Sosyal Medya

Gündem

Taksi plakası fiyatları düşüşte!

Bir dönem çok popüler olan İstanbul taksi plakası artık güç kaybetmeye başladı. Minibüslerin ve dolmuş plakalarının taksi plakasına dönüşmesi, online…

Taksi plakası fiyatları düşüşte!

Bir dönem çok popüler olan İstanbul taksi plakası artık güç kaybetmeye başladı. Minibüslerin ve dolmuş plakalarının taksi plakasına dönüşmesi, online seyahat hizmeti veren firmaların artması, korsan taksilerin daha fazla tercih edilmesi gibi durumlar nedeniyle taksi plakaları uzun zaman sonra 6 milyon liranın altına geriledi.

İstanbul’da taksi sorunları her geçen gün artarken plaka fiyatları da gerilemeye başladı. Eskiden taksiyi yatırım aracı olarak alanlar şimdi satmak için çabalıyor. Taksi plakaları eskiden İstanbul’da 3-4 daire parası ederken günümüzde ortalama bir semtte tek daire alabilecek seviyeye kadar geriledi.

Taksi plakasının nabzının attığı İstanbul’daki Oto Center’da bulunan taksi plakası kiralama ve satışına aracılık eden galericiler fiyatı 5.9 milyon lira olarak belirledi. Kira olarak da 26-28 bin aralığında kiralar talep ediliyor.

 

Taksi plakası fiyatları düşüşte Faize konsa 275 bin lira aylık getirisi var

 

Korsan taksiler ve paylaşımlı uygulamalar nedeniyle ticari taksiler iş kaybı yaşıyor. Minibüs ve dolmuşların da ticari taksi vasfına sokulmasıyla piyasada bulunan 17 bin taksinin sayısı 20 bine yaklaştı. İTEO Başkanı Eyüp Aksu, geçtiğimiz aylarda yeni taksi plakalarının çıkmasını istemiyordu ancak son yaptığı açıklamayla 10 bin tane daha taksi plakasının çıkarılması gerektiğine yönelik açıklamalarda bulundu. Böylece kısa sürede piyasadaki taksi plakası sayısı artacak, iş hacmi düşecek ve arzı artan plakaların fiyatları da düşüşü beraberinde getirecek. Hali hazırda satışta bekleyen binlerce taksi plakasına yeni satış bekleyenler eklenecek ve arz-talep dengesi bozulmuş olacak.

Ticari taksi işine girecek birisi önce plaka sonra da otomobil alması gerekiyor. Sıfır ya da ikinci el otomobiller belli şartlar dahilinde ticari taksi olarak çalışabiliyor. Sıfır olarak taksiye girecek bir otomobilin maliyeti 1 milyon lirayı buluyor. Böylece taksicilik yapmak için 6.9 milyon lirayı ilk etapta gözden çıkarmak gerekiyor.

Taksi plakası kiralamasında, kiracı 1 milyon liraya aldığı otomobili plaka sahibinin üstüne yapıyor. Plaka sahibi isterse kiracıya aracı geri veriyor. Kiracı, taksi işini bırakmak istediğinde henüz gelmemiş olan trafik cezaları için teminat isteniyor.

6 milyon lirası olup taksi plakası satın alan bir kişi plakasını kiraya verse 26-28 bin lira gelir elde ederken yükselen mevduat faizinde değerlendirirse ayda 275 bin lira civarında gelir elde edebiliyor. Mevduatta herhangi bir risk bulunmazken kiralamada kiranın ödenmemesi, ölümlü kazaya karışılması durumunda ortaya çıkacak sorunları plaka sahibi üstlenmiş oluyor.

 

 

 

hurriyet

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler