Döviz
Petrol 100 dolara koşuyor…
Küresel petrol piyasası birkaç hafta içinde durgunluktan canlılığa geçti ve Brent vadeli işlemleri, kritik göstergeler giderek daha fazla yükseliş sinyalleri…
Küresel petrol piyasası birkaç hafta içinde durgunluktan canlılığa geçti ve Brent vadeli işlemleri, kritik göstergeler giderek daha fazla yükseliş sinyalleri verirken varil başına 90 dolarlık önemli eşiği aştı.
Brent’in fiyatı bu yıl %18 yükseldi. Bu artış, OPEC+ kısıtlamaları dahil arz kısıtlamaları, güçlü talep ve özellikle Orta Doğu’daki daha geniş jeopolitik risklerin bir kombinasyonundan kaynaklandı. Birçok rafine ürün piyasası da güçlü seyrederken, benzin büyük artışlar kaydetti.
Tüccarlar varil başına ham petrolün 100 dolara çıkabileceğini değerlendiriyor. Orta Doğu’da ateşkes olasılığı ve yüksek fiyatların rafineri marjları üzerindeki etkisi de dikkatle izleniyor.
100 Dolarlık Opsiyonlar
Opsiyon piyasaları, İranlı bir generalin öldürüldüğü hava saldırısının ardından Tahran’ın İsrail’e misilleme sözü vermesiyle birlikte jeopolitik gerilimin tırmanmasıyla daha güçlü bir ton kazandı. Fiyatlar yükseldiğinde kâr sağlayan alım opsiyonları, düşüş yönlü satım opsiyonlarına kıyasla nadir görülen bir primle işlem görüyor ve fiyatların 100 doların üzerine çıkmasına karşı korunma amaçlı hacimler arttı.
Hartree Partners’ın kıdemli danışmanlarından Ed Morse, Bloomberg Television’a verdiği mülakatta, “Hareketin temelinde finansal piyasalar yatıyor,” dedi. “Orta Doğu’da tansiyonun yükselmesiyle birlikte Brent için call opisyonlarında kesinlikle bir artış var.”
Spreadler yükseliyor
Vadeli işlem eğrisinin şekli artık güce işaret ediyor. Spekülatörler için tercih edilen bir işlem olan en yakın iki Aralık kontratı arasındaki fark Ekim ayından bu yana en geniş seviyeye çıktı.
Bu da petrolde durumun sıkılaşacağına yönelik beklentinin güçlendiğini gösteriyor ki bu durum ABD’nin Oklahoma eyaletindeki Cushing’de bulunan merkezdeki fiyat sinyallerinin sağlamlığıyla da destekleniyor.
Fon alımları
Göstergeler iyileştikçe para yöneticileri petrole hücum ediyor; Brent’te bir yıldan uzun bir sürenin en fazla yükseliş pozisyonu ve ABD ham petrolünde yaklaşık beş ayın en fazla yükselişi görülüyor. CTA’lar olarak bilinen trend takipçisi algoritmik tüccarların şu anda vadeli ham petrol işlemlerinde olabildiğince uzun pozisyon aldıkları tahmin ediliyor, ancak bu durum piyasayı bazı kısa vadeli satışlara karşı savunmasız bırakabilir.
TD Securities’de emtia stratejisti olan Daniel Ghali, “WTI ham petrolü yeni bir zirve yapmazsa, CTA trend takipçileri şimdi yakın zamanda eklenen bazı uzunlukları boşaltmaya hazırlanabilir,” dedi. “Alımların tükenmesi ham petrol piyasalarında kolayca satış faaliyetine dönüşebilir.”
ETF girişleri
ABD enflasyon göstergeleri yüksek seyretmeye devam ederken, emtia piyasalarına yönelik akışlar da aylardır ilk kez olumluya dönüyor. Geniş tabanlı emtia borsa yatırım fonları Mart ayında son beş aydır ilk kez nakit çekerken, en büyük çapraz emtia ürünü, tüccarların hammadde piyasalarına geri dönmeleriyle birlikte girişler gördü.
Ürün marjları
Ham petrol fiyatları yükseldikçe tüccarlar da rafinerilerin ham petrolü yakıta dönüştürerek elde ettiği kâra odaklanıyor. Rafineri marjları da mevsimsel ortalamaların üzerine çıkarken, benzin son aylarda en çok yükselen ürün oldu ve gösterge vadeli işlemler bu yıl yaklaşık %33 arttı.
Yine de bazı tüccarlar, plastik yapımında kullanılan bir ürün olan naftada bir miktar ihtiyat görüyor. Hem Asya hem de Avrupa’da yakıt marjlarının son beş ayın en düşük seviyelerinde olması, fiyatlar yükselmeye devam etse bile bu göstergenin tehlike çanları çaldığını gösteriyor.