Genel
Reuters’ten seçim ve sonrası için analiz: Seçimin kazananı belli değil, sonrası için acı reçete yazılıyor
Reuters bizi bizden iyi biliyor galiba
İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye’de 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlere dair kapsamlı bir analiz yayınladı. Analizde, seçimler öncesi partilerin durumu, ittifaklar, öne çıkan adaylar ve seçimin olası sonuçları değerlendirildi.
Yayımlanan analizde “Araştırma şirketlerinin genel sonuçlarına göre, İstanbul’da İmamoğlu birkaç puan farkla önde görünüyor. Ancak seçime günler kala bu sonuçların nasıl değişeceği net değil” ifadesine yer verildi.
Türkiye’nin yerel seçimlerden sonra gerçek enflasyonla yüzleşeceğini belirten analiz haberinde, ekonomi yönetiminin çok ciddi adımlar atması gerektiğine vurgu yaptı. Analizde görüşleri aktarılan Prof. Dr. Selva Demiralp ise, “Yıl ortasına kadar politika ilacının tüm acılığını tadacağız” dedi.
Yayımlanan analizde “Araştırma şirketlerinin genel sonuçlarına göre, İstanbul’da İmamoğlu birkaç puan farkla önde görünüyor. Ancak seçime günler kala bu sonuçların nasıl değişeceği net değil” ifadesine yer verildi.
Muhalefet seçmeninin hayal kırıklığı yaşadığı genel seçimlerin ardından ittifakın da dağılmasıyla gözler yerel seçimlere ve özellikle de muhalefet ve iktidarın bundan sonraki politik resmin neresinde olabileceğine dair ipucu verecek İstanbul’a çevrildi” ifadesiyle aktarılan haberde, “Analist ve araştırma şirketi yöneticilerine göre, İstanbul seçimlerinde mevcut durumda Kürt seçmen ve İYİ Parti seçmeninin 2019 yılındaki desteğini göstermeyecek olması, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’de aday gösterilmeyenlerin sahadaki olumsuz etkisi zemini AK Parti’nin lehine çevirirken, AKP’nin elinden seneler sonra İstanbul’u alan İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yeniden seçilmesini zora sokuyor” denildi.
REUTERS’A GÖRE İSTANBUL SEÇİMLERİNİ ETKİLEYECEK FAKTÖRLER
Haberde görüş bildiren Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi siyaset bilimci Berk Esen muhalefetin 2023 seçimini kaybetmesinin ardından ortaya çıkan umutsuzluğun da seçmende etkilerinin görüldüğünü söyledi. Esen, dağılan ittifakın hatta aynı parti içinde farklı kanatların birbirlerini suçlaması nedeniyle seçmenin odağının dağıldığına işaret etti.
MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat da İstanbul seçiminin Erdoğan için önemini vurgulayarak, “Eğer bir kere daha kaybederse bunun iki anlamı var. Önümüzdeki yıllarda Türkiye siyasetinde bir Ekrem İmamoğlu faktörü çok önemli bir aktör haline gelmiş olacak. İkincisi tabii AK Parti için de kaybedilen ama kaybedildiği tescillenen bir şehir haline gelmiş olacak… Bu seçimi eğer Ekrem İmamoğlu kaybetmiş olursa Ekrem İmamoğlu efsanesi büyük oranda sıkıntıya girer” dedi.
SEÇİMDEN SONRA ENFLASYON PATLAYACAK
Haberde, Türkiye’nin yerel seçimlerden sonra inatçı şekilde yüksek seyreden enflasyonu düşürmek için daha fazla politika adımı atması beklendiğine dikkat çekilerek, yıllardır yükselen fiyatlar nedeniyle zaten zor durumda olan Türk halkının daha fazla mağdur olacağı aktarıldı.
Mehmet Şimşek’in ‘sabır’ istediği vurgulandı
Hane halkı ve yatırımcıların, Merkez Bankası’nın 2023 Haziran ayında %8,5 olan faiz oranını %45’e çıkararak yaptığı U dönüşünün, geçen ay %67’yi aşan enflasyonu dizginlemek için tek başına yeterli olup olmadığı konusunda şüphelerinin olduğuna değinilen haberde, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, geçen yıl benimsenen ortodoks politikaların bu yıl içinde fiyatlarda rahatlama sağlayacağını söyleyerek sabır çağrısında bulunduğu aktarıldı.
Haberde, “Şimşek, büyük vergi değişiklikleri planlamadığını belirtirken, Merkez Bankası da enflasyonun önümüzdeki aylarda tahminlerin üzerinde seyretmesi halinde faizleri daha fazla artıracağını işaret eden açıklama yaptı. Ancak Şubat ayı enflasyon verilerinin beklenenden yüksek çıkması ve iç talebin yüksek seyretmeye devam etmesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iktidardaki AK Parti için sıkı bir kampanya yürüttüğü 31 Mart seçimleri sonrasına kadar daha fazla mali ve parasal adım atılacağına dair beklentileri artırdı” denildi.
“Politika ilacının tüm acılığı hissedilecek”
Koç Üniversitesi öğretim Üyesi ve eski Merkez Bankası ekonomisti Prof. Dr. Selva Demiralp, Reuters’e yaptığı açıklamada, “Yerel seçim döngüsü sona erdiğinde, para ve maliye politikaları kısa bir aradan sonra muhtemelen yeniden sıkılaşacaktır. Yıl ortasına kadar politika ilacının tüm acılığını tadacağız. Enflasyon en azından o zamana kadar yükselecek, asgari ücrete yapılan zamlar ve diğer mali adımlar ise eriyecek” dedi.
Türk basın kaynakları