Sosyal Medya

Döviz

Avrupa seçimleri euroya nasıl yansıyacak? Fed ve enflasyon verisi doları nasıl etkileyecek?

Fransa ve Almanya’da hafta sonu yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde iktidar partilerinin zayıf bir performans sergilemesi ve Cumhurbaşkanı Macron’un parlamentoyu feshetme…

Avrupa seçimleri euroya nasıl yansıyacak? Fed ve enflasyon verisi doları nasıl etkileyecek?

Fransa ve Almanya’da hafta sonu yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde iktidar partilerinin zayıf bir performans sergilemesi ve Cumhurbaşkanı Macron’un parlamentoyu feshetme kararı, ortak para birimi üzerinde baskı yaratıyor. Fransa’da 30 Haziran’da yapılacak seçimlere odaklanmak para birimini bu ay geri çekebilir. Bu haftanın diğer gündem maddeleri ise Fed ve ABD TÜFE’si.

Fransa ve Almanya’da hafta sonu yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde iktidar partilerinin zayıf bir performans sergilemesi ve Cumhurbaşkanı Macron’un parlamentoyu feshetme kararı, ortak para birimi üzerinde baskı yaratıyor. Fransa’da 30 Haziran’da yapılacak seçimlere odaklanmak para birimini bu ay geri çekebilir.

Bu haftanın diğer gündem maddeleri ise Fed ve ABD TÜFE’si.

Dolar, maaş bordroları ve Avrupa’daki siyasi belirsizlikten destek alıyor

Dolar iyi bir kaç seans geçirdi. Hem Cuma günkü beklenenden daha güçlü ABD istihdam raporu hem de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un erken seçim çağrısıyla kumar oynamasına neden olan Avrupa Parlamentosu seçimlerinin hafta sonu sonuçlarıyla desteklendi. ABD ekonomisinin iyi performans göstermeye devam ettiği bir dönemde Avrupa’daki bazı siyasi belirsizlikler, yüksek getirili dolardan başka bir şey tutma durumunu zayıflatıyor. Özellikle dolar, yıllık %5,37 ile G10 alanındaki en yüksek bir haftalık mevduat oranlarını ödüyor.

Bu hafta ABD’nin hikayesi açısından odak noktası Çarşamba günü olacak. Burada yatırımcılar hem en son (Mayıs) ABD TÜFE rakamına ilişkin güncellemeleri alacak hem de Federal Rezerv’den en son politika kararını duyacak. Çarşamba günkü FOMC’de ayrıca Fed’in Nokta Grafiğini içeren en son üç aylık projeksiyonlarını sunacağı da görülecek. Çoğu kişi bu medyan Nokta Grafiklerinin Fed’in bu yılki faiz indirimi beklentilerini ikiye, hatta Mart ayındaki son projeksiyonlarda beklenen üç faiz indiriminden bire indirmesini bekliyor.

Yukarıdaki koşulların dolar satışını teşvik etmek için doğru koşullar olmadığı açık. Fransa’daki seçimler yatırımcıları Haziran ayı boyunca dolar satmaktan caydırmış olabilir. DXY bu yılın boğa kanalına geri döndü ve bir gecede yükselişe geçti. Şimdi 104,96’daki boşluğun dibi destek olacak ve kısa vadeli eğilim 105,55 ve muhtemelen 106,00 bölgesine doğru uzanıyor gibi görünüyor.

Siyasi belirsizlik Euro’ya geri döndü

EUR/USD paritesi, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde haftanın sonuçlarının ardından %0,5 civarında değer kaybetti. EUR/GBP ve EUR/CHF’nin keskin bir şekilde düştüğü burada, Euro’daki bağımsız zayıflık oluştu. Çoğu kişi bu seçimlerde sağa doğru bir kayma bekliyordu ve sonuçlar Ursula van der Leyen’in Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) Avrupa Parlamentosu’nda hala çoğunluğu elde edebileceğini gösteriyor.

Yine de manşetlere çıkan Fransa’daki gelişmeler oldu. Oyların sadece %15’ini toplayarak Cumhurbaşkanı Macron’un partisi o kadar kötü bir performans gösterdi ki, Macron parlamentoyu feshetti ve 30 Haziran (ikinci tur 7 Temmuz) için seçim çağrısı yaptı. Bu hamle, Fransız seçmenlerin gerçekten aşırı sağcı bir hükümet isteyip istemediklerini sorgulamak ya da 2027’deki bir sonraki Fransa cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde seçmenlere aşırı sağcı bir hükümetle üç yıllık bir deneyim kazandırmak için bir kumar olarak görülüyor. Marine Le Pen’in Ulusal Ralli partisi 2017’deki Euro karşıtı manifestosundan uzaklaşmış olsa da, Ukrayna’ya desteğin değişeceğine dair korkular piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor.

Bugün EUR/USD paritesi, ABD’li yatırımcılar Avrupa siyasetindeki gelişmeleri tam olarak değerlendirme fırsatı bulduktan sonra 1,0700/0720 bölgesine doğru bir düşüş daha yaşayabilir. Çarşamba günü ABD’de aylık bazda %0,3’lük bir başka rahatsız edici çekirdek TÜFE verisinin riskleri, Çarşamba akşamı Fed’den haber alana kadar muhtemelen doları yükselişte tutacak.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler