Sosyal Medya

Genel

UBS ve Citi’den yeni altın tahminleri:  Ralli sürecek

2 dev yatırım bankası altında ralli sürecek yorumu yaptı

UBS ve Citi’den yeni altın tahminleri:  Ralli sürecek

UBS, altın fiyatlarının yükselmesini bekleyerek 2024 yılı sonuna kadar ons başına 2.500 dolardan 2.600 dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Citi ise 18 ay  içinde $3 bin/ons öngörüsü yayınladı.

 

UBS’in yeni tahmini, ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) faiz indirimi beklentilerinin artması ve ABD ekonomik verilerinin zayıflamasıyla doların değer kaybetmesinin ardından geldi. Bu faktörler, altının ons başına 2.450 dolarla rekor kırmasına neden oldu. Ancak, hafta içinde Fed’den gelen  faiz indirimlerinin gecikeceğine dair şahin açıklamalarla, atlın satışa geçerek, haftayı  $2.335/ons’ta kapattı.

 

 

UBS, 2024 için merkez bankası talep tahminini 800-850 metrik tondan 950-1.000 metrik tona yükseltti. Dünya Altın Konseyi’nin son dönemdeki ılımlı seyri göz önüne alarak, 290 metrik tonluk rekor birinci çeyrek alımlarına vurgu yapıldı.

 

Çin Merkez Bankası’nın altın alımlarındaki artış, İsviçre’nin ticaret verilerinde de yansıyor. Çin’deki güçlü alımların devam ettiği görülüyor.  Bir çok uzman, Çin’in FX rezervlerinde dolar türünde mali varlıkları azaltma hedefini altın talebini kalıcı olarak destekleyen bir etken olarak niteliyor.

 

Yaklaşan ABD seçimleri, Orta Doğu ve Ukrayna’daki çatışmalar ile artan ABD-Çin ticaret gerilimleri gibi devam eden jeopolitik belirsizliklerin altını bir hedge olarak desteklemesi bekleniyor.

 

CBS News’de yer alan “Will gold’s price hit $3,000 per ounce? Experts weigh in” başlıklı incelemede ise, haberciler Citi’nin $3 bin/ns hedefini çeşitli uzmanlara danıştılar:

Citi analistleri altının önümüzdeki altı ila 18 ay içinde ons başına 3.000 dolara ulaşacağını öngörerek manşetlere çıktı. Peki diğer uzmanlar da aynı fikirde mi? Uzman görüşlerine dayanarak altın fiyatlarına ilişkin bazı olası senaryoları inceleyelim.

 

“Bazıları altın fiyatının bu günlerde bir sonraki yükseliş için denge seyredebileceğini düşünüyor”.

Sterling Foundation Management’ın kurucusu ve CEO’su Dr. Roger D. Silk, “Citi’nin hedefi makul, çünkü dünya çapında hükümetler çok fazla kapıt para  yaratmaya devam etmektedir” diyor.

Uzmanlar, Citi’nin hedefi fiyatından çok, ne zaman gerçekleşeceğini tartışıyor. Bu konuya bakmanın olası bir yolu tarihsel bir mercekten bakmaktır.

APMEX’in iş geliştirmeden sorumlu kıdemli direktörü Patrick Yip, “2000 yılından bu yana altının ortalama yıllık getirisi %9,5 oldu. Altının performansı tekrarlanırsa, bundan üç yıl sonra altın için 3.000 doları görebiliriz” diyor.

 

Teknik açıdan bakıldığında altın 2.500 dolarlık kilit direnç seviyesine yaklaşıyor. Coral Gables Trus başkan yardımcısı ve yatırım sorumlusu Michael Unger, altının fiyatının 2.500 doları aşıp bu seviyede kalması durumunda fiyat dinamikleri konusunda daha fazla netliğe sahip olacağız ve momentumun sürdürülebilir olup olmayacağını daha iyi değerlendirebileceğiz” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler