Dünya Ekonomisi
Çeki̇rdek ki̇şi̇sel tüketi̇m harcamalar enflasyonu yumuşadı, Fed’den faiz indirimini destekliyor.
Federal Rezerv’in tercih ettiği temel ABD enflasyonu ölçütü Mayıs ayında yavaşlayarak bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz oranlarının düşürülmesi yönündeki beklentileri…
Federal Rezerv’in tercih ettiği temel ABD enflasyonu ölçütü Mayıs ayında yavaşlayarak bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz oranlarının düşürülmesi yönündeki beklentileri güçlendirdi.
Dalgalı gıda ve enerji kalemlerini dışarıda bırakan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi bir önceki aya göre %0,1 arttı. Bu, son altı ayın en küçük artışına işaret etti. Yuvarlanmamış bazda, Kasım 2020’den bu yana en az olan sadece %0,08 artış gösterdi.
Cuma günü açıklanan Ekonomik Analiz Bürosu verilerine göre, bir yıl öncesine göre %2,6 artışla 2021 başından bu yana en az artış kaydedildi. Enflasyona göre düzeltilmiş tüketici harcamaları, Nisan ayındaki gerilemenin ardından, mallar tarafından yönlendirilen ve kısmen gelirlerdeki artışla beslenen sağlam bir artış kaydetti.
Hisse senedi vadeli işlemleri yükselirken, Hazine getirileri düştü.
Rapor, önümüzdeki aylarda faiz indirimlerine başlamak isteyen Fed yetkilileri için sevindirici bir haber olsa da, politika yapıcılar muhtemelen önce bunun gibi ek raporlar görmek isteyeceklerdir. Kısa bir süre önce, ilk çeyrekte beklenenden daha kötü gelen enflasyon verilerinin ardından bu yıl için faiz indirimi tahminlerini geri çektiler.
KPMG Baş Ekonomisti Diane Swonk, “Mal fiyatlarındaki deflasyon ve görmeye başladığımız zayıflık, en azından bize olası bir Eylül indirimine giden yolu açıyor” dedi.
Merkez bankacıları, daha yapışkan olma eğiliminde olan konut ve enerji hariç hizmet enflasyonunu yakından takip etmektedir. BEA’ya göre bu metrik Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,1 artarak Ekim ayından bu yana en düşük seviyeye ulaştı.
Borçlanma maliyetlerinin ekonominin bazı sektörlerine zarar vermesine rağmen hane halkı talebi şimdiye kadar dirençli kalmıştır. Rapor, enflasyondan arındırılmış hizmet harcamalarının uçak biletleri ve sağlık hizmetlerinin etkisiyle %0,1 arttığını gösterdi. Ticari mallara yapılan harcamalar ise bilgisayar yazılımı ve taşıtların öncülüğünde %0,6 oranında artırdı.
İşgücü piyasasındaki bazı soğuma işaretlerine rağmen, güçlü ücret artışı tüketici harcamalarını desteklemeye devam ediyor. Ücret ve maaşlar %0,7 arttı. Enflasyondan arındırılmış bazda reel harcanabilir gelir, Nisan ayındaki yatay seyrin ardından Ocak 2023’ten bu yana en yüksek seviye olan %0,5 artış gösterdi.
Tasarruf oranı %3,9’a yükselerek yılbaşından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Hükümetin 5 Temmuz’da açıklayacağı aylık istihdam raporu, gelir artışının nasıl seyrettiğine dair son bilgileri sunacak.