Reel Sektör
Sektörel Güncel Gelişmeler: Tekstil ve Hazır Giyim
Tekstil sektöründe 2022 yılının ikinci çeyreğinden itibaren yıllık bazda gerileyen üretim, deprem felaketinin yarattığı düşük bazın da etkisiyle 2024 yılının…
Tekstil sektöründe 2022 yılının ikinci çeyreğinden itibaren yıllık bazda gerileyen üretim, deprem felaketinin yarattığı düşük bazın da etkisiyle 2024 yılının ilk çeyreğinde %1,1 artış kaydetmiştir.
Sektörün reel cirosunda 2022’nin ikinci yarısında başlayan yıllık düşüş eğilimi de bu yılın ilk çeyreğinde kaydedilen %3,1’lik genişleme ile sona ermiştir. Hazır giyim sektöründe ise üretim yılın ilk çeyreğinde %12,1 oranında daralmıştır. Bu dönemde reel ciro da gerilemeye devam ederek ilk çeyreği %7,5 düşüşle tamamlamıştır.
İSO tarafından açıklanan sektörel PMI verisinin üretim alt endeksi, tekstil ve giyim sektörlerindeki daralmanın Nisan ayında da hız kesmesine rağmen devam ettiğini göstermiştir.
2024 yılının ilk çeyreğinde iklim koşullarının ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle pamuk fiyatları hızlı bir artış kaydetmiştir. İzleyen aylarda ise fiyatların 2023 yılı ortalamasının altına gerilediği görülmüştür.
Girdi fiyatlarındaki dalgalı seyre ek olarak gerçekleştirilen ücret artışları emek yoğun tekstil ve hazır giyim sektörlerinde maliyetlerin yükselmesine neden olmuştur. Diğer taraftan nihai ürün fiyatlarının seyri üreticilerin maliyet artışlarını fiyatlara tam olarak yansıtamadıklarını göstermektedir. Söz konusu durum sektörün kâr marjına olumsuz yansımaktadır.
Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde girdi maliyetlerindeki artışın TL’deki değer kaybının üzerinde gerçekleşmesi bu sektörlerin dış pazarlardaki rekabet gücünü olumsuz yönde etkilemektedir. Önümüzdeki dönemde de piyasalarda TL’nin reel olarak değer kazanacağı beklentisinin hakim olduğu dikkate alındığında sektörün fiyat açısından rekabet gücünün baskı altında kalmaya devam edebileceği değerlendirilmektedir. Yurt içinde de uygulanan sıkı para politikasının bu sektörlere yönelik talep üzerinde baskı yaratması beklenmektedir.
Depremin etkisinin hazır giyime kıyasla daha fazla hissedildiği tekstil sektöründe ihracat yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda %0,9 ile sınırlı oranda genişlerken, hazır giyim ihracatı %11,7 oranında daralmıştır. Nisan ayına ilişkin Türkiye İhracatçılar Meclisi kaynaklı ihracat verileri her iki sektörde ihracattaki zayıf seyrin sürdüğüne işaret etmektedir.
Türkiye İş Bankası