Sosyal Medya

Borsa

Tufan Cömert’ten yıl sonu dolar kuru ve Borsa tahmini

Yabanci girislerinin secim sonrasi daha anlamli olacagini, bunun da endeksi neredeyse tum araci kurumlarin hedefi olan 11-12 bin araligina tasiyacagini dusunuyorum. Fakat bazi sirketlere, bazi sirket patronlarina bakiyorum da bu surecte cok canlar yanacak.

Tufan Cömert’ten yıl sonu dolar kuru ve Borsa tahmini

Bir suredir Turk piyasalari ile ilgili bir sey yazmiyordum. Bu hafta bir grup yatirimci ile toplandiktan sonra, buralarda anlattiklarimi derleyip dusuncelerimi ozetlemek istedim. Yabancinin gorusu, Misir, Trump senaryolari vs bilahare gelecek.

2024’ün ilk 2 aylık enflasyonu %11, yıl sonu enflasyonunun TCMB’nin tahmini olan %36 civarında olması artik zor. TCMB, son açıklamasına göre, faizleri artırmak istemiyor, ancak bu Şubat verisinden önceydi. Sistemdeki TL likiditesini sıkılaştırmaya yönelik bazı adımlar atsalar da bu enflasyonla mücadelede yeterli olmayabilir. Yıl sonu enflasyonunu %47 civarında görüyorum, fakat seçimden sonra çok sayıda fiyat ayarlaması olacağı için daha yuksek bir rakam olasi.

TCMB politika faizini mevcut seviyelerde tutsa ve makro ihtiyati tedbirleri uygulamaya devam etse bile enflasyonun 2025 yılı tahmininin altına düşme ihtimali atalet nedeniyle zayif.

 

TL’nin nominal olarak değer kaybedip reel olarak değerleneceği yonlendirmesine gore, basit bir hesaplama bize yıl sonu USDTRY kurunun 42’ye yakın veya biraz altında olabileceğini gösteriyor (yani şu anki seviye x Mart-Aralik donemi beklenen kümülatif enflasyon). Önümüzdeki aylarda enflasyonun tahminlerin üzerinde artması durumunda kur da buna yakin bir hizla artabilir.

Ote yandan TL’nin reel anlamda değer kazanması TCMB için bir gereklilik, çünkü çekirdek enflasyona geçiş hala çok yüksek (TCMB’ye göre %25 civari, bazı çalışmalara göre çok daha yüksek). TL’nin ciddi oranda değer kaybetmesine izin verilmesi doğrudan enflasyona yansıyacaktır. TCMB politikalarının daha iyi işlemesi ve döviz ikamesinin azalması açısından KKM’de tutulan 75 milyar dolar civarındaki tutarın azaltılması da önemli.

 

Şu anda cari acik tarafinda bir sorun yok, bankalar ve reel sektör için borç çevirme oranları yüzde 100 civarında. Türkiye, 8 kat fazla talep gören 10 yıllık USD ihracında da gördüğümüz gibi son dönemde yurt dışından rahatlıkla borçlanmayı başarıyor.

 

Butcede harcamalar hızla artıyor ancak bunun temel nedeni faiz ödemeleri. Ocak 2023’te tek haneli oranlar oldugunu animsayalim. Seçimden sonra hükümet herhangi bir fiyat ayarlaması yapmasa bile bütçenin orta vadeli programda belirlenen sınırlar dahilinde kalması kuvvetle muhtemel.

 

Piyasalara bakıldığında, ekstra sıkılaştırma tedbirleri ve Nisan ayından sonra olası faiz artırımı, TL cinsi tahvil verim eğrisinin kısa ucunu sıkıntılı hale getiriyor. Uzun vadeler daha iyi fırsatlar sunabilir, ancak bu enflasyon gorunumu dusunuldugunde burada da net bir hareket gormemiz zor.

Türk Eurobond’larının hâlâ potansiyel sunabileceği alan var. 2013-2018 döneminde (Türkiye büyümeyi desteklemek için enflasyona bakmaksızın faiz indirimine başlamadan hemen önce) TR-ABD 10 yıllık tahvil spreadleri 200-250 baz puan aralığında seyrederken, CDS neredeyse aynı spreadlerle işlem görüyordu. Ekonomi ekibinin mevcut ortodoks politikalardan taviz vermemesi durumunda Türkiye’nin kredi notunun 2024’te B’den BB’ye yükseltilmesi ihtimali var, bu da spreadlerin ve CDS’nin dusmesine neden olabilir.

 

Mevcut ekonomi ekibinin geleceğinin veya mevcut politikaların devamının seçim sonuçlarından tamamen bağımsız olduğunu düşünüyorum. Türkiye son 5 yılda başka yöntemler denedi ve bu da ülkeyi neredeyse odemeler dengesi krizine sürükledi. Genel kabul gormus politikalardan bu noktadan sonra uzaklaşmak çok maliyetli ve onarılması çok zor olacaktır.

 

IMF anlaşmasına şu anda gerek yok, seçimden hemen sonra da gerek olmayacak. 2024 bir geçiş yılı. Sonuclar alinmadan IMF anlasmasinin tartisilmasi bence anlamli degil .

 

Seçimden sonra daha liberal bir piyasa görmeyi bekliyorum, yani swap limitleri gevşetilecek, TL’nin daha serbest dalgalanmasına izin verilecek (girişlere bağlı olarak).

 

Borsa (ozellikle sona yazdim😊) icin faizin uzun sure yuksek kalacak olmasi sikinti. Mesele alternatif yatirim araclarindan ziyade bunun kredi faizlerini de can yakici seviyede tutacak olmasi. Yabanci girislerinin secim sonrasi daha anlamli olacagini, bunun da endeksi neredeyse tum araci kurumlarin hedefi olan 11-12 bin araligina tasiyacagini dusunuyorum. Fakat bazi sirketlere, bazi sirket patronlarina bakiyorum da bu surecte cok canlar yanacak.

 

Tufan Cömert, BBVA Londra MENA, Türkiye Strateji Direktörü

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler