Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Sezonda fatura pansiyoncuya kesildi…’

6 Haziran 2024

Türkiye’nin en stratejik sektörlerinden biri turizm… Hele ki bugünlerde gelecek döviz ihtimali nedeniyle herkesin gündeminde. Fakat göz önünde büyük konuşmalar yapılırken, arka planda küçük işletmeleri köşeye sıkıştıran bir yaklaşım da uygulanıyor.

Neredeyse yerli turistin pansiyon ihtimalini ortadan kaldıran bu yaklaşımda daha önce belge alanların hakları korunurken, olası el değiştirmelerde Basit Konaklama Belgesi ile bildirim yapılmasının kabul edilmediği belirtiliyor.

Aynı özelliklere sahip iki işletmeden önceki ve yeni arasında belgenin verilmesiyle ilgili sıkıntı yaşanırken, bir tarafta pansiyonculukla geçinen insanlar köşeye sıkıştırılıyor, öte tarafta ekonomik olarak sıkıntı yaşayan yerli turistin hareket kabiliyeti daralıyor.

Çünkü şartları zorlayarak ısrar edilmesi halinde, şikayet de olursa 100 bin TL’den başlayıp,  1,5 milyon TL’ye varan cezalar söz konusu. Yani küçük işletmenin altından kalkamayacağı rakamlar.

Sezonun da 2,5-3 ay olduğunu düşünürseniz, şartları kabul de etseniz başvurup yeni belge sırası bekliyorsunuz. Kısıtlı sayıda denetim elemanı ile bunun zaten yetişmesi mümkün değil. Bu şartlar altında da 2024 sezonu küçük işletmeler ve pansiyonlar için ıskalanacak gibi gözüküyor.

Bunun kademeli bir biçimde geçişine uygun hale getirilmesi gerekir. Sıfırdan bir yapıdan söz ediyorsak, anlaşılabilir. Burada da kabul edilemez olanın ceza ile tehdit edilerek, denetim memuru gelemeden faaliyete geçilmemesinin söylenmesi. Peki denetim memuru ne zaman gelir? Meçhul…

Şayet bu bakış açısıyla otelleri doldurma planı varsa, biraz insaf lütfen. Zaten tatili pansiyonda yapmak için bütçesi olan insanların, turistlere bile pahalı hale gelen otel fiyatlarında tatili karşılaması mümkün değil.

Hem onları tatilsiz kılıp, hem de pansiyonları devre dışı bırakmanın mantığı nedir? Ya bu belge talepleri karşısındaki denetimleri bir kaç gün içinde çözersiniz ya da bu sene insanların turizm sezonunu ıskalamasını engelleyecek ara bir düzenleme yaparsınız. Çünkü mantık bunu gerektiriyor.

Şartlar niye değişti, ayrı bir tartışma konusu. Ama acil olarak bu sene belki de çocuklarının okul masraflarını bu cirodan karşılayan ya da yıllık geçimini buradaki gelirle sağlayan insanların ekmekleriyle oynamak, hele ki personel yetersizliği nedeniyle de bunu taçlandırmak akıl almaz bir harekettir.

Aslında sanırım temelde, her fırsatta turizm nutuklarının atıldığı ülkede, sektöre karşı ne kadar duyarsız ve salt para odaklı yaklaşım içerisinde olunduğunun en net örneklerinden biri bu.

Türkiye’de küçük işletmeler, pansiyonlar bu sezonu ıskalamamak adına çözüm bekliyor. Şayet bu hataysa, Turizm Bakanı bu meseleye el koyup, gelecek sezona hazırlıkları tamamlayıp, insanların mağdur olmasını engelleyecek düzenleme için harekete geçmelidir.

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Beğenmediğiniz işçi maliyetiniz mi?Çetin Ünsalan Yazdı: Beğenmediğiniz işçi maliyetiniz mi?

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: TL nasıl değer kazandı?Çetin Ünsalan Yazdı: TL nasıl değer kazandı?

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: En kötüsü geride mi kaldı?Çetin Ünsalan Yazdı: En kötüsü geride mi kaldı?

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Elektrikli otomobilde aplikasyon karmaşası...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Elektrikli otomobilde aplikasyon karmaşası…’

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları