Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasa Gündemi: TL’de ‘reel’ anlamda değerlenme bekleniyor!

TCMB beklenildiği üzere politika faizini değiştirmeyerek %45 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metninde işlerin planlar doğrultusunda gittiğinin altı çizilirken, olası sapmalara…

Piyasa Gündemi: TL’de ‘reel’ anlamda değerlenme bekleniyor!

TCMB beklenildiği üzere politika faizini değiştirmeyerek %45 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metninde işlerin planlar doğrultusunda gittiğinin altı çizilirken, olası sapmalara karşı politika tepkisi verileceğinin de altı çizildi. PPK metnini enine boyuna okurken özellikle “Para politikasındaki kararlı duruş, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk Lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdürecektir.” cümlesi dikkatimizden kaçmadı.

 

Bu cümleden -enflasyonla mücadelede kapsamında- TL’nin reel olarak değerleneceğini anlıyoruz. Özellikle, geçmiş tecrübenin gelecek fiyatlamasına yön teşkil ettiği de düşünülürse, yerel seçimlerden sonra müşterilerimiz ile yaptığımız görüşmelerde TL’de belirgin bir değer kaybı olabileceğini bekleyenlerin sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğunu görüyoruz. Biz bu beklenti kampında olmadığımız gibi, uzun bir süredir tekrar ettiğimiz üzere, kurun enflasyondan bir tık da olsa daha az ve kademeli bir şekilde artacağını, TL’nin reel olarak değerleneceğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda yıl sonu için bilanço çalışma kurumuzun psikolojik 40 seviyesinde olduğunun bir kez daha altını çizmek gerekiyor.

Bazı okurlarımız ise faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağını da soruyorlar. Takdir edeceğiniz üzere, faiz indirimi için enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş için gerekli zeminin oluşması ve enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınlaşması gerekiyor. Bu ortama zemin sağlaycak şartların ise yılın son çeyreğinden önce oluşmayacağını; faiz indirimlerinin ise bebek adımları ile başlayacağını düşünüyoruz.

TCMB her ne kadar dün faiz oranlarına ‘dokunmasa’ da, kredi büyümesi ve mevduat faizlerine de ‘bakacaklarını’ söyledi. Muhtemelen, talebi kısmak ve ekonomiyi soğutmak adına, kredi büyümesini yavaşlatıcı tedbirlerin (seçimden sonra kredi kartlarına yönelik sert tedbirler bekliyoruz) yanı sıra piyasa mevduat faizlerinin gerilemesine ve fazla likiditeye izin vermeyeceklerini de anlıyoruz. Bu bağlamda, gelin topu hep birlikte her hafta Perşembe günü açıklanan TCMB’nin ve BDDK’nın haftalık bültenlerine atalım; konuyu pekiştirelim.

16 Şubat ile biten haftada, TCMB’nin brüt rezervleri 0,7 milyar dolar daha gerileyerek 134,2 milyar dolar seviyesine indi. Seçim sonrasında olumlu bir patikada ilerleyen ve döviz biriktirmeye başlayan TCMB’nin 2024 yılına pek de iyi başlamadığını görüyoruz. Sayıların ili ile konuşursak, 2024 yılındaki resim bizlere TCMB’nin brüt döviz ve altın rezervlerinin ~ 7 milyar dolar gerilediğini, net döviz pozisyonundaki erimenin ise (kamu dövizleri ve swaplar dışarı tutulursa) ~ 9 milyar dolar seviyesine ulaştığını gösteriyor. Daha basit bir yaklaşımla, seçin sonrası neredeyse 20 milyar dolar iyileşen net rezervlerin neredeyse yarısı eridi!

TCMB’nin rezerv kompozisyonu, dövize olan talebinin yeniden hareketlendiğinin en büyük kanıtı olarak görülüyor. En basit TL mevduat faizinin bile yeniden yükselişe geçerek 2023 sene sonu seviyelerini üzerinde olması gerektiğini anlıyoruz (TL tutmanın ‘anlamlı’ bir getirisi olması gerekiyor!). Zaten, dün açıklanan haftalık veriler 3 aya kadar vadeli mevduat faiz oranının ortalamada %52,03 seviyesine gelerek yılın en yüksek seviyesini test ettiğini gösteriyor.

Dönelim biraz da piyasa tarafına… Hatırlanacağı üzere, USDTRY kuru, PPK kararı öncesinde, Çarşamba günü, biraz süratli ‘koşarak’ 31 seviyesini aşmıştı. Dün TCMB’nin politika metninde TL’de reel değerlenmeye vurgu yapması sonrası kurun uzun bir süre ardından günü hafif de olsa gerileyerek kapattığını gördük. CDS risk priminin (yabancının Türkiye’ye bakış açısı) ise TCMB’nin şahin üslubu ile 286 baz puan seviyesine gerileyerek son 3 yılın en düşük seviyesini test ettiğini görüyoruz.

Yurt dışı cephede ise, Nvidia bilançosu ardından pek çok borsa rekor tazeledi. Mesela, ABD’de teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksi Nvidia’nın %16 yükseldiğin gecede (diğer çip üreticileri de değerlendi) geceyi kükreyerek %3 yükselişle tamamladı. Nvidia’nın yükselişi şirketin piyasa değerinin 2 trilyon dolar seviyesine taşırken, Microsoft ($3,06T) ve Apple ($2,85T) dünyanın en değerli 3. şirketi konumuna tekrar yükseldi! Çip üreticisinin üç aylık raporunun beklentileri aşması ve yapay zeka konusundaki iyimserliğin körüklediği yükselişi yeniden alevlendirmesinin ardından Wall Street tarihteki en büyük bir günlük kazancı kaydetti: 277 milyar dolar! Amerikan şirketlerinin etkileyici performansı ile en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P500 endeksi geceyi %2’nin üzerinde artışla tamamladı.

Yeni gün başlangıcında, pasifiği diğer ucunda da hâkim renk yeşil. Nvidia sonrası dün 34 yılın zirvesini egale eden Tokyo borsası, bu sabah da %2’nin üzerinde yükseliş kaydederek keşfedilmemiş sularda kuzeye ilerlemeye devam ediyor. MSCI’nın en geniş tanımlı dünya endeksi de %1,8 yukarıda işlem görüyor. Bülteni yazarken içimden Nvidia için “MFÖ – sen neymişsin be abi” şarkısını mırıldandığımı duyar gibiyim 🙂 Keza, Tokyo’dan S&P500’e hatta Avrupa’nın en büyük 600 şirketini takip eden Stoxx600 endeksi bile rekor kapanışa imza attı!

Piyasalara yön tayin eden 10 yıllık ABD tahvil faizinin %4,33 seviyesine yükselmesi ile kıymetli madenlerin hafif de olsa gerilediğini görüyoruz. Teknik mânâda altının haftalık kapanışı 2,011 dolar seviyesinin üzerinde yapmasını (son 10 haftadır olduğu üzere) yukarı yönlü isteğin korunması bağlamında olumlu olarak yorumlayacağız. Direnişin parası Bitcoin ise 52bin dolar seviyesinin üzerine yükselmekte bu hafta biraz zorlandığını görüyoruz. Haftalık kapanışı görerek daha sağlıklı yorum yapacağız.

Bugünün veri takvimi yoğun görünüyor. Türkiye cephesinde kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi ön plana çıkarken, yurt dışında ise Avrupa’nın hasta adamı olarak gösterilen Almanya’nın büyüme ve IFO endeksini takip edeceğiz.

 

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler