Dünya Ekonomisi
Organize suç örgütleri Avrupa’daki gayrimenkuller aracılığıyla kara para aklıyor
Organize suçlarla ilgili bir rapora göre, Avrupa Birliği’ndeki en tehditkâr suç şebekelerinin üçte birinden fazlası kazançlarını gayrimenkul yoluyla aklıyor. AB’nin…
Organize suçlarla ilgili bir rapora göre, Avrupa Birliği’ndeki en tehditkâr suç şebekelerinin üçte birinden fazlası kazançlarını gayrimenkul yoluyla aklıyor.
AB’nin kolluk kuvvetleri işbirliğinden sorumlu kurumu Europol, en ciddi tehdit oluşturan suç gruplarının %41’inin yasadışı gelirlerini aklamak için gayrimenkul kullandığını, lüks eşyalar, otelcilik gibi nakit yoğun işletmeler ve kripto para birimlerinin de popüler yöntemler olduğunu ortaya koydu.
Rapora göre, “Ciddi ve organize suç dünyasında, ister suç faaliyetinde bulunmak, ister suç faaliyetini gizlemek ya da suçtan elde ettikleri karı aklamak için olsun, yasal ekonominin bir sektörüyle şu ya da bu şekilde bağlantılı olmayan neredeyse hiçbir aktör yok.”
Suç gruplarının haritalandırılması, Belçika ve İsveç de dahil olmak üzere bir dizi üye ülkede uyuşturucuyla bağlantılı şiddet olayları ve Avrupa’nın en büyük ikinci limanı olan Antwerp Limanı’nda rekor düzeyde kokain ele geçirilmesi üzerine AB’nin organize suçları çökertmeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşti.
Raporda, toplam üye sayısı 25,000’in üzerinde olan 821 suç örgütünün AB için en yüksek riski oluşturduğu belirtilerek, bu grupların “AB’nin iç güvenliğine, hukukun üstünlüğüne ve ekonomisine önemli zararlar verebilecekleri” uyarısında bulunuldu.
Rapora göre çeteler sınır tanımıyor, uluslararası nitelik taşıyor ve en yaygın faaliyetleri uyuşturucu kaçakçılığı; yarısı yasadışı uyuşturucu ticaretine karışıyor. Suç gruplarının dahil olduğu diğer faaliyetler arasında dolandırıcılık, mülkiyet suçları, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti yer alıyor.