Sosyal Medya

Para-banka-finans

Altın/Gümüş rasyo görünümünde son durum ne?

Altının rekorlar kıran rallisi bu yıl manşetlerde yer alırken, gümüş fiyatları daha sert ve hızlı hareketler gerçekleştirdi.   Ons gümüş,…

Altın/Gümüş rasyo görünümünde son durum ne?

Altının rekorlar kıran rallisi bu yıl manşetlerde yer alırken, gümüş fiyatları daha sert ve hızlı hareketler gerçekleştirdi.

 

Ons gümüş, 2024 yılında neredeyse %25 oranında primlenerek, yılın en iyi performans gösteren varlık sınıflarından biri haline geldi. Aynı süre zarfında ons altındaki yükseliş ise %15’i aştı. Buna rağmen “gümüş hala ucuz seviyelerden işlem görüyor olabilir”. Şu anda 1 ons altın almak için yaklaşık 80 ons gümüş gerekiyor. 20 yıllık ortalamaya baktığımızda bu oran 68 seviyesinde.

Karakteristik olarak, her iki metal büyük ölçüde birlikte hareket ediyor. Bu durumun ana nedeni ise her ikisinin de benzer makro ve hedging özelliklerine sahip olmasıdır. Ons altının tekrardan yeni zirveleri zorlamaya başlamasında Çin Merkez Bankası başta olmak üzere merkez bankası alımları, devam eden jeopolitik riskler ve ABD’de faiz oranlarının düşeceğine dair bahisler yer aldı. Son dönemde gümüşte bu yolculuğa katıldı. Yakın tarihte, gümüş borsa yatırım fonlarına (ETF) yatırımcıların ilgisi ve artan fiziki talebi gümüş fiyatlarını hızla yukarı çekmiş durumda.

Spot gümüş, bugün itibariyle ons başına 29 doların üzerinde işlem görerek neredeyse %5’lik bir haftalık kazanç elde etmiş durumda. Bir sonraki önemli teknik direnç, 2021 Şubat’ta kısa bir süre için aştığı 30 dolar seviyesinin tekrar denenmesi olacak. 2021 yılında gümüş 30,10 doları aşarak on yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Ons gümüş tarafında orta vadeli yeni bir yükseliş hareketi başlayacaksa, fiyatlamanın 30 dolar üzerinde kalıcılaşması son derece önemli. Yaklaşık 3 yıldır kırılamayan bu bölgenin aşılması, açıkça bilinen bir haber akışıyla olmuyorsa, fiyatın içinde bulunduğu dinamiklerinin değişmiş olabileceğine işaret ediyor olabilir. 2024 yılı Ocak ayında altın/gümüş rasyosu 90 ile 2022 Eylül ayından bu yana en yüksek seviye yükseldi. Son çıkan raporlarda da işaret edildiği gibi, ABD’de faiz indirimleri başlar ve ekonomi sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ederse “altın/gümüş rasyosu 70 civarına kadar gerileyebilir”. Çünkü, genellikle yüksek altın/gümüş rasyosu ekonomik zorlukları ve resesyon ihtimallerini gösterirken, düşük rasyo ekonomik toparlanma potansiyelini gösterir.

Gümüşün, altından farklı olarak iki önemli karakteri mevcut. Gümüş, hem bir finansal varlıktır ve hem de temiz enerji başta olmak üzere endüstriyel talep gören bir metaldir. Beyaz metal, güneş panellerinin önemli bir bileşenidir.

Özellikle, Rusya – Ukrayna savaşı sonrasında bu sektörde artan güçlü büyüme ihtiyacı ile metal kullanımının, gümüş fiyatlarını bu yıl rekor seviyeye ulaştırması bekleniyor. Gümüş enstitüsü raporuna göre, son 4 yıldır arz eksikliği yaşanan fiziki talebi karşılama miktarındaki bu yılki açık,tarihteki en büyük ikinci çıktı açığına işaret etmekte. Bununla beraber gümüş stokları, Londra Külçe Birliği Piyasası (LBMA) tarafından takip edilen en düşük ikinci seviyesine gerilerken, Nisan ayındaki hacimler New York ve Şangay borsalarında mevsimsel düşük seviyelere yakın seyrediyor. Son çıkan emtia raporlarına göre, önümüzdeki iki yıl boyunca, LBMA stokları mevcut talep hızı göz önüne alındığında tükenmiş olabilir.

 

 

 

Garanti BBVA Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler