Genel
Almanya, ABD’nin Ukrayna’ya askeri yardım için dondurulmuş Rus varlıklarından yararlanma planına artık sıcak bakıyor
Batı Putin'i Ukrayna'da durdurmak için yeni girişimler peşinde
Görüşmelerden haberdar olan kişilere göre Alman yetkililer, ABD’nin Ukrayna’ya 50 milyar dolarlık yardım için, çoğu Avrupa’da bulunan dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilecek geliri kullanma planını desteklemeye hazır.
Almanya’nın onayı, Washington ve müttefiklerini Kiev için önemli bir yeni yardım paketini güvence altına almaya yaklaştıran ve Kasım seçimlerinin sonucundan bağımsız olarak ABD’nin katılımını sağlayacak çok önemli bir adım olabilir.
ABD ve AB yetkilileri, Perşembe günü başlayacak yıllık toplantıları için İtalya’nın Stresa kentinde bir araya gelen Yedi Grup ülkesinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları arasındaki görüşmelere hakim olması beklenen ABD önerisinin arkasında ivme kazandığını söylüyor.
Ancak isimlerinin açıklanmaması kaydıyla konuşan kişiler, Alman yetkililerin G-7 liderleri 13-15 Haziran’da bir araya gelene kadar nihai bir anlaşmaya varılmasını ya da uygulamanın gelecek yıla kadar gerçekleşmesini beklemediklerini söyledi.
Söz konusu olan, Ukrayna hükümetinin 2025 yılına kadar finansal olarak ayakta kalıp kalamayacağı – savunmasını finanse edip edemeyeceği ve borcunu ödeyip ödeyemeyeceği. Savaşın azalma belirtisi göstermediği ve Rusya’nın askeri saldırısının zemin kazandığı bir ortamda Ukrayna’nın en sadık destekçileri, zor durumdaki ülke için orta vadeli finansman sağlamaya ve Moskova’ya G-7 müttefikleri arasında Kiev’e verilen desteğin azalmadığına dair bir sinyal göndermeye hevesli.
Dondurulan varlıkların bir şekilde kullanılması, ABD seçimlerini çevreleyen belirsizlik göz önüne alındığında daha acil hale geldi. Washington’daki siyasi bölünmeler Başkan Joe Biden’ın Ukrayna’ya daha fazla yardımda bulunmasını zorlaştırdı ve rakibi eski Başkan Donald Trump, zor durumdaki ülkeye destek konusunda şüphelerini dile getirdi.
G-7 ülkeleri, Şubat 2022’de Ukrayna’nın işgaline tepki olarak yaklaşık 280 milyar dolarlık Rus merkez bankası varlığını hareketsiz hale getirdi. Bu varlıkların büyük bir kısmı Avrupa’da Belçika merkezli takas merkezi Euroclear’da tutuluyor.
ABD aylardır bu varlıkları Ukrayna’ya yardım etmek için kullanma girişimlerine öncülük ediyor. Seçenekler, paraya doğrudan el koyup Ukrayna’ya vermekten, tahvil ihraç etmek üzere menkul kıymetleştirmeye ya da bir tür krediyi desteklemek için kullanmaya kadar uzanıyor.
Bu öneriler bazı Avrupa ülkeleri tarafından kuşkuyla karşılandı. Fransa ve Almanya’nın başını çektiği hükümetler, bu tür hamlelerin mali istikrar ve Avro’nun rezerv para birimi olarak cazibesi üzerinde yaratacağı etkinin yanı sıra yasallığı konusunda da endişelerini dile getirdiler.
Yetkililer, ABD’nin son önerisinin Berlin de dahil olmak üzere Avrupa başkentlerinde daha olumlu karşılandığını, çünkü anaparaya el koymadan sadece varlıklardan elde edilen faizin kullanılmasını içerdiğini söyledi.
AB ülkeleri zaten bu gelir akışını %100’e yakın vergilendirerek kullanmayı ve bu gelirleri yılda iki kez Ukrayna’ya aktarmayı kabul etmişti. Bir G-7 anlaşması bu düzenlemenin yerini alacaktır.
Varlıkların yılda yaklaşık 5 milyar Avro gelir getirmesi bekleniyor. Görüşülmekte olan teklife göre G-7 bu gelirin belirli bir yıl içinde ne kadar olacağını tahmin edecek ve bu miktarı Ukrayna’ya peşin olarak aktaracak.