Ekonomi
Enflasyon analizi: TCMB’nin ek faiz artışı yapması gerekebilir
2. çeyrek içinde ek faiz artışlarına ihtiyaç olabileceğini düşünüyoruz
Mart ayı TÜFE enflasyonu aylık %3,16 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık TÜFE enflasyonu %67,1’den %68,5’e yükseldi. TÜİK Mart ayında TÜFE enflasyonunun önceki 2 aya göre bir miktar yumuşamayla %3,16 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı. Böylece, gerçekleşme medyan piyasa beklentisi olan %3,6’nın altında, ancak bizim %3,0’lük tahminimizin ise üzerinde kalmış oldu.
Geçen yılın aynı ayındaki gerçekleşme %2,29 olduğundan, yıllık TÜFE enflasyonu da %67,1’den %68,5’e yükseldi. Çekirdek TÜFE enflasyonu (C grubu) ise bizim %3,0’lük tahminimizi aşarak %3,52 seviyesinde gerçekleşirken (Mart 2023: %2,15), yıllık bazda %72,9’dan %75,2’ye yükseldi. Yurtiçi ÜFE enflasyonu ise aylık %3,29 seviyesinde gerçekleşerek (Mart 2023: %0,44), yıllık bazda %47,3’den %51,5’e yükseldi.
Mart’ta gıda enflasyonu beklentimize paralel gerçekleşirken, çekirdek enflasyon beklentimizi aşmış görünüyor. Şubat’ta %8,3 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşen gıda enflasyonu Mart’ta beklentimizle uyumlu olarak %3,4’e geriledi. Bu rakamın detaylarına inildiğinde, işlenmiş gıda enflasyonunun Şubat’tan Mart’a %7,3’ten %1,4’e gerilemiş olması olumlu okunabilir. Öte yandan, et fiyatlarındaki artışın Mart’ta %14’e, 2023 sonuna göre ise %32’ye ulaşmış olması (2023: %119), önümüzdeki aylarda dolaylı etkilerle hizmet enflasyonuna katkıda bulunacaktır.
Hizmet enflasyonu önceki 2 aya göre bir yumuşamayla %4,2’ye gerilediyse de (Ocak: %12,1, Şubat: %5,7), bu rakamın halen TCMB’nin ve piyasanın sene sonu enflasyon tahminleriyle uyumsuz bir görünüme işaret ettiğini söylemek lazım. Hizmet enflasyonunda ilk 3 aylık gerçekleşme %23,5’e ulaşırken, yıllık bazda da %94,4’ten %96,5’e yükseliş yaşandı. Talep ve kur gelişmelerine daha hassas kalemler olan dayanıklı mallar ve diğer temel mallar gruplarında da aylık enflasyon rakamları %3,0 ve %2,7 seviyelerinde gerçekleşerek, enflasyonda talep baskılarının devam ettiğine işaret etti.
Özetle, alt kalemlere bakıldığında, Mart’ta gıda enflasyonu beklentimizle uyumlu gerçekleşirken, çekirdek enflasyonun %3,0’lük beklentimize karşılık %3,5 seviyesinde gerçekleşmesinin, manşet enflasyon tahminimizdeki %0,16 puanlık sapmayı açıkladığını söyleyebiliriz.
Aylık enflasyon eğilimi TCMB’nin enflasyon tahmini ile uyumsuz seyretmeye devam ediyor
TCMB’nin yakından takip ettiği aylık enflasyon eğilimi (mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyonun 3-aylık hareketli ortalaması) %4,0’ün hafif altında yatay seyrederken, bu seviye TCMB’nin %36’lık sene sonu TÜFE enflasyon tahminiyle uyumsuz bir görünüme işaret ediyor. TÜFE enflasyonunun 3 ayda %15,1’e ulaştığı dikkate alındığında, TCMB’nin %36’lık sene sonu tahmininin tutabilmesi için yılın kalan 9 aylık bölümünde TÜFE enflasyonunun kabaca %18 civarında gerçekleşmesi gerekiyor. Bunu TCMB’nin işinin ne derece zorlu olduğunun başka bir göstergesi olarak değerlendirebiliriz.
Mart enflasyonunun ardından, ek faiz artışı potansiyelinin devam ettiğini düşünüyoruz
1 Nisan’da yayınladığımız “Son makro ve politik gelişmeler hakkında bilmek istedikleriniz…” başlıklı makro raporumuzda talepte öne çekme eğilimini kırmak ve döviz rezervlerinde son dönemde hızlanan gerilemeyi tersine çevirmek üzere 2. çeyrek içinde ek faiz artışlarına ihtiyaç olabileceğini belirtmiştik. Mart ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından, mevcut enflasyon görünümünün de bu görüşümüzü desteklediğini söyleyebiliriz.
Yazar: Serkan Gönençler, Baş Ekonomist
Gedik Yatırım raporundan alıntıdır