Sosyal Medya

Döviz

SABAH  Raporu:  Artan TL likiditesi ve gerileyen piyasa faizleri TCMB’yi rahatsız etti

TCMB kararlarının piyasa yansımasının bir miktar olumsuz olduğunu not etmeliyiz. Kararın bankacılık cephesine ilave yük getireceği beklentisi ile bankacılık endeksi dün %1,7 gerilerken, ana endeks ise günü %1 düşüşle tamamladı. Hatırlanacağı üzere, hafta içi, Yapı Kredi önderliğinde bankacılık endeksi ciddi bir ralli yapmış, FAB satın alma haberinin doğrulanmaması ile Yapı Kredi hissesi dün neredeyse günü %5'e yakın gerileyerek tamamladı.  

SABAH  Raporu:  Artan TL likiditesi ve gerileyen piyasa faizleri TCMB’yi rahatsız etti

Dün oldukça hareketli bir günü geride bırakırken, güne de tahmin ettiğimiz üzere TCMB damgasını vurdu. Yerel seçimler ardından agresif bir şekilde rezerv biriktirmeye başlayan TCMB, piyasada TL likiditesinin artmasına neden olurken, paranın da fiyatı faizdir görüşünden hareketle, artan ‘malın’ fiyatının düşmesi piyasa faizlerinin de gerilemesine neden oldu. Analitik bilançoya göre, 22 Mayıs günü 3,3 milyar dolar daha rezerv biriktiren TCMB’nin son 33 iş gününde net döviz pozisyonu 58,2 milyar dolar iyileşirken, manşet rakam da (swap ve kamu dövizleri hâriç) eksi 15,9 milyar dolar seviyesine kadar iyileşti.

 

 

TCMB döviz almaya devam ettikçe piyasaya verdiği Türk Lirası likiditenin de yardımı ile gecelik piyasada oluşan faiz, TCMB’nin belirlediği %47 yani faiz koridorun alt kısmına kadar gelerek son günlerde bir miktar da olsa TL’nin cazibesini azalttı. Gerileyen piyasa faizlerinin dezenflasyon sürecinin de gücünü azaltacağını not edelim.

Bu görüşlerin ışığında, TCMB’nin muhakkak fazla TL’yi sterilize etmesi gerektiğini ve bunun da dün sonuçlanan olağan PPK toplantısında vücut bulacağını hatırlayacağınız üzere dün bültenimizde paylaşmıştık. Nitekim, PPK toplantısı ardından makro ihtiyati önlemler açıklayan TCMB, (i) TL ve kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uyguladığı zorunlu karşılık (ZK) oranları artırdı. ZK oranındaki artış piyasadan fazla TL’yi azaltacak olup bunun da bankalar açısından bir maliyet doğuracağını not edelim. Öte yandan, son dönemde kurun sakin seyri, faiz maliyeti çok da ucuz olan döviz kredilerine talep yaratırken (şirketler döviz kredisi kullanıp TL’ye dönmeye başladı) TCMB, (ii) döviz kredi kullanımındaki artışın finansal risk doğuracağına kanaat getirmiş olmalı ki yabancı para kredilere de aylık %2 büyüme sınırı getirdi.

Hülâsa, otorite dün açıkladığı önlemler ile piyasada var olan fazla TL likiditesini çekip mevduat getirilerinin düşmesini engelleyerek piyasa faizlerinin yeniden %50 olan politika faizinin altına sarkmasının da önüne geçmeyi amaçlarken (dün BIST gecelik repo faizi %51,02 seviyesine yükseldi), döviz kredilerindeki genişlemeyi de önleyerek finansal bir riske sebebiyet vermemesi sağlanmış olacak.

TCMB kararlarının piyasa yansımasının bir miktar olumsuz olduğunu not etmeliyiz. Kararın bankacılık cephesine ilave yük getireceği beklentisi ile bankacılık endeksi dün %1,7 gerilerken, ana endeks ise günü %1 düşüşle tamamladı. Hatırlanacağı üzere, hafta içi, Yapı Kredi önderliğinde bankacılık endeksi ciddi bir ralli yapmış, FAB satın alma haberinin doğrulanmaması ile Yapı Kredi hissesi dün neredeyse günü %5’e yakın gerileyerek tamamladı.

