Borsa
Üç uzmandan Borsa yorumu: Satışlar bitti mi?
Yaz rehavetine girildiği izlenimi veren borsada bayram tatili öncesi benzer görünüm korunabilir. Olağandışı bir gelişme veya gündem değişikliği olmadıktan sonra beklenti ihtiyacı süren ve para girişi zayıflayan Borsa İstanbul’da çok önemli bir piyasa hareketi zor.
Borsa İstanbul’da BİST100 endeki geçen hafta %2,50 değer kaybı yaşayarak, 10.138 puandan kapanış gerçekleştirdi. Endekste üç hafta önce görülen 11.088 zirvesinde göre düşüş %8,56 oldu. BİST100’de yılbaşından itibaren prim ise %35,70’e geriledi.
Hisse senetlerinin Bayram öncesi toparlanması beklenmiyor. Görüşlerine yer verdiğimiz uzmanlar işlem vergisi duyumları ve mali sonuçların zayıf çıkmasını başlıca neden olarak gösterirken, göreceli yüksek mevduat faizleri riskli hisselere kıyasla cazip. Borsa’ya yeni beklenti lazım.
Uzmanlarımızın şu görüşlerinin altını çizmek lüzumunu gördük:
Zeynel Balcı/Hurriyet: Yabancı satıyor, yerleşikler mevduata dönüyor
TCMB verilerine göre 31 Mayıs ile biten haftada yabancı yatırımcılar, 528 milyon dolarlık hisse satarken 94 milyon dolarlık tahvil bono aldılar. Hisse senetlerinde son zamanlardaki en sert satışlarını yaptılar. Yüksek faiz nedeniyle tahvil bono almaya devam ediyorlar. Son üç haftadır hisse senetlerinde satıcı, iki aydır tahvil bonoda alıcılar. “Yüksek faiz ve carry trade” yabancı yatırımcıların Türkiye tercihlerinde önemli rol oynamaya devam ediyor. Hisse senetlerinde son üç haftalık satışlarının toplamı 789 milyon dolar oldu. Bu görünüm bir bakıma Borsa İstanbul’un neden düşüşte olduğunun izahı gibi.
Yerli yatırımcılar hisselere yüksek faiz nedeniyle henüz ciddi bir katılım göstermiyor. Mevduat faizleri, faiz son günlerde biraz gerilemiş olmasına rağmen hisse senetleri için hâlâ ciddi bir alternatif. Diğer bir konu, 03/2024 bilanço kârlılıklarının zayıf gelmeye devam ediyor olması. Buna bağlı olarak hisse bazlı hareketlilik oldukça azaldı. Ayrıca lokomotif hisselere gelen satışlar piyasanın geneline olumsuz etki ediyor.
Piyasalarda yaz rehaveti
Yaz rehavetine girildiği izlenimi veren borsada bayram tatili öncesi benzer görünüm korunabilir. Olağandışı bir gelişme veya gündem değişikliği olmadıktan sonra beklenti ihtiyacı süren ve para girişi zayıflayan Borsa İstanbul’da çok önemli bir piyasa hareketi zor. Ancak kısa süreli dalgalanma daha olası görülüyor. Bayram tatili sonrasını ayrıca değerlendirmek gerekecek. Geçen hafta Hindistan ile ilgili tedirginliğe bağlı satışlar ise dengelendi. Hindistan’da seçim sonrası oluşan istikrarsızlık gelişen ülke piyasalarına olduğu gibi Türkiye’ye de etki etmiş, borsada düşüş, döviz kurlarında yükseliş görülmüştü. Ancak hükümet kurma konusunda anlaşma sağlanınca piyasalar rahat bir nefes aldı.
Borsa’da desteklere dikkat
Borsada kâr satışlarına bağlı düşüş devam ediyor. İlk destekler 10.100-10.000 olarak görülürken bu seviyeler trend desteği olması açısından önemli. Bu noktalarda tepki alımları görülebilir. Aksi taktirde sonraki destekler 9.700-9.600 ve 9.450 seviyelerinde.
Olası tepki alımlarında ilk dirençler 10.450-10.500 seviyelerinde bulunuyor. Tepki çıkışının devamı için 10.500 geçilmeli. Sonraki dirençler 10.720 ve 11.090 seviyelerinde. Satış baskısı korunan endekste destek noktalarında tepki alımları görülebilir. Ancak olası tepki yükselişlerinin güç kazanması zor.
Ömer Faruk Bingöl-Türkiye Gazetesi: İlk çeyrek bilançolarında öz sermaye kârlılık oranlarının ve kâr marjlarının, geçen yıla göre gerilediği görülüyor
Temel olarak bakıldığında; ilk çeyrek bilançolarında öz sermaye kârlılık oranlarının ve kâr marjlarının, geçen yıla göre gerilediği görülüyor. Yani şirketler, bu yıl daha düşük kârla çalışıyor. Stabil döviz kuru ve yüksek TL maliyeti; satış gelirlerini düşürürken, finansman giderlerini artıyor.
Gelişmelere bakıldığında; işlem vergisi konusunun netleşmesi bekleniyor. Bankacılık sektöründeki yükselişlerin, haber akışına bağlı tersine dönmesi de endeks üzerinde etkili oldu. Bu ay gri listeden çıkış ve gelecek ay Moody’s’ten not artışı beklentileri olumlu haberler tarafında…
Teknik olarak bakıldığında; BİST100 endeksi 10.300-10.400 bandındaki destek noktasının altına geriledi. Bu bölge ilk direnç olarak takip edilebilir. Aşağıda 10.050 ilk önemli destek olarak öne çıkabilir.
Zeynep Aktaş-Milliyet: Kripto varlıklara yönelik yasal düzenleme çalışmaları sürecinde hisse senedi işlemlerine getirilmesi düşünülen vergi düşüşün ana nedeni
Borsa 13 gündür düşüyor. Oysaki döviz mevduatlarından para çıkışı yaşanıyor ve kurlarda sabit bir seyir var. Risk primi ise 300’ün altında. Enflasyonda en tepe nokta görüldü. Bundan sonra iyileşme süreci başlayacak. Olumlu gelişmelere rağmen peki, borsa neden düşüyor? Kripto varlıklara yönelik yasal düzenleme çalışmaları sürecinde hisse senedi işlemlerine getirilmesi düşünülen vergi düşüşün ana nedeni. Mevcut durumda hisse senetleri stopaja tabi değil. Yani vergi alınmıyor. Stopajın artırılmasının ihtimali dahi yaklaşık iki haftadır borsanın satış dalgasından kurtulamamasına neden oldu.
Borsa İstanbul, gelişmekte olan ülkeler içerisinde en likit borsalardan biri. Bu yönüyle de yabancı yatırımcıların da sürekli radarında yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları takip edildiğinde hisse senedi kazançlarına vergi düşünülmediği anlaşılıyor. Onun yerine yapılan alım satımlar üzerinden bir vergi düşüncesi şimdilerde daha ağır basıyor. Anlaşılan o ki gelecek vergi, işlem vergisi olacak. Bu verginin kendisi kadar oranı da önemli. Borsa İstanbul gelişmekte olan ülkeler arasında alım ve satımın yüksek olduğu bir borsa. Uzun vadeli yatırımcı için işlem vergisi fazla itici gelmese de özellikle günlük işlem yapanlar için ek maliyet anlamına gelecektir. Bu nedenle tartışılan işlem vergisinde günlük işlemleri azaltamayacak bir oranın tespiti önemli.
Yüksek işlem vergisi gelirse…
■ Yüksek işlem vergisi işlem maliyetlerini artırır.
■ Hacmi düşürür.
■ Likiditeyi zayıflatır.
■ Oynaklığı artırır.
■ Günlük işlem yapan yatırımcıyı soğutur.
■ Alternatif arayışlara yöneltir.