Dünya Ekonomisi
ABD-Çin Ticaret Savaşı Avrupa’ya sıçrayacak
AB, Çin'in çeşitli sektörlerdeki sübvansiyonlarını soruşturuyor, elektrikli otomobil üreticilerine yönelik ek gümrük tarifeler uygulamayı tartışıyor ve Çinlileri demiryolu ve enerji ihalelerinin dışında tutuyor.
Bloomberg’e göre, Çin’in ABD ile Ticaret Savaşı tırmanırken, yakında Avrupa Birliği ve Çin arasında da ticari misillemeler patlak verebilir. Çin devlet medyasına bağlı bir sosyal medya hesabı olan Yuyuan Tantian’da yapılan bir paylaşımda, AB’nin Çinli firmalara yönelik rekabet soruşturmalarını sürdürmesi durumunda Çin’in “büyük olasılıkla misilleme yapmak için bir dizi önlem almak zorunda kalacağı” belirtildi. Pekin, partnerleriyle ticaret ihtilafları hakkında olası yeni politikalarının sinyalini bu tür kanalları kullanarak veriyor.
AB, Çin’in çeşitli sektörlerdeki sübvansiyonlarını soruşturuyor, elektrikli otomobil üreticilerine yönelik ek gümrük tarifeler uygulamayı tartışıyor ve Çinlileri demiryolu ve enerji ihalelerinin dışında tutuyor. Başkan Xi Jinping, bloğu ABD ile aynı yola gitmekten caydırmak amacıyla geçen ay Avrupa’yı ziyaret etti. ABD geçen hafta Çin’den yapılan elektrikli araç ve benzeri yüksek teknoloji ürünleri ithalatına ek vergi açıklamıştı. Bu da Pekin’de Amerikan müttefiklerinin de aynı yolu izleyebileceğine dair endişeleri artırdı.
Çin devlet medyası gönderisinde somut karşı önlem belirtilmedi, ancak AB’nin uçakların yanı sıra şarap ve süt ürünleri gibi tarım ürünlerinin alıcısı olarak Çin’e güvendiğini belirten bir avukattan alıntı yapıldı. Avrupa Birliği’ne bağlı Çin Ticaret Odası da, “Avrupa şarap ve süt ürünlerinin kendilerini çapraz ateşin ortasında bulabileceğini” söyleyerek uyarıyı yineledi.
Çin’in bu tür alanlardaki eyleminin başlangıçta sınırlı bir ekonomik etkisi olacak, çünkü bu üç sektör geçen yıl Çin’in Avrupa’dan yaptığı ithalatın yalnızca %3’ünü oluşturuyor.
Yine de, eğer iki taraf birbirine gümrük vergisi uygulamaya veya ticareti ve yatırımı kısıtlamak için başka yöntemler kullanmaya başlarsa, bu durum halihazırda ABD-Çin ticaret anlaşmazlığının etkileriyle uğraşmak zorunda kalan çok uluslu şirketler için riskleri artıracak.
Brüksel’deki Avrupa Uluslararası Politik Ekonomi Merkezi direktörü Hosuk Lee-Makiyama, “Çok fazla hareketli parçadan oluşan, çok daha karmaşık bir yapbozun ortaya çıkması muhtemel” dedi. Kendisi, Çin’in şimdilik sosyal medya ve ticari gruplar aracılığıyla verdiği sinyalin “hükümetin uzlaşma niyeti” olduğunu söyledi, yani AB yaptırımlardan caymazsa, resmi tehditler sırada.
Tarih, yiyecek ve içeceklerin kısasa kısas ticaret savaşlarında hedef alınma riskinin yüksek olduğunu gösteriyor. Çin geçmişte gıda güvenliği veya anti-damping gibi gerekçelerle Avustralya şarabı ve arpasını, Japon deniz ürünlerini, Filipinler’den meyveyi ve Norveç’ten somonu engellemişti.
Geçtiğimiz hafta sonu Çin, AB’nin yanı sıra ABD ve diğerlerinin kimyasal madde depolama iddialarına yönelik bir soruşturma başlatacağını duyurdu. Ocak ayında Çin, konyak da dahil olmak üzere AB likörlerine yönelik bir anti-damping soruşturması başlattı; bu konu, Xi’nin Fransa’daki görüşmelerinde de gündeme geldi.
AB liderleri, bloğun endüstrilerinin Çin’in sübvansiyonlu üretimi nedeniyle risk altında olduğunu ve Çin pazarlarına adil erişimden yararlanamadıklarından yakınıyor. Bazı üyeler tarifelerle yanıt verme konusunda temkinli davranıyor, ancak Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, Xi ile görüştükten sonra Avrupa’nın mevcut tüm araçları kullanmaya hazır olduğunu söyledi.
Pekin’i üzen soruşturmalar arasında elektrikli araç üreticilerine yönelik olarak Temmuz gibi erken bir tarihte ek tarifelerin uygulanmasına yol açabilecek bir dosyanın yanı sıra Çinli firmaların Romanya’da güneş enerjisi ve Bulgaristan’da tren sağlama ihalelerinden çekilmesini hedefleyen soruşturmalar da yer alıyor.
Avrupa, çiftçilerini her yıl on milyarlarca avroluk sübvansiyonlarla destekliyor ve tarımı daha geniş ticari anlaşmazlıklardan ayrı tutmaya çalışıyor.
Kaynak: Bloomberg, China Hints at Retaliation in Worsening Trade Clash With Europe