Borsa
Tuğba Özbay: Seçimlere giderken tasarrufları nasıl koruyacağız?
Seçimlere yaklaşıldıkça risk almak istemeyen yatırımcıların borsadan kaçışıyla oluşabilecek bir satış baskısı riski olsa da yılın geri kalanına dair borsadaki yükselişi destekleyebilecek önemli olasılıklar var. Nedir bunlar?
Türkiye’nin premiyer YouTube ekonomi kanalı artık video içeriklerini ve özgün makaleleri yeni websitesinde izleyicilerin beğenisine sunuyor.
Mesele Ekonomi websitesini bu linki tıklayarak ziyaret edebilirsiniz.
TCMB bu hafta beklentiler dahilinde faiz artışına gitmedi ancak önceki toplantılara kıyasla metinde daha şahin bir duruş sergiledi. Metin içerisinde önemli birkaç nokta vardı. Hizmetlerdeki katılığın devam etmesi, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyon baskılarını canlı tutması nedeniyle önümüzdeki dönemde enflasyonda kalıcı ve belirgin bir yükseliş görülmesi halinde para politikasında duruşun sıkılaşacağı önemle vurgulandı.
Metinde TL’nin reel olarak değerlenmeye devam edeceği belirtildi ancak “kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda” cümlesi önemliydi. Bu cümle haliyle seçim sonrası politikalara ilişkin akıllarda soru işareti oluşmasına neden oldu. Mehmet Şimşek her ne kadar seçim sonrası için uygulanan politikaların devam edeceği ve spekülasyonlara itibar edilmemesi konusunda uyarı da bulunmuş olsa da geçmiş tecrübelerimiz hala çok taze. Bu da enflasyon ile mücadeleyi zorlaştıran ve fiyatlama davranışlarını bozan en büyük etken olmaya devam ediyor.
Hanehalkı gelecek konusunda endişeli
Tüketici güveni hem mevcut hem de geleceğe ilişkin beklentiler açısından önemli bir referans. Son açıklanan veriler gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisinin Ocak ayında 79,5’ten Şubat ayında %1,6 azalarak 78,2’ye gerilediğini gösteriyor. Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi ise Ocak ayında 77,2’den %3,4 değer kaybederek bu ay 74,6’ya geriledi.
Seçimlere yaklaştıkça tasarruflar nasıl korunacak?
2023 yılının son çeyreğinde veriler tasarruf sahiplerinin en çok yastık altı altın ile nakit tercih ettiğini gösteriyor. İkinci sırada sistem içi altın yer alırken üçüncü sırada hisse senetleri yer alıyor. Malum, piyasalar belirsizliği sevmez ve seçimlere yaklaşıldıkça da yatırım tercihlerinin yeniden şekillendiğini görmemiz kaçınılmaz. KKM’nin cazibesi azaldıkça çıkışlar da hız kesmeden devam ediyor.
Peki KKM’den çıkan para nereye gidiyor?
Mevduat faizi yeniden 8 haftanın zirvesine çıkarak 1-3 aylık faiz %52’lere ulaşmış durumda. Son veriler bankalardaki TL cinsi mevduatın yükselmeye devam ettiğini gösteriyor. Kurdaki oynaklığın (Implied Volatility) son dönemdeki düşüşünü ve bunun devam etmesi halinde önümüzdeki dönemde TL mevduatın tercih sıralamasında dövizin önünde seyrettiğini görebiliriz.
Ancak özellikle seçim sonrası swap kanalının açılması halinde kurda volatilitenin arttığı ve yukarı yönlü hareketin ön plana çıkma ihtimali unutulmamalı. Her ne kadar şu an swap kanalı ile ilgili bir adım atılmamış dahi olsa bu bariyerin ortadan kaldırılması ilk şok atlatıldıktan sonra yabancı sermaye girişini hızlandırabilir. Dolayısıyla mevduat faizi tasarruf sahipleri için önemli bir alternatif olmaya devam edebilir.
Seçim sonrası borsada yükselişi destekleyebilecek etken çok
KKM’den çıkan para elbette sadece mevduata ya da dolara gitmiyor. Endekste son dönem yaşanan yükselişi göz önünde bulundurduğumuzda hisse senedi yatırımları da iyi bir alternatifti. Ancak seçimlere yaklaşıldıkça yatırımcıların risk azaltmak istemesi ve manevra alanlarını genişletmek istemeleri son derece olağan bir istek. Haliyle bu dönemde manevra alanını genişletmek isteyen yatırımcıların para piyasası fonları gibi daha likit fonları tercih etmesi muhtemel. Seçimlere yaklaşıldıkça risk almak istemeyen yatırımcıların borsadan kaçışıyla oluşabilecek bir satış baskısı riski olsa da yılın geri kalanına dair borsadaki yükselişi destekleyebilecek önemli olasılıklar var. Nedir bunlar?
Swap kanalının açılması ,
Türkiye’nin gri listeden çıkması (-ki bu yönde sona gelindiğine dair açıklamalar da hafta içerisinde paylaşıldı)
Olası bir kredi not artırımı
Gelişmiş ülkelerdeki faiz indirimlerinin başlaması halinde sermayenin gelişmekte olan ülke piyasalarına kayma ihtimali vb.
Tüm bu ihtimaller hali hazırda artmakta olan yabancı yatırımcı ilgisinin biraz daha artmasına zemin hazırlayabilir ve bu da bizi endekste 350 dolar seviyesinin üstüne taşıyabilir. Bu seviyenin üstü ise bambaşka bir hikaye olur.