USDTRY kuru son dönemlerde olduğu üzere 32,20’li seviyelerde yatay kalmaya dün de devam ederken, döviz kredilerine sınırlama getirilecek olması, kur üzerinde var olan aşağı yönlü baskıyı da bir nebze de olsun yavaşlatabileceğini düşünüyoruz. Lâkin, TCMB bu süratle rezerv biriktirmeye devam ederse günler içerisinde net rezervlerin artıya geçeceğine de göreceğiz. Tüm gelişmelere rağmen, TL’de reel değerlenmenin devam edeceği görüşümüze sıkı sıkı sarılmaya devam ediyoruz. Yabancı indinde Türkiye’nin risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS risk primi bebek adımları ile 260 seviyesine doğru gerileyerek son dört yılın dibinde işlem görürken, tahvil faizlerinin ise dün sakin bir gün geçirdiğini not edelim. Yabancının DİBS piyasasına son sekiz haftada 5,9 milyar dolar giriş yaptığını da not edelim.

Küresel arenada ise hafta ortası açıklanan FED toplantı tutanaklarının negatif yansımasının hâlen daha korunduğunu gördük. Hatırlanacağı üzere, enflasyonun bir türlü %2 hedefine doğru yöneldiğine ikna olmayan FED üyelerinin huzursuzluğu son toplantı tutanaklarına da şahin bir üslup ile yansımıştı. Bu etkiyi bir nebze de olsun yine beklentileri aşan Nvidia finansallarının telafi ederken (Nvidia dün geceyi %10’a yakın artışla 1,035 dolar seviyesinden tamamladı) hisse senetleri baskı altında kalmaya devam etti.

Son haftaların flaş ismi gümüş, 30 dolar direncini kuvvetli bir hacim ile kırıp süratle 32,50 dolar ile 12 yılın zirvesine yükselmesi ardından FED endişesi ile yaklaşık %8 gerileyerek yeniden 30 dolar sınırına doğru gevşedi. Bugün yön tayini anlamında haftalık kapanışın önemli bir sinyal vereceğini düşünüyoruz.

Para birimleri cephesinde ise bir tarafta doların elini bir miktar da olsun güçlenirken, dün bültenimizde belirttiğimiz üzere, İngiltere Başbakanı Sunak ani bir şekilde 4 Temmuz için erken seçim çağrısı yaptı. Yıllardır devam eden düşük büyüme ve pandemi sonrası yüksek enflasyonla mücadele eden İngiltere’de enflasyon son verilere göre hükümetin hedefine doğru gerilerken, kamuoyu yoklamalarında Muhafazakar Parti’nin İşçi Partisi’nin oldukça gerisinde olduğunu da not etmemiz gerekiyor. Seçim maratonunu muhalefetteki İşçi Partisi’nin kazanması hâlinde, 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarı sona erecek ve bir zamanlar siyasi istikrarı ile bilinen İngiltere son sekiz yılda altı başbakan tanıyarak tarihe de geçmiş olacak. Kraliyet aslanı Sterlin dolar karşısında 1,27 seviyesini altına gerilerken, teknik mânâda, önümüzdeki haftalarda yukarıda 1,2790 seviyesi aşılmadan hareketlere pek de anlam yüklemeyeceğiz.

FED’in şâhin tutanaklarının ardından sene sonuna yönelik 44 baz puan olan (yaklaşık 2 kez) faiz indirim beklentisinin bu sabah 33 baz puan ile neredeyse teke düşmesi ve diğer taraftan dün açıklanan güçlü PMI verilerinin doların elini kuvvetlendirmesi ile Dow Jones sanayi endeksi geceyi %1,5 düşüşle başı çekerek tamamladı. Bu sabah pasifiğin diğer ucunda da limoni bir havanın hâkim olduğunu görüyoruz. Japonya’nın çekirdek enflasyonu Nisan ayında art arda ikinci ayda da yavaşlarken, bu durum, tüketimin kırılganlığını sürdürmesi nedeniyle Japonya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırma konusunda sabırlı olacağına işaret ediyor. YEN dolar karşısında 157 seviyesinin üzerine yükselerek biraz daha değer kaybederken, gösterge endeks Tokyo borsası ve son dönemlerin flaş ismi Hong Kong borsaları ise %1 düşüşle önde koşuyor.

Mali piyasaların gündeminde bugün Almanya’da açıklanacak büyüme verileri, ABD’de dayanıklı mal siparişleri ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edilebilir. Haftanın son iş gününün pek de keyifli başlamadığını, günün de temkinli bir şekilde devam etmesini bekliyoruz. İyi bir hafta sonu dilerim.

 

TCMB süratle rezerv biriktirmeye devam ediyor

 

TCMB’nin net yabancı para pozisyonu 22 Mayıs günü 3,3 milyar dolar daha artarken, manşet rakam (swap ve kamu dövizleri hâriç) -15,9 milyar dolar seviyesine kadar iyileşti.

 

Kıbrıs İktisat Bankası

Yazar:  Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler