Borsa
Yapı Kredi Araştırma: Risk iştahı zayıf başladık
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 9,200 desteği üzerindeki seyri yükseliş yönünde izlemeyi sürdürüyoruz.
Hisse Senedi:
Geçtiğimiz hafta 9,404 zirve seviyesinde oluşan seans içi satış baskısını kısa vadeli ilk önemli destek bölgesi olarak izlediğimiz 9,200 üzerinde karşılamayı başaran piyasada, 9,400 ara direncini aşma denemeleri etkisini sürdürüyor. Haftalık periyotta yatay seyrin ardından % 1.34 oranında değer artışıyla 9,347 puandan haftayı tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 9,200 desteğini yakından izlemeyi sürdürüyoruz.
Bu destek bölgesini korumayı başaracak hareketlerin sürdüreceği yükselişin ise ilk etapta 9,404 zirve seviyesi olmak üzere sırasıyla 9,500,9,750 ve 10,000 dirençlerini hedeflemeyi sürdürebileceğini düşünüyoruz. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 9,200 desteği üzerindeki seyri yükseliş yönünde izlemeyi sürdürüyoruz. Bu destek bölgesini aşağı geçecek olası hareketlerin ise piyasada ara bir realizasyon eğilimi yaratabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir gelişmenin ise 9,000 seviyesinden geçen kısa vadeli trend desteğini hedefleyebileceğini düşünüyoruz
Usd/TL:
FED politika faizinin ne zaman ineceğine dair soru işareti varlığını koruyor. Açıklanan veriler piyasanın beklentisini desteklemiyor. Böylece yön konusu netleşemiyor. Dolar sınırlı kayıp yaşasa da güçlü kalmayı sürdürüyor.
‘Dolar gücünü büyük oranda koruyabilir ama sınırlı güç kaybı sürpriz olmaz’ şeklindeki genel görüşümüzü koruyoruz. Bu hafta ajanda geçen haftaya göre daha önemli. O yüzden veri akışı hareket yaratabilir. Perşembe günü ABD PCE verisi dikkat çekiyor. Dolar Endeksi 104 civarında güne başlıyor. Lokal tarafta, ajandada 4Ç büyüme, cari denge, imalat PMI verileri dikkat çekiyor.
Ana çerçevede yeni ekonomi yaklaşımının TL lehine sonuç üretmeye devam edeceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 31,10 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,50 ve 30,00; yukarıda 31,50 ve 32,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Enflasyon, enflasyon beklentileri ile yatırımcı ilgisi (iç-dış) arasındaki dengede tahvil faizleri seyirlerini sürdürüyorlar.
Temeli-zemini ise yeni para ve maliye politikaları oluşturuyor. Mayıs sonrası enflasyonun zirveden inmeye başlayacağı görüşünü baz aldığımızda takvimin daralması karar anının da yaklaşması anlamına geliyor. Bizce bu süreçte yatırımcı ilgisi yeni ekonomi yaklaşımını da takip ederek ilerleyecek.
Politikalar tahvillere olan iştahı etkileyebilir. Bu çerçeve ve bu takvim yatırımcı ilgisinin artma eğilimi göstermesini sağlayabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 23 baz puan artarak %43,65 ve 18 baz puan artarak 26,71% seviyesinden tamamladı.
Ekonomik konuların konuşulmaya devam ettiği, ABD bilançolarının yerini ABD seçim yarışının almaya başlayacağı bir ajandanın fiyatlamaya hakim olmasını bekliyoruz. Tabii jeopolitik konuların haklarının saklı kalmaya devam edeceğini de ekleyelim.
Bu hafta ekonomi tarafında ABD kaynaklı haber akışının hakim konumunu sürdürmesini bekliyoruz. PCE, ISM imalat öne çıkan veriler (sırasıyla Perşembe ve Cuma). Diğer yandan ABD hazinesinin 5 ve 7 yıl vadeli tahvil ihaleleri dikkat çekebilir (sırasıyla bugün ve yarın). Ayrıca hafta boyunca FED yetkileri konuşma yapacaklar.
AB’de ise TÜFE verisi (Cuma) ve ECB başkanı Lagarde’ın konuşması (bugün) öne çıkanlar.
Genel olarak bu haftanın ekonomik ajandası geçen haftaya göre biraz yoğun. Dolar’ın güçlü seyri ve tahvil faizlerinin yüksek olması risk iştahına baskı yapmaya devam ediyor. Biz bu baskının büyük oranda varlığını korumasını bekliyoruz. Geçen hafta Nvidia bilançosu risk iştahına destek olmuştu. Bilançonun etkisi azalmasını bekliyoruz. Hafta boyunca veriler beklenti-beklenti altı ve merkez bankalarından yapılan açıklamalar az şahin-güvercin olursa risk iştahı artabilir. İyi ihtimal bu. Genel olarak mevcut iştah seviyesinin sürmesi sürpriz olmayabilir.
ABD başkanlık yarışında Trump Cumhuriyetçilerin adayı olmaya yaklaşıyor. Adaylığının kesinleşmesi Trump söylemlerinin ve vaatlerinin finansal piyasalara daha fazla etkilemeye başlamasını bekliyoruz (Rusya-Ukrayna savaşı, gümrük tarifeleri, NATO…vb).
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri -0,1/0,25% aralığında satıcılı. Asya piyasalarında karışık seyir hakim. Hong Kong 0,7%, Çin 0,6% civarı eksi. Japonya olumlu ayrışıyor, 0,5% alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,23, Dolar Endeksi 104, ons altın 2.032 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, bu hafta ajanda yoğun değil. Ancak kritik veriler açıklanacak. 4. Çeyrek büyümesinin 3,5% olması, Ocak ayı cari dengesinin ise -6,2 milyar Usd olması bekleniyor. Son olarak Cuma günü imalat PMI verisi açıklanacağını ekleyelim (önceki 49,2).
Ana resimde enflasyon, enflasyon beklentileri, iç-dış yatırımcı ilgisi çerçevesinde fiyatlama davranışı devam ediyor. Söz konusu davranışı ise yeni ekonomi politikaları zemini üzerinde şekilleniyor. Genel olarak olumlu görüşümüzü koruyoruz.