Sosyal Medya

Ekonomi

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Türkiye’yi bir asgari ücret toplumundan kurtarmak şart

Çerkezoğlu, Türkiye’de sendikalaşma oranının yüzde 14 olduğunu söyledi. Çerkezoğlu, “Türkiye’de özel sektörde çalışan her 100 işçinin 95’i sendikal haklarını kullanamıyor” dedi.

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Türkiye’yi bir asgari ücret toplumundan kurtarmak şart
DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, emekçiler açısından yaşanan ağır tablo daha da kötüye gideceğini söyleyerek, “İktidar bırakın frene basmayı vites büyütecek” dedi. Çerkezoğlu, Türkiye’nin sendikal haklar açısından en kötü 10 ülke içinde olduğunu kaydetti.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye’de herkesi yoksullukta eşitleyen bir düzen kurulduğunu söyledi. Çerkezoğlu, Türkiye’de sendikalaşma oranının yüzde 14 olduğunu söyledi. Çerkezoğlu, “Türkiye’de özel sektörde çalışan her 100 işçinin 95’i sendikal haklarını kullanamıyor” dedi.

İşsizliğe karşı adım atılması gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, “İşverenin “Ara eleman, yetişmiş eleman bulamıyoruz” yakınması doğru değil. O kadar işsizlik var ki. Onlar her türlü işi yapmak için bekliyor” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’DE ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLARIN ORANI ÇOK HIZLI ARTIYOR’

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’a konuşan Çerkezoğlu, şunları söyledi:

“Türkiye’de herkesi yoksullukta eşitleyen bir düzen kuruldu. İstiyorlar ki tüm çalışanlar asgari ücretle, tüm emekliler yaratılan ucube sistemle Hazine’den tamamlama sistemiyle çalışsın. Tüm kamu çalışanları en düşük memur maaşına doğru indirgeniyor. Avrupa’da asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 2-3- 5’i geçmez. AB ortalaması yüzde 7. Ama Türkiye’de asgari ücretle çalışanların oranı çok hızlı artıyor ve yüzde 50’nin üzerine çıktı. Asgari ücrette bir miktar artış yapılıyor ama diğer ücretler aynı oranda artmadığı için asgari ücret giderek bir ortalama ücreti haline geldi. Bir ülkede sendikalaşma oranı ne kadar düşükse toplu sözleşmeden faydalanan işçi sayısı ne kadar azsa asgari ücretle çalışanların sayısı da o kadar fazla oluyor.

‘TOPLU SÖZLEŞME KAPSAMI GENİŞLETİLMELİDİR’

Asgari ücretin gerçek enflasyon karşısındaki kaybı giderilmeli. Altın, dolar kur karşısındaki kaybın giderilmesi ve büyümeden, milli gelirden çalışanın payını alması ve işçinin hanesiyle birlikte geçinebilmesi gerekiyor. Türkiye’yi bir asgari ücret toplumundan kurtarmak şart. Bunun yolu sendikalaşmadır, toplu sözleşme kapsamının genişletilmesidir. Sendikalaşma önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Toplu İş Sözleşmesi (TİS) için yasalarımızda olan teşmil mekanizması acilen yürürlüğe girmeli”

‘SENDİKAL HAKLAR KONUSUNDA EN KÖTÜ 10 ÜLKE İÇİNDE’

Türkiye’de sendikalaşma oranıyla ilgili konuşan Çerkezoğlu, “Sendikalaşma oranı yüzde 14. Ama yüzde 30 kayıtdışı çalışanlarla hesapladığımızda yüzde 12’ye kadar geriliyor. TİS kapsamına giren işçi oranı yüzde 9.5 civarında. Özel sektörde bu oran yüzde 4.5’e kadar geriliyor. Türkiye’de özel sektörde çalışan her 100 işçinin 95’i sendikal haklarını kullanamıyor. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) raporuna göre Türkiye 10 yıldır kesintisiz sendikal haklar konusunda en kötü 10 ülke içinde” dedi.

‘ÇOCUKLARIMIZLA TAKSİM’E YÜRÜYECEĞİZ’

Çerkezoğlu, “Taksim 1 Mayıs için bir simge. Her işçinin Taksim’de olma hakkıdır diye yargı kararları var. Bunlara dayanarak bu yıl Taksim’de kutlamak istiyoruz. Bir elimizde karanfil bir elimizde çocuklarımızla Taksim’e yürüyeceğiz” dedi.

‘HER EVDE BİR İŞSIZ VAR’

Çerkezoğlu, Türkiye’de dört kişiden birinin işsiz olduğunu söyleyerek şunları ifade etti:

İşveren “Ana eleman, kalifiye çalışan bulamıyorum” diye yakınıyor, bu kadar işsizin olduğu bir ortamda gerçekten çalışan bulunamıyor mu? Dört kişiden biri işsiz, üç kadından biri işsiz. Kadın ve genç işsizliği ülkenin geleceğini tehdit eder hale geldi. Artık her evde üniversite mezunu bir işsiz var. Son 20 yıldır hiçbir nitelik taşımadan her yere üniversite açıldı. Üretime dayalı bir politika güdülmeli ve bunun ihtiyaç duyacağı insan kalitesi yetiştirilmeli.

İşverenin “Ara eleman, yetişmiş eleman bulamıyoruz” yakınması doğru değil. O kadar işsizlik var ki. Onlar her türlü işi yapmak için bekliyor. “İş beğenmiyorlar” söylemi doğru değil. Bu ekonomik krizde, yüksek enflasyon ortamında bir gencin iş beğenmemesi mümkün mü? Daha fazla kişinin çalışması için çalışma saatlerinin düşürülmesi lazım. İşsizliğe karşı adım atılmalı.

‘EMEKLİ MAAŞLARI ANLAMINDA DA HİÇBİR OLUMLU ADIM ATILMAYACAK’

İktidar tercihini hep sermayeden yana kullanıyor. Mesela OVP hazırlanırken bizi de çağırdılar ama taleplerimizin hiçbiri OVP’de yer almadı. İşçilerin en temel kazanılmış hakları ciddi tehdit altında. Tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında kırmızı çizgimiz, son kalemiz kıdem tazminatına yeniden göz diktiler. EYT’den kaynaklı mağduriyetler giderilmeyecek. Emekli maaşları anlamında da hiçbir olumlu adım atılmayacak.

‘İKTİDAR BIRAKIN FRENE BASMAYI VİTES BÜYÜTECEK’

Önümüzdeki dönem başta kıdem tazminatı hakkımız olmak üzere sermayenin talepleri doğrultusunda bu hakları daha da sınırlandırmaya dönük bir saldırı politikasını hayata geçireceği bir dönem olacak. Onların OVP’si varsa bizim de mücadele programımız var. Sermayenin direktifleri doğrultusunda hazırlanan politikalara bakıldığında emekçiler açısından yaşanan ağır tablo daha da kötüye gidecek, iktidar bırakın frene basmayı vites büyütecek.”

Cumhuriyet

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler