Sosyal Medya

Borsa

Sabancı Ailesinde Miras Kavgası, Borsa’daki hisseler etkilenebilir

İhsan Sabancı’nın kızı Sevgi Sabancı, babasının mirasından mahrum bırakıldığını iddia ederek Sabancı ailesine karşı hukuk savaşı başlattı. 8 ayrı mahkemede…

Sabancı Ailesinde Miras Kavgası, Borsa’daki hisseler etkilenebilir

İhsan Sabancı’nın kızı Sevgi Sabancı, babasının mirasından mahrum bırakıldığını iddia ederek Sabancı ailesine karşı hukuk savaşı başlattı. 8 ayrı mahkemede açılan davalar arasında Akbank hisseleri, Atlı Köşk ve Sabancı ailesine ait çok sayıda taşınmaz yer alıyor. ihtiyati tedbir kararı verilen mülkler hakkında mahkeme, dosyayı bilirkişiye gönderdi.

 

Sabancı Holding’in kurucusu Hacı Ömer Sabancı, 1966 yılında hayatını kaybettiğinde arkasında İhsan, Sakıp, Hacı, Şevket, Erol ve Özdemir olmak üzere 6 çocuk bıraktı. İhsan Sabancı, babası hayattayken resmi nikahlı eşinden 3 çocuk sahibi olmasına rağmen, Nevin Tetik isimli kadınla resmi olmayan ikinci bir evlilik yaptı. Bu evlilikten 3 çocuk sahibi olan İhsan Sabancı, 1963 yılında babası tarafından mirasından reddedildi.

İhsan Sabancı’nın resmi olmayan evliliğinden dünyaya gelen Sevgi Sabancı, Sabancı ailesinin mirastan kendisine eşit pay vermediğini öne sürdü ve aileye karşı 8 ayrı dava açtı. Dedesi Hacı Ömer Sabancı’nın vefat etmeden önce tüm mal varlıklarını çocukları arasında paylaştırdığını iddia eden Sevgi Sabancı, babası İhsan Sabancı’nın ise mirastan mahrum bırakıldığı gerekçesiyle kendisinin de hak kaybına uğradığını ileri sürdü.

Sevgi Sabancı tarafından açılan davalar arasında en dikkat çekenlerden biri de, babaannesi Sadıka Sabancı’dan kalan Atlı Köşk…

Emirgan’da bulunan köşk, halihazırda Sakıp Sabancı Müzesi olarak hizmet veriyor. Mülkün değeri ise yaklaşık 600 milyon dolar olarak belirlenmiş durumda.

Köşk hakkında ihtiyati tedbir kararı veren mahkeme, geçtiğimiz günlerde görülen davada dosyayı bilirkişiye gönderdi. Davanın haziran ayında karara çıkması bekleniyor.

Sabancı’nın açtığı 8 dava arasında, ailenin Adana’da satışını yaptığı taşınmazlar da yer alıyor. Sabancı Holding’in kurucusu Hacı Ömer Sabancı, Kayseri’den yaya olarak gittiği Adana’da, bugünkü Sabancı Holding’i oluşturan şirketlerin köklerini atmış ve aile, yıllar içerisinde Adana’da bulunan çok sayıda mülkün sahibi olmuştu.

Bu taşınmazlara ilişkin Adana 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada ise mahkeme, söz konusu taşınmazların artık Sabancı ailesinin adına kayıtlı olmadığını belirtmiş ve Sevgi Sabancı’ya tazminat ödenmesine karar vermişti.

Sabancı ailesi bu karara itiraz ederken, Sevgi Sabancı ise tazminat miktarını az bularak itirazda bulundu. Öte yandan mahkeme, Adana’da sahipliği ailede bulunmaya devam eden bir kısım taşınmazlar için dosyayı bilirkişiye gönderdi.

Sevgi Sabancı’nın mahkemeye taşıdığı bir başka konu ise aileye ait Sapek Kollektif Şirketi’ndeki hisselerin amcalarına devredilmesiydi. Ancak İstanbul 38. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sabancı’nın açtığı bu davayı reddetti. Sevgi Sabancı ise alınan bu karara itiraz etti.

Sevgi Sabancı tarafından açılan davalar arasında en önemlisi ise, Türkiye’nin en büyük özel bankaları arasında yer alan Akbank’ın hisselerine yönelik taleplerden oluşuyor.

2024 yılı itibarıyla 204 milyar TL’nin üzerinde piyasa değeri bulunan bankanın yüzde 51’i halka arz edilirken, hisselerin yüzde 49’u Sabancı ailesinin elinde bulunmaya devam etmekte.

Sevgi Sabancı, dedesinin ölmesinin ardından dedesine ait hisselerin, babası İhsan Sabancı’nın imzasıyla devredildiğini belirtti. Ancak İhsan Sabancı mirastan düşürüldüğü için devir imzasını kendi adına atma hakkı olmadığını belirten Sevgi Sabancı, Akbank hisselerinin devir işleminin yok hükmünde olduğunu iddia ederek dava açtı.

Sevgi Sabancı, hak iddia ettiği hisseler için arabulucuya başvururken, taraflar arasında bir anlaşma sağlanamadı.

 

 

 

 

halktv.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler