Sosyal Medya

Ekonomi

TÜİK Tüketici Güven Endeksi Haziran’da yüzde 2.7 geriledi

Tüketici güveni bir yıllık dip yaptı

TÜİK Tüketici Güven Endeksi Haziran’da yüzde 2.7 geriledi

Perşembe günü yayınlanan resmi tüketici güven endeksi son 12 ayın en düşük düzeyine geriledi.  Endeksi oluşturan tüm alt kalemlerde de gerilmeye kaydedildi.  Öte yanda, 15 Haziran’da açıklanan BloombergHT öncü güven endeksi atlık 0.85 puan gibi çok cüzi bir oranda yükselmişti.  Her 2 endekste de hanehalkının geleceğe yönelik maddi durum beklentilerinin bozulduğu gözleniyor.

Tüketici güven endeksi 78,3 oldu

 

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Mayıs ayında 80,51 iken Haziran ayında %2,7 oranında azalarak 78,3 oldu.

 

Tüketici güveninin tüm alt bileşkenlerinde de gerilemeler kaydedildi.  Mevcut dönemde hanenin maddi durumunu gösteren endeks Mayıs’ta 80,51’den 78,3’e düştü. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi 65,3’den 63,’8’e gerilerken gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi ise 76,1’e düştü.

 

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Haziran’da yükseldi

 

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Haziran ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 0,85 oranında yükseldi. Mevsimsel faktörler ve bayram öncesi ekonomik aktivitede göreli hareketlenme mevcut durum algısını olumlu etkilemiş olabilir.

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin mevcut kişisel finansal durum algısında iyileşme izlenirken, gelecek 12 aya ilişkin beklentilerde ve tüketim eğiliminde gerileme izleniyor. Mevsimsel faktörler ve bayram öncesi ekonomik aktivitede göreli hareketlenme mevcut durum algısını olumlu etkilemiş olabilir. Buna karşın, enflasyon ile mücadelede ekonomik aktivitenin eninde sonunda daha fazla yavaşlayacağı beklentisi geleceğe ilişkin beklentileri olumsuz etkiliyor görünüyor

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler