Döviz
Citigroup ve JPMorgan, vadeli işlemlerle Türk Lirası tavsiye ediyor
Citigroup Inc. ve JPMorgan Chase & Co. offshore ve onshore getiriler arasındaki fark genişledikçe Türk lirası alımını tavsiye eden bankalar…
Citigroup Inc. ve JPMorgan Chase & Co. offshore ve onshore getiriler arasındaki fark genişledikçe Türk lirası alımını tavsiye eden bankalar arasında yer alıyor ve bu da yabancı yatırımcıların türevler aracılığıyla para birimine bahis oynadıklarının sinyalini veriyor.
Lira, Pazartesi günü saat 14:20 itibariyle dolar karşısında %0,8’e kadar yükseldi ve kazançlarını üçüncü güne taşıdı. Lira üzerindeki offshore gecelik zımni getiri, Cuma günü itibariyle %52,5 olan onshore oranların oldukça altında, %45,5 seviyesinde işlem görüyordu. Offshore vadeli getirilerin düşmesi, yurtdışındaki yatırımcıların dolar karşısında lira satın aldıklarını veya Mart ayındaki yerel seçimler öncesinde artan kısa vadeli lira pozisyonlarını gevşettiklerini gösteriyor.
Luis Costa’nın da aralarında bulunduğu Citi stratejistleri Pazartesi günü müşterilerine gönderdikleri bir notta, altı ay vadeli forward anlaşmalarına atıfta bulunarak, “Para biriminin önümüzdeki birkaç ay içinde daha iyi akışları daha fazla emebileceğine inandığımız için şimdi USDTRY 6m forward satıyoruz,” dedi. Bu işlemin, merkez bankasının artan enflasyona karşı sıkı politikalarla temkinli kalacağı varsayımına dayandığını söylediler.
JPMorgan da geçen hafta lira tavsiyesini piyasa ağırlığından aşırı ağırlığa taşıdı ve 12 aylık vadeli işlemlerle dolara karşı işlem yapılmasını önerdi.
JPMorgan stratejistlerinin kaleme aldığı bir notta, Mart ayındaki sürpriz faiz artışının ardından “uzun lirada risk ödülünün yeniden iyileştiğine inanıyoruz” denildi. “Cari işlemler hesabındaki yapısal iyileşme, sağlanan ek para politikası sıkılaştırması ve vaat edilen mali sıkılaştırma ile birlikte cari işlemler fazlası beklentisine izin veriyor; Mart ayındaki yerel dolarizasyon baskısı, iyileşen reel getiri profiline tepki vererek tersine dönebilir.”
Yabancı yatırımcıların liradaki yükselişi, son 11 yılın her birinde dolar karşısında zayıflayan ve 2024’te şu ana kadar %9 daha düşük olan bir para birimi için talihin tersine döndüğüne işaret ediyor. Yine de, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini yeniden inşa etmeyi hedeflemesi nedeniyle herhangi bir değerlenme sınırlı kalabilir. Para birimini yurt dışından gelen açığa satışlara karşı korumak için getirilen yabancı yatırımcılara yönelik swap kısıtlamaları da potansiyel kazançları sınırlıyor.
BBVA’nın Orta Doğu ve Kuzey Afrika strateji direktörü Tufan Comert, “Merkez Bankası’nın geçen haftaki faiz toplantısının ardından yerel piyasalar sakin ve bu hafta açıklanacak Nisan ayı enflasyon verilerini bekliyor,” dedi. “Yerel seçimler öncesinde açılan bazı kısa pozisyonların tersine dönmesi ve turizm sezonunun başlamasıyla liranın iyi işlem gördüğünü ve bunun da önümüzdeki dönemde döviz likiditesinin artacağı anlamına geldiğini belirtmek gerekir.”
Bu ayın başlarında Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan enflasyonu düşürmek için “ne gerekiyorsa” yapacakları sözünü verdi ve gerekirse daha fazla parasal sıkılaştırma sinyali verdi. Bu yorumlar, Merkez Bankası’nın Mayıs ayına kadar %70’i aşma yolunda ilerleyen enflasyonla mücadele konusunda ciddi olduğuna dair piyasaya güven vermeye yönelik son girişimleri üzerine inşa edildi.