nispeten sakin kaldı. Kızıldeniz ve Panama Kanalı’ndaki sorunlar nedeniyle küresel nakliyede devam eden aksaklıklara rağmen ortalama satıcı teslim süreleri sadece marjinal olarak uzadı.
Genel olarak ölçüldüğünde, dünya çapında imalat girdi maliyetleri Haziran ayında son 16 ayın en yüksek hızında arttı. Bu artan maliyetler, Mart 2023’ten bu yana en yüksek hızda artan fabrika çıkış satış fiyatlarını yukarı çekti. Her iki fiyat ölçütündeki artış oranları, gelişmekte olan piyasalara kıyasla gelişmiş ülkelerde (ortalama olarak) daha güçlü kaldı.