Döviz
Hazine 2024’ün ilk dolar cinsi borçlanması
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan duyuruda, tahvil ihracı yetkisine ilişkin bilgi paylaşıldı. Açıklamada, “Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024…
Açıklamada, “Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 2034 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere bugün BBVA, Citi, Goldman Sachs ve Morgan Stanley’e yetki vermiştir” deniyor.
Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye göre ülke, geçen yıl Nisan ayında yapılan bir satıştan neredeyse 100 baz puan daha düşük olan %8,375’lik ilk getiri konuşmasıyla 10 yıllık tahviller sunuyor.
Fiyatlandırma ve büyüklük Perşembe günü ilerleyen saatlerde kesinleşebilir. Anlaşmanın en az 500 milyon dolar anlamına gelen bir gösterge büyüklüğü olması muhtemel.
Ülke geçen yıl 2030 vadeli %9,3 getirili 2,5 milyar dolarlık yeşil tahvil ihraç etmişti. O tarihten bu yana Türkiye ekonomik stratejisini değiştirerek yıllardır uyguladığı aşırı gevşek para politikasına son verdi ve %65 civarındaki enflasyona karşı koymak için faiz oranlarını önemli ölçüde arttırdı.
Türkiye’nin kredi temerrüt swapları o zamandan bu yana keskin bir düşüş göstererek borçlanma maliyetlerini aşağı çekti. Geçen yılın tahvili şu anda %7,8 civarında bir getiriyle işlem görüyor.
Yatırımcıların büyük merkez bankalarının bu yıl içinde faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentileri gelişmekte olan piyasa menkul kıymetlerine olan iştahı artırıyor ve bu durum Türk şirketlerinin ve hükümetinin faydalanmak istediği bir duyarlılık değişikliği.
Bu hafta başında, Türkiye’nin devlet varlık fonu ilk 500 milyon dolarlık, 5 yıl vadeli dolar tahvilini %8,4 getiri ile sattı. Kasım ayında ise ülke %8,5 getiri ile 2,5 milyar dolarlık beş yıl vadeli sukuk ya da İslami tahvil sattı.
Türk Hazinesi’nin borçlanma stratejisi, hükümetin bu yıl uluslararası piyasalardan yaklaşık 10 milyar dolar borçlanmayı hedeflediğini gösteriyor.