Sosyal Medya

Genel

Global Anket:  Türkiye mülteci karşıtlığında birinci

Türkiye, mültecilere kapıları tamamen kapatma konusunda yüzde 77 ile ilk sırada yer alıyor.

Global Anket:  Türkiye mülteci karşıtlığında birinci

KARAR Gazetesi’nin haberine göre, Dünya Mülteciler Günü nedeniyle Ipsos ve UNHCR tarafından 52 ülkede gerçekleştirilen araştırma, Türkiye’deki mültecilere bakış açısının oldukça olumsuz olduğunu ve küresel ortalamadan önemli ölçüde farklılaştığını ortaya koyuyor.

Türkiye, mültecilere kapıları tamamen kapatma konusunda yüzde 77 ile ilk sırada yer alıyor. Küresel ortalama ise yüzde 44. Her 10 kişiden 7’si Türkiye’ye gelen mültecilerin savaştan kaçan gerçek mülteciler değil, daha rahat bir yaşam için geldiklerini düşünüyor.

Ipsos ve UNHCR tarafından 52 ülkede 33 bin 197 yetişkinin katılımıyla yapılan araştırma, mülteciler konusundaki küresel iyimserliğin azaldığını ortaya koyuyor. Her yıl yenilenen araştırmada, savaş ve zulümden kaçan insanların sığınma hakkına sahip olması gerektiği konusundaki küresel görüş birliği oranı düşüyor.

ÜLKELERİN MÜLTECİLERE DESTEĞE AZALIYOR

Yasa dışı yollarla göçe engel olmak için aranan çözümler, bu doğrultuda ülkelerin yapmış olduğu çözüm arayışları ve ülkeler arası anlaşmalar farklılıklar gösterdi. Ipsos’un 52 ülkede yaptığı araştırmada; Kenya yüzde 93, Yunanistan yüzde 81, İngiltere yüzde 75, Almanya yüzde 74, Amerika yüzde 70 ve Türkiye’nin yüzde 57 oranında ulusal güvenlik önceliği ilkesi ile desteklerinin azaldığı gözlemlendi.

 

 

Mülteciliğe başvuranların savaştan kaçan gerçek mülteciler olmadıkları düşünülüyor

Mülteci olarak başvuran yabancıların; savaştan kaçan gerçek mülteci olmadıkları, daha rahat bir yaşama kavuşmak için geldikleri düşünülüyor. Küresel ortalamada bu şekilde düşünenlerin oranı yüzde 61 olarak ölçüldü. Her 10 kişiden 6’sı; ülkelerine mülteci olarak gelen yabancıların ekonomik nedenlerden ötürü veya ülkelerinin sunduğu refah yaşam imkanlarından yararlanmak için geldiklerini düşünüyor. Bu oran; Peru’da yüzde 80, Bulgaristan’da yüzde 72, Türkiye’de yüzde 70, Yunanistan’da yüzde 65, Fransa’da yüzde 63, Japonya’da yüzde 47.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler