Sosyal Medya

Şirketler

Albayrak grubu, Microsoft’a açtığı davada 1,5 milyon lira tazminat kazandı

Albayrak grubu şirket verilerini yurt dışına taşımaya zorlandığı gerekçesiyle Microsoft’a açtığı davada yaklaşık 1,5 milyon lira tazminat kazandı.   Albayrak…

Albayrak grubu, Microsoft’a açtığı davada 1,5 milyon lira tazminat kazandı

Albayrak grubu şirket verilerini yurt dışına taşımaya zorlandığı gerekçesiyle Microsoft’a açtığı davada yaklaşık 1,5 milyon lira tazminat kazandı.

 

Albayrak grubunun avukatı Sefa Karcıoğlu’nun verdiği bilgiye göre İstanbul 5’inci Asliye Ticaret Mahkemesi davanın kısmen kabulüne karar vererek 1 milyon 490 bin 305 lira tazminatın, Microsoft Corporation ve Türkiye temsilcisi ETG Bilgisayar Danışmanlık Eğitim Hizmetleri ve Yayıncılık Sanayi Ltd. Şti’den alınıp Albayrak grubuna ödenmesine hükmetti.

Karcıoğlu davayla ilgili şöyle konuştu: “Doğrudan veya dolaylı yollarla verilerimizin yurt dışına aktarılmasının önüne geçilsin. Biz, Albayrak grubu olarak bu farkındalığı artırmak adına mutlu sona ulaştık.”

Avukat, Microsoft’tan şirketin ticari sırlarının ve mahremiyetinin korunması ve kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasını engellemek adına ‘on-premises (şirket içi)’ ürün tercih ettiklerini ve bedelini ödediklerini, ancak 33 ay boyunca kurulumun gerçekleşmediğini belirtti.

Albayrak grubu şirketlerinin ticari sırları ve verilerinin yurt içinde kalmasını istemesinden ötürü cezalandırıldığını dile getiren Karcıoğlu, bulut sistemi kullanan firmalarda sıkıntı gözlenmediğini, kullanmayanlarda sorun tespit ettiklerini söyledi.

Karcıoğlu, “Buradaki esas amacın bu tarz global firmalar sayesinde ticari sırların ve şirketler bünyesindeki kişisel verilerin yurt dışına aktarılması ve bu şekilde ticari sırlarımızın yurt dışına taşınması olduğunu hissettik” dedi.

Türkiye’deki verilerin hiçbir firma tarafından yurt dışına aktarılmaya zorlanmaması gerektiğini söyleyen avukat, tazminat kararının emsal niteliğinde olduğunu savundu.

Huawei’nin yurt dışına kişisel veri aktarımına KVKK izin vermişti

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), taahhütname başvurusunda bulunan Huawei Telekomünikasyon Dış Ticaret Limited Şirketi’nin yurt dışına kişisel veri aktarımına 28 Mayıs’ta izin vermişti.

Verilen izinle Huawei’nin, Türkiye’deki internet kullanıcısının rızası olmaksızın verilerini yurt dışına aktarabilecekti.

Şirket verilerinin yurt dışına çıkarılmasıyla ilgili çıkan mahkeme kararının internet kullanıcıları için de emsal olup olmayacağı belirsiz.

 

 

 

 

 

diken.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